Potrivit procurorilor DNA, ea este cercetată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Măsura vine în contextul anchetei derulate de oamenii legii, care au făcut marți dimineață 17 percheziții care vizează fapte de corupție, în București și Sibiu.
Procurorii au stabilit că, în perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv în conducerea ASF, reprezentând interesele unei societăți de asigurări) Laura Chiţoiu ar fi devansat interviul pentru ocuparea funcției de director general al acelei societății de asigurări.
Astfel, deși era stabilit pentru 0 iulie 2013, interviul ar fi fost devansat pentru 19 iunie 2013.
Pentru a se asigura că funcția de director general va fi ocupată de o anumită persoană care îi fusese indicată, Chițoiu Laura Elena ar fi modificat componența comisiei de examinare, asigurându-se că membrii care o vor examina pe candidată nu vor pune întrebări incomode, facilitând acesteia ocuparea funcției de director general al societății de asigurări.
„În acest fel, Chițoiu Laura Elena și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, asigurându-i persoanei care a ocupat funcția de conducere la societatea de asigurări pentru care s-a făcut intervenția un folos nepatrimonial, lucru de natură să creeze o tulburare însemnată Autorității de Supraveghere Financiare, instituție care este reglementată să vegheze asupra îndeplinirii condițiilor legale de funcționare de către societățile de asigurări de pe teritoriul României, în vederea asigurării stabilității pieței de asigurări”, spun procurorii.
Intervenţiile s-au făcut la cererea altui membru al Autorităţii de Supraveghere Financiară, Marian Mîrzac, arată referatul procurorilor. Acesta abia era numit membru al ASF şi venea fix din poziţia de director general al CarpaticaAsig. La intrarea sa în autoritate, presa a speculat că a fost modalitatea lui Ilie Carabulea de a-şi plasa un om în instituţie.
Marian Mîrzac este acuzat şi de alte fapte în anchetă. El l-ar fi ajutat pe fostul său patron Ilie Carabulea să scape de câteva cheltuieli care ar fi fost impuse de reglementările din domeniul asigurărilor. Concret, Carpatica ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operaţiune. Cu sprijinul lui Mîrzac şi al lui Radu Mustăţea, preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, Carabulea ar fi influenţat controlul ASF la compania sa. Şi, ca rezultat, Carpatica Asig a putut să încheie în continuare poliţe de asigurări, deşi ar fi trebuit să i se suspende acest drept, arată surse judiciare.