Scriitori în penitenciare. În primele șapte zile din an, numărul lucrărilor științifice în pregătire a crescut de la 45 la 103

Data publicării:
raluca pruna gov

Raluca Prună, ministrul Justiției, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că avizul negativ, care este unul consulativ, dat de CSM astăzi a fost luat cu 9 la 8. „Arată că opiniile au fost strânse”, a precizat ministrul, adăugând că n-a fost o chestiune de orgoliu.

Avem o decizie a directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, care descrie în detaliu procedura prin care o persoană condamnată poate să scrie o lucrare științifică. Am spus că deja, procedura așa cum există, prevede ca la cerere să se anexeze o recomandare scrisă de la un profesor universitar sau un conferențiar. Și mai există o condiție de recunoaștere a lucrării ca fiind una științifică: ca lucrarea să fie publicată într-o revistă științifică recunoscută de Colegiul Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior, sau lucrarea să fie publicată la o editură recunoscută de către același Colegiu sau comunicarea științifică să fie susținută la o conferință națională sau internațională și publicată în analele acelei manifestări științifice”, a explicat ministrul Justiției.

Raluca Prună a mai spus că „la nivelul anului 2015 avem 350 de lucrări, aproximativ”, precizând că nu are cifrele exacte. „La 31 decembrie 2015 nu se știa magnitudinea acestui fenomen. Avem acum sub semnătura directorului ANP o listă de în jur de 350 de lucrări. Eu nu pot să spun că niciuna nu este științifică. Eu pot numai să constat că, având o procedură extrem de laborioasă, rezultatul este acesta”, a punctat ea.

Ceea ce s-a lucrat într-un grup de lucru de șapte luni, este adevărat și faptul că regulamentul de aplicare a legii trebuia să fie adoptat în octombrie 2014, noi suntem numai în februarie 2016 și acest regulament nu există. Au propus aceeași procedură, numai că au ridicat controlul caracterului științific de la nivel de profesor la nivel de catedră și au mai introdus, odată ce lucrarea a fost elaborată, un fel de atestare din partea unei autorități naționale pentru cercetare științifică. Eu cred că nu oprește abuzul și, în al doilea rând, Ministerul Educației nu a fost consultat. Având în vedere autonomia universitară, trebuie să consultăm și universitățile și să vedem dacă sunt de acord să se ocupe de atestarea caracterului științific al unor colecții de scriituri care înfloresc la acest moment în sistemul penitenciar”, a declarat Raluca Prună.

Avem o procedură care, cu toate acestea, a făcut posibil rezultatul celor 350 de cărți. Nu consider că ridicarea ștachetei la o catedră sau la nivelul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică va garanta un rezultat altul decât cel pe care îl avem”, a punctat ea.

Între momentul 31 decembrie 2015 - când eu am făcut publică prima listă cu lucrări științifice - am cerut atunci numărul de lucrări în curs de elaborare. La momentul 31 decembrie 2015 am sub semnătura directorului general de la ANP cifra 45 de lucrări în pregătire, la data de 7 ianuarie 2016 am – tot sub semnătura directorului general al ANP – o altă cifră: 103. Vă mărturisesc că n-am mai îndrăznit să mai cer o altă cifră la acest moment. Dublarea și ceva a acestui număr arată un caracter de urgență, că fenomenul este scăpat de sub control și că acest lucru cere o acțiune fermă din partea statului român, a Ministerului Justiției, pentru că altfel subminăm politica penală a statului român. Îi condamnăm pe oameni în baza unei legi, în fața unui judecător, să execute o pedeapsă și apoi găsim o modalitate prin care aceste persoane nu-și execută pedeapsa”, a spus ministrul Justiției la Digi24.

Raluca Prună a mai spus că ordonanța de urgență nu o obligă să facă o consultare publică, însă va face o consultare publică pentru a vedea care este reacția societății.

Încercând să mă pregătesc pentru fundamentarea acestei ordonanțe de urgență, urgența am spus că este dovedită de explozia de lucrări, am și câteva elemente de drept comparat și nu există niciun fel de stat membru în care să existe un astfel de beneficiu. Este discriminatoriu să facem distincție între muncă fizică și muncă intelectuală. Pentru munca fizică, de exemplu, muncești patru zile și primești beneficiu o zi, pentru o lucrare științifică – așa cum am văzut o poți scrie în șase ore – primești 30 de zile. Este echitabil acest lucru?”, a argumentat Raluca Prună, ministrul Justiției la emisiunea Jurnalul de seară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Au montat o cameră ascunsă în apartamentul unde erau cazați în vacanță. Ce au descoperit că făcea personalul...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani