"Le-am desenat o caracatiţă simpatică şi le-am descris modelul care reiese de aici!" spunea Dinu Patriciu la un moment dat. Un desen sugestiv pentru ilegalităţile ţesute în jurul companiei Rompetrol. Scandalul a izbucnit în 2005, când procurorii au dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Dinu Patriciu, pe atunci proprietar al societăţii. Omul de afaceri era acuzat că a încasat în numele statului o datorie externă veche - 85 de milioane de dolari, bani a căror urmă a încercat să o şteargă.
Acelaşi Dinu Patriciu, considerat arhitectul acestei inginerii financiare, argumenta afacerea Rompetrol: "Există această mitologie pe dos a succesului. Nu poţi să ai succes decât dacă furi!"
În jocul ilegalităţilor a mai apărut una - manipularea pieţei de capital şi divulgarea de informaţii privilegiate. Anchetatorii au stabilit că, înainte cu o zi de începerea tranzacţionării pe bursă a acţiunilor emise Rompetrol Rafinare, Dinu Patriciu a dezvăluit informaţii despre preţul care urma să fie afişat. Printre cei implicaţi - jurnalistul de la acea vreme Sorin Roşca Stănescu şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş.
Lupta în instanţă nu a fost una deloc uşoară. În 2012, toţi inculpaţii, 11 la număr, au fost achitaţi. A urmat însă recursul, judecat la Curtea de Apel. Sentinţele au venit ca o lovitură neaşteptată - 2 ani şi 8 luni de închisoare, pentru Sorin Pantiş şi 2 ani şi 4 luni avea să primească Sorin Roşca Stănescu.
Imediat după aflarea sentinţei fostul jurnalist a dat un comunicat de presă, în care preciza : "În urmă cu circa doi ani s-a dat o sentinţă de achitare. Am solicitat ca procesul să continue. Să se constate că sunt nevinovat. Astăzi am aflat că sunt condamnat, astfel încât ma pregătesc pentru a mă duce la penitenciar. Începând de mâine voi fi dincolo." Poliţiştii au mers la reşedinţa senatorului PNL pentru a-i ridica armele pe care le deţinea legal. Nu l-au găsit acasă. Sorin Roşca Stănescu s-a predat poliţiştilor ilfoveni câteva ore mai târziu.
Cristian Tudor Popescu a comentat această sentinţă: "Şi-a asumat anumite riscuri şi acum suferă consecinţele".
Decizii de condamnare au primit şi patru membrii ai conducerii Comisie Naţionale de Valori Mobiliare, precum şi agenţi de servicii de investiţii financiare.
Bilanţul dosarului Rompetrol - 11 condamnaţi la un total de 46 de ani de închisoare. Acuzaţiile au fost de la utilizarea de informații privilegiate şi aderare la un grup infracțional organizat, până la delapidare şi complicitate la spălare de bani.
Printre cei privaţi de libertate se află fostul vicepreşedinte al Rompetrol Olanda - Alexandru Bucşă, dar şi un fost director în Ministerul Finanţelor - Petrică Grama. Cei doi vor plăti statului, în solidar cu societatea Rompetrol, prejudiciul de 58 milioane de dolari. Pentru diferenţă, statul trebuie să îi dea în judecată pe moştenitorii lui Dinu Patriciu, când se va stabili cui îi rămâne averea fostului om de afaceri.