Un condamnat la moarte primește o amânare a sentinței cu 20 de minute înainte de execuție. Și nu e prima oară când se întâmplă asta

Data actualizării: Data publicării:
Execuție injecție letală
Foto: Profimedia

Curtea Supremă a acordat marți o amânare a execuției unui bărbat din Texas, cu 20 de minute înainte ca acesta să fie supus unei injecții letale. Deținutul a susținut mult timp că testele ADN ar ajuta la dovedirea faptului că nu a fost responsabil pentru înjunghierea fatală a unei femei în vârstă de 85 de ani în timpul unui jaf la domiciliu din 1998.

Interesant este faptul că Ruben Gutierez nu se află pentru prima dată într-o astfel de ipostază. În cei 25 de ani petrecuți în închisoare, el a trecut de mai multe date de execuție, care au fost amânate pe diferite motive. În iunie 2020, Gutierrez era la aproximativ o oră de execuție când a obținut o amânare din partea Curții Supreme, scrie CBS News.

Suspendare pe termen nelimitat

Înalta Curte de Casație și Justiție a emis decizia de suspendare pe termen nelimitat cu puțin timp înainte ca deținutul Ruben Gutierrez să fie dus în camera mortuară din Huntsville, Texas, pentru injecția chimică planificată.

Deținutul în vârstă de 47 de ani a fost condamnat pentru înjunghierea în 1998 a doamnei Escolastica Harrison, în vârstă de 85 de ani, învățătoare, la domiciliul acesteia din Brownsville. Gutierrez a solicitat mult timp teste ADN care, susține el, ar ajuta la dovedirea faptului că nu a avut niciun rol în moartea acesteia.

El a susținut mult timp că nu este criminalul, iar avocații săi au declarat că nu există dovezi fizice sau medico-legale care să îl lege de crimă. Alte două persoane au fost de asemenea acuzate în acest caz.

Ordinul scurt al Înaltei Curți a precizat că suspendarea executării va rămâne în vigoare până când judecătorii vor decide dacă trebuie să revizuiască cererea de apel. În cazul în care instanța respinge cererea, suspendarea executării va fi ridicată automat.

Anterior, avocații lui Gutierrez au solicitat Curții Supreme să oprească execuția, susținând că Texasul i-a refuzat dreptul, în temeiul legii statului, la teste ADN post-condamnare care ar fi arătat că acesta nu ar fi fost eligibil pentru pedeapsa cu moartea.

Avocații săi susțin că diverse obiecte recuperate de la locul crimei - inclusiv zgârieturi de unghii ale victimei, un fir de păr liber înfășurat în jurul unuia dintre degetele ei și diverse mostre de sânge din interiorul locuinței sale - nu au fost niciodată testate.

Legislație complicată

„Gutierrez se confruntă nu numai cu refuzul (testului ADN) pe care l-a solicitat în mod repetat și consecvent timp de peste un deceniu, ci, mai mult, cu execuția pentru o crimă pe care nu a comis-o. Nimeni nu are niciun interes într-o execuție nedreaptă”, au scris avocații lui Gutierrez în petiția lor către Curtea Supremă.

Procurorii au declarat că cererea de testare ADN este o tactică de amânare și că Gutierrez a fost condamnat pe baza mai multor dovezi, inclusiv o mărturisire în care a recunoscut că a planificat jaful și că se afla în casa ei când a fost ucisă. Gutierrez a fost condamnat în temeiul legii părților din Texas, care prevede că o persoană poate fi trasă la răspundere pentru acțiunile altora dacă ajută sau încurajează comiterea unei infracțiuni.

Săptămâna trecută, Consiliul de grațiere și eliberare condiționată din Texas a votat împotriva comutării sentinței la moarte a lui Gutierrez cu o pedeapsă mai mică. De asemenea, membrii au respins acordarea unei amânări de 90 de zile.

Dintre cei doi complici ai lui Ruben Gutierrez, unul a pledat vinovat şi execută o pedeapsă pe viaţă, iar celălalt, eliberat pe cauţiune, a fugit.

 

Editor : Sebastian Eduard

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale