„În utlimul timp am observat o preocupare foarte mare legată de celebrul dosar ICA, căruia eu îi spun Telepatia. Preocuparea este atât de mare că a ajuns să fie o isterie atât în presă, cât mai ales din gura unor oficiali reprezentanți a unor instituții. Aud că e mare problemă că se va prescrie dosarul. Nu este vorba de niciun fel de prescripție, profesorul Mateuț mi-a spus de nenumărate ori că prescrierea de care vorbește doamna Kovesi e o prostie, mi-a spus că precscrierea în dosarul ăsta de care vorbim este în 2023 după noul cod și în 2021, sau 2018, dupa vechiul cod, ca adare nu știu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014”, a spus Dan Voiculescu.
El a mai spus că prima acuzație a fost prescrisă în urmă cu doi ani, iar în 2013 a făcut cerere la Tribunalul București prin care ar fi cerut că nu vrea să beneficieze de prescrierea celei de-a doua acuzații.
„Vreau judecată. Judecătorul a aprobat, doamna Constantin Grațiela, a aprobat ca acererea mea ca să nu se acționeze pe baza prescripției și procesul să continue. Eu am cerut să continue procesul. Doamna judecător, atunci când a dat celebra hotărâre de condamnare, în motivație trece cu vederea acest episod din dosar, ca atare a dat o hotărâre în care nu a judecat cauza”, a continuat el.
Dan Voiculescu a mai spus că „prescripția pentru a doua acuzație expiră sau intervine în 2018 sau 2023”.
„Oare doamna Kovesi nu cunoaște Codul Penal? Poate știe lucruri pe care nu le știm noi, motiv pentru care o rog în mod public să spună de unde termenul de decembrie 2014, data la care ar interveni prescripția în dosarul lui Voiculescu”, a adăugat el.
Dan Voiculescu a mai acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi, „un procuror vremelnic”, că a încălcat legea.
„Își permite din înalta ei funcție să încalce legea, mă refer la o lege cunoscută, legea 303 din 2004 care la articolul 9, alineatul 1, capitorul 2, care interzice absolut magistraților să își exprime opinia la procese care sunt în curs de desfășurare”, a declarat Dan Voiculescu.
Acesta a menționat că o scrisoare va ajunge mâine la ambasadorii acreditați la București, cancelariilor occidentale, Comisiei Europene, Consiliului Europei și organizațiilor internaționale care monitorizează activitatea justiției, în care „trebuie să clarificăm cum un procuror șef poate face atâtea greșeli la rând”.
„Ar trebui să se aplice o sancțiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi să se retragă din magistratură”, a continuat el.
Dan Voiculescu a subliniat că termenul de care a vorbit Laura Codruța Kovesi privind prescrierea în dosarul privatizării ICA coincide cu data la care îi expiră mandatul de președinte lui Traian Băsescu și că acesta din urmă vrea să-l vadă în pușcărie înainte de această dată.
„A creat o fantasmă că mi s-ar prescrie dosarele. Oameni buni, dosarele mele nu se vor prescrie pentru că nu vreau, vor decide judecătorii dacă sunt sau nu vinovat, nu vreau prescriere nici acum și nici în 2023, vreau să fie o hotărâre judecătorească clară, care să spună daca sunt sau nu vinovat”, a mai spus Dan Voiculescu.
Procurorul-şef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus în urmă cu câteva zile că acuzaţiile formulate împotriva lui Dan Voiculescu în dosarul ICA se prescriu în decembrie 2014. Important este să existe o soluţie în acest caz, a spus şefa procurorilor anticorupţie, indiferent care, înainte de prescripţia răspunderii penale şi pentru a se evita suspiciunile cu privire la cei care ar îngreuna cu intenţie judecata.
Dosarul ICA
Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare – ICA, în care este inculpat şi omul de afaceri şi fondatorul Partidului Conservator Dan Voiculescu, a fost amânat din nou marți, pentru 1 iulie, de judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti. Avocaţii inculpaţilor au cerut instanţei scoaterea cauzei de pe rol şi trimiterea acesteia pentru repartizare aleatorie unui nou complet de judecată, după ce un magistrat a fost reţinut de procurori la ultimul termen, iar un alt judecător a cerut pensionarea începând chiar cu data de 1 iulie.
Dan Voiculescu este acuzat că a prejudiciat statul cu peste 60 de milioane de euro în Dosarul Institutului de Cercetări Alimentare. Tribunalul Capitalei, prima instanţă, l-a condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. Aceeaşi instanţă a respins şi o primă tentativă de anulare a privatizării ICA.
În acelaşi dosar a fost condamnat şi Gheorghe Mencinicopschi, la şase ani de închisoare cu executare, precum şi fostul ministru Sorin Pantiş.