Bilanţul Consiliului Superior al Magistraturii identifică, printre problemele Justiţiei, lipsa unei evaluări eficiente.
Marius Tudose, fost preşedinte CSM: O zonă de vulnerabilitate identificată de-a lungul timpului, în ceea ce priveşte evaluarea calităţii resursei umane din sistemul judiciar, a fost dată de ineficienţa sistemului existent de evaluare individuală a magistraţilor.
O altă problemă - corupţia în rândul judecătorilor şi procurorilor. Chiar dacă numărul cazurilor descoperite nu este îngrijorător, fiecare aruncă o lumină nefavorabilă asupra magistraţior. Promovarea în funcţie, uneori prea facilă, duce de asemenea la sincope.
Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial: Raportul CSM vorbește despre sporirea anilor de vechime în profesie, în legătură cu promovarea în funcții. Am menționat doar cu titlu personal, o eventuală pistă de reflecție în ideea impunerii unei condiții de vechime în activitate la admiterea în profesie.
Conducerea sistemului judiciar vorbeşte însă şi despre vulnerabilităţi apărute ca urmare a presiunilor făcute din exterior.
Livia Stanciu, preşedintele ICCJ: Cred că aceste atacuri au fost determinate sau au fost, mai bine zis, direct proporţionale cu numărul persoanelor influente care au fost trimis în judecată. Ştim foarte bine că presiuni asupra justiţiei se pot face nu numai prin acele forme, prin atacuri la adresa magistraţilor, ci şi prin încercări de modificare a unor legi de organizare şi funcţionare a sistemului judiciar.
Nu este singura problemă în relaţia cu politicienii. Magistraţii spun că sistemul ar fi mai eficient, dacă parlamentarii nu s-ar opune proiectelor de desfiinţare a unor instanţe şi parchete mici, fără activitate.