Fostul premier Adrian Năstase se prezintă vineri la Curtea de Apel Bucureşti, unde magistraţii iau din nou în discuţie contestaţia procurorilor anticorupţie împotriva variantei de contopire a pedepselor dispusă de Tribunalul Bucureşti. În urmă cu o lună, magistraţii tribunalului au respins cererea anchetatorilor ca Adrian Năstase să primească şi un spor de pedeapsă de un an.
ACTUALIZARE 9:05. Adrian Năstase a fost adus cu o dubă la Curtea de Apel București.
______________________________
În motivare, judecătorul enumera argumentele: nivelul de pregătire culturală, lipsa antecedentelor penale, relaţiile sociale pe diferite planuri, dar şi conduita pe care a avut-o Adrian Năstase după comiterea faptelor:
Motivarea Tribunalului Bucureşti în dosarul contopirii pedepsei lui Adrian Năstase
„Tribunalul apreciază ca neîntemeiat argumentul susţinut de Ministerul Public prin procuror în sprijinul sustinerii necesităţii sporirii pedepsei globale de patru ani constând în evoluţia legislativă în raport de instituţia contopirii pedepselor.”
Dosarul de contopire a fost amânat de mai multe ori, pentru că instanţa supremă nu redactase motivarea la condamnarea fostului premier. La toate termenele, avocaţii şi familia au cerut magistraţilor să judece contopirea fără acel document.
„Tatăl meu fiind adus aici de mai multe ori, inutil, arată că nu mai e vorba de dreptate, şi de nedreptate”, spunea Andrei Năstase pe 31 martie.
În cele din urmă, tribunalul a judecat dosarul. Aderarea la NATO, integrarea în Uniunea Europeană - toate au fost aduse ca argument în faţa magistraţilor de avocaţii fostului premier. Judecătorii au primit chiar şi o copie a CV-ului fostului premier.
După ce au cerut încă un an de detenţie pentru condamnatul Năstase, procurorii au făcut şi ei referire la condamnarea anterioară pentru fapte de corupţie.
Decizia a fost favorabilă familiei Năstase:
Motivarea Tribunalului Bucureşti în dosarul contopirii pedepsei lui Adrian Năstase
„Tribunalul apreciază că lipsa antecedentelor penale, micromediul persoanei condamnatului, relaţiile acestuia pe diferite planuri cu ambianţa socială, în cadrul acestor din urmă aspecte un loc central ocupându-l gradul integrării sociale sub multiplele sale aspecte: profesională, familială, cultural-obştească, conduita condamnatului după comiterea faptei, sunt argumente care converg către concluzia că în prezenta cauză faţă de condamnatul Năstase Adrian nu se impune sporirea pedepsei de bază.”
La rândul său, Adrian Năstase a spus instanţei că se gândeşte serios să renunţe la cetăţenia română. Legea nu îi permite să ia însă această măsură, din cauza condamnării precedente. Fostul premier poate să îşi facă totuşi alte planuri. Înte-o variantă optimistă, pentru că are vârsta necesară şi a ispăşit o parte din pedeapsă, ar putea să fie eliberat la începutul toamnei.