Cum poți afla câți bani s-au acumulat până acum în contul tău de pensie privată
Orice persoană participantă la un fond de pensii private obligatorii din România (Pilonul 2) poate afla în prezent foarte ușor câți bani s-au acumulat până acum în contul său. Aceasta își poate crea un cont online pe care îl poate accesa oricând, pentru a verifica suma de bani strânși în contul personal de pensie privată ori istoricul contribuțiilor virate. În plus, participantul la Pilonul 2 poate solicita administratorului de pensie privată să trimită scrisoarea de informare anuală tot online, în loc de formatul de hârtie, de până acum.
Astfel, vei putea avea acces oriunde și oricând la informații uile în timp real și îți vei putea verifica online contul de pensie privată, la fel ca un cont bancar.
În plus, este important de precizat că portalurile electronice sunt securizate, astfel încât informațiile din cont ajung în siguranță, doar la tine.
În cazul în care nu știi la ce fond ai pensia ta privată, o poți face ușor completând acest formular de pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Cât contribuie net un român mediu la Pilonul 2 și cât va putea încasa la vârsta pensionării
De exemplu, dacă ți-ai început cariera profesională la vârsta de 25 de ani în anul 2007, la un venit echivalent salariului mediu pe economie și cu o contribuție în paralel și la fondul de pensii private „Pilonul II”, vei putea avea acumulată în 2047 o sumă de peste 379.000 de lei în P2
Suma respectivă a fost estimată după ce s-a luat în calcul salariul mediul anual, conform datelor istorice INS din perioada 2007-2021, prognozele oficiale ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pentru perioada 2022-2025 și o creștere salarială anuală de 3% în perioada 2026-2047. De asemenea, formula de calcul ține cont de randamentul mediu anual, conform datelor istorice, la care se adaugă o estimare de 5% pe an, conform recomandărilor OECD (OECD Pensions at a Glance 2019).
Valoarea obținută (2.109 lei/lună) este valabilă pentru valoarea banilor din anul 2047, cu alte cuvinte evoluția inflației este importantă în valoarea reală a acestor bani. În valoarea banilor de azi (anul 2022), această sumă reprezintă 1.007 lei.
Important: Cu cât contribuția alocată către Pilonul 2 este mai mare, cu atât pensia este mai mare. Pensia acumulată în Pilonul 2 suplimentează astfel în mod consistent pensia de stat și elimină riscul dependenței de factorii demografici, se arată într-un studiu CFA Society Romania.
La final, pensia privată efectivă va depinde de banii strânși în conturile individuale din sistemul de pensii private, deci de contribuțiile efectuate în timpul vieții active, dar și de randamentul obținut din investițile făcute de administratorul fondului.
Pensia privată poate fi astfel privită ca o investiție financiară, dar și ca o variantă de economisire pe termen lung.
Pensia privată viitoare nu poate fi calculată doar în funcție de contribuțiile din perioada vieții active. Multe alte variabile intervin la calcul, printre care cel mai important este randamentul obținut de societatea de administrare.
Banii acumulați sunt investiți, fără ca administratorii sau altcineva să poată calcula ce randamente vor fi obținute peste 10, 20 sau 30 de ani. Experiența arată însă că administrarea privata a avut rezultate bune și că fondurile private plătesc pensii mai mari decat contribuțiile acumulate.
Cine și cum garantează pensia privată
Foarte important, în sistemul Pilonului II, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor plătite, diminuate cu penalitățile de transfer si comisioanele legale.
Aceasta reprezintă o garanție puternică, practicată de foarte puține state ale lumii pentru sistemele lor de pensii private. De asemenea, garanția ratei minime de rentabilitate reprezintă o altă garanție majoră.
ASF calculează și publică lunar rentabilitatea medie ponderată și rentabilitatea minimă a tuturor fondurilor de pensii private. Toate fondurile de pensii de pe piață sunt obligate să obțină o rentabilitate mai mare decât valoarea minima relativă, calculată în funcție de performanța medie a pieței.
Totodată, prin lege, un fond de pensii private nu poate da faliment.
Separarea strictă a banilor între fondul de pensii și administratorul fondului face ca fondurile de pensii să nu poată întâmpina dificultăți financiare, acest risc existând teoretic doar pentru administratori. Chiar și așa, în situația în care un administrator nu mai poate gestiona în bune condiții fondul de pensii, intervine procedura de administrare specială, prin care fondul este transferat către alți administratori, cu rezultate bune în administrare.
Câți români au încasat până acum banii din Pilonul 2 și ce valoare medie au încasat
Peste 50.000 de români au beneficiat de sumele acumulate în contul de pensie privată Pilon II, în perioada 2016 - 2021, arată datele centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Majoritatea acestora sunt fie rude ale unor contribuabili care au decedat, fie cotizanți care au ieșit la pensie pe caz de boală.
Suma totală plătită de administratori în această perioadă se ridică la aproape 660 de milioane de lei, iar numărul beneficiarilor a crescut de la doar 675 în anul 2016 până la 19.000 în 2021.
Sistemul de pensii private a demonstrat astfel că este suficient de solid pentru a depăși perioadele de criză. În cei aproximativ 14 ani care au trecut de la înființarea sistemului, valoarea activului unitar net a crescut de la 10 lei la peste 28,5 lei. Altfel spus, fondurile de pensii au adus un câștig de 185% cotizanților.
Faptul că deja sunt 50.000 de români care au beneficiat de plata pensiei, beneficiind de un randament între 100% și 185%, este un argument în plus pentru soliditatea și utilitatea sistemului.
Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 89,07 miliarde lei, la finalul lunii decembrie a anului 2021, în creștere cu aproximativ 19% comparativ cu aceeași dată a anului 2020. Comparativ cu trimestrul anterior, activele nete au crescut cu 2%. Numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat la 31 decembrie 2021 a fost de 7,79 milioane persoane, în creștere față de 7,63 milioane persoane la 31 decembrie 2020.
La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate la 31 decembrie 2021 a fost de circa 204 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2020 valoarea acesteia a fost de 192 lei/participant.
Cum poate fi „moștenită” pensia privată
Fondurile de pensii private fac plăți în trei situații concrete: pensionarea, decesul participantului sau invaliditatea.
La Pilonul 2, participanții care beneficiază de pensie pentru limita de vârstă pot revendica, în condițiile Legii pensiilor, activul personal acumulat în contul de pensie privată.
Practic, „Pilonul 2” înseamnă că o mică parte din contribuția de asigurări sociale (CAS) platită către bugetul public este direcționată către un fond privat de pensii, bazat pe acumulare și investirea continuă a acestor sume.
În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7 milioane de români, la Pilonul II.
În cazul decesului participantului la Pilonul 2, moștenitorii săi legali sau testamentari sunt beneficiarii direcți și pot revendica activul acestuia.
Moștenitorii care sunt la rândul lor participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi sumele cuvenite sub formă de virament în contul personal de pensie privată, iar cei care nu sunt participanți pot beneficia direct de bani.
Important: Moștenitorii participanților trebuie să fie informați de către notarii publici despre existența acestor sume din Pilonul 2 pentru a fi introduse în certificatul de moștenitor și în masa succesorală, astfel incat eventualii moștenitori să poată revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.
În caz de invaliditate, plata către participantul rămas invalid se efectuează strict în cazul unei decizii medicale de invaliditate de grad 1 sau 2, nerevizuibilă, care să conțină precizări cu privire la incapacitatea de muncă a persoanei respective.
- Etichete:
- pensii private
- pensii
- pilonul 2
- apapr
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News