Săptămâna viitoare, Sotheby’s va scoate la licitație o colecție de treizeci şi şase de scrisori traduse în engleză, care însumează 100 de pagini, şi un album de fotografii, aparținând enigmaticei actrițe suedeze Greta Garbo, o legendă a Hollywood-ului din anii 1930.
Greta Garbo, supranumită „Sfinxul suedez”, a fost una dintre cele mai de succes actrițe din cinematograful american interbelic, câștigând sume fabuloase pentru acea epocă în decursul carierei sale.
Dar, dincolo de exuberanța vieții de star hollywoodian, Greta Garbo era o cu totul altă persoană, una extrem de singuratică, după cum reiese din acest set de scrisori, relatează The Telegraph.
Greta Garbo a detestat fascinația tabloidelor față de persoana ei, iar izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial ne-o arată pe actrița născută în 1905 la Stockholm în ipostaza unei femei disperate din cauza ororilor conflagrației.
Una dintre confidentele actriței din acea perioadă a fost, într-o corespondență epistolară tulburătoare, contesa suedeză Marta Wachtmeister.
„Sunt aproape întotdeauna singură și vorbesc cu mine însămi. Conduc până pe plajă, mă plimb și este mereu minunat. În afară de asta, nimic...”, notează Greta Garbo într-o scrisoare din 1939, pe 14 noiembrie, referindu-se la viața ei din Beverly Hills.
În anii 1940, cariera cinematografică a Gretei Garbo a intrat în declin, iar actrița a început să simtă tot mai acut dorul de țara sa natală. „Ultimele zile au fost cenușii și m-am gândit îndelung la Tistad (un castel din Suedia – n.r.)”, scria, marcată de anxietate, actrița într-o epistolă din acei ani.
În 1941, scria ironic despre atitudinea tabloidelor față de viața ei privată: „Printre toate absurditățile, m-au căsătorit pentru a 759-a oară”.
"Într-o singură întoarcere a capului... se află tot ceea ce Hollywood-ul nu poate distruge. În prezenţa misterului, totul poate fi uitat într-o secundă", i-a scris Cecil Beaton Gretei Garbo, ale cărui scrisori vor fi scoase la licitaţie în sesiunea "English Literature, History, Children’s Books & Illustrations".
Clare Boothe Luce o descria pe Garbo ca "o căprioară în corp de femeie...". Bette Davis spunea despre Garbo: "Instinctul ei, dominaţia ei asupra camerei de filmat erau pur şi simplu vrăjitorie... Ştiu ca nimeni altcineva cum este să lucrezi efectiv în faţa camerei".
Votată cea mai frumaosă femeie din lume de The Guinness Book Of Records în 1950, Sven Broman, autor al "Conversations with Greta Garbo", a comentat: “Chipul lui Garbo era considerat de experţii fotografi americani ca unic: era aproape perfect. Distanţa dintre ochi, înălţimea frunţii, gura, întreaga creaţie, era divină".
Kenneth Tynan a îndrăznit să spună că "ceea ce vedea un beţiv într-o altă femeie, vedea unul treaz în Garbo", relatează News.ro.
Până la moartea ei în 1990, Garbo a trăit singură în Manhattan, nu s-a căsătorit nciiodată şi nu a avut copii.
De-a lungul vieţii a refuzat interviuri, autografe, premiere şi să corespondeze cu fanii. A spus odată că nu a răspuns unei invitaţii la cină din partea Gloriei Swanson pentru că, spunea ea: "Nu mă putea obliga nimeni".
Greta Garbo a ajuns în Statele Unite în 1925 şi s-a impus în filme precum "Grand Hotel" (1932), "Regina Christine" (1933), "Anna Karenina" (1935), "Conquest" (1937) sau "Ninotchka" (1939).
Născută Greta Lovisa Gustafson în Stockholm, pe 18 septembrie 1905, Garbo a crescut în sărăcie, într-o casă atât de mică încât ea şi sora ei trebuiau să doarmă în bucătărie. Faptul că se pricepea la a fasona pălării a condus-o către teatru şi film. "Fabrica" MGM i-a remodelat sprâncenele, i-a îndreptat părul şi dinţii, punând-o să mănânce doar spanac trei săptămâni la rând pentru a avea un corp demn de ecran. De altfel, a ţinut o dietă strictă de-a lungul întregii cariere.
Scrisorile Gretei Garbo vor fi scoase la licitație la Londra pe 12 decembrie, cu o sumă estimată de 15.000-20.000 de lire sterline.