Un nou drog face victime în sudul litoralului: „Funny gas”, un sedativ inhalat din baloane. Avertismentul Agenţiei Naţionale Antidrog

Data actualizării: Data publicării:
Vama Veche
Vama Veche. Foto: Profimedia

Un nou drog face victime în sudul litoralului, avertizează Agenția Națională Antidrog. La petrecerile organizate pe plajă, tinerii inhalează protoxid de azot (N2O) din baloane umflate cu ajutorul unui dispozitiv ce are încorporat un cartuş care degajă această substanţă.

ANA precizează că protoxidul de azot (N2O) - gazul ilariant, cunoscut şi sub denumirea de "Funny gas", este un sedativ incolor şi inodor şi este folosit în domeniul medical, sub supraveghere medicală, în combinaţie cu alte substanţe, în special ca anestezic, dar şi în domeniul alimentar, la prepararea cremelor de tip frişcă, inhalarea acestei substanţe fiind strict interzisă.

Printre efectele negative se numără încetinirea timpului de reacţie a corpului uman, transpiraţia excesivă, greaţă, vărsături, ameţeală, oboseală, halucinaţii, distorsiuni de sunet şi pierderi de memorie. Efectele se amplifică ca urmare a creşterii cantităţii de gaz inhalat sau a inhalării gazului prea rapid şi în combinaţie cu alcoolul, arată ANA.

În cazul în care, după inhalare, semnele şi simptomele sunt cele ale unei reacţii alergice - febră, frisoane, urticarie, respiraţie dificilă - este recomandată solicitarea de urgenţă a ajutorului medical.

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra pericolului consumului de substanţe interzise şi recomandă tinerilor şi părinţilor să se adreseze specialiştilor Centrelor de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog pentru accesarea serviciilor oferite de ANA în domeniul prevenirii şi asistenţei acordate consumatorilor de droguri.

ANA recomandă adolescenţilor să îşi aleagă cu grijă grupul de prieteni şi să îl schimbe în cazul în care aceştia exercită o presiune negativă asupra lor; să îşi petreacă timpul liber prin activităţi sănătoase şi adecvate vârstei; să evite persoanele care oferă, chiar şi gratuit, substanţe necunoscute, spunând că sunt legale şi nu produc efecte negative asupra organismului; să refuze invitaţiile făcute de diferitele persoane de a le urma în locuri retrase pentru a le oferi "ceva".

Pentru părinţi, ANA are următoarele recomandări: să îşi asculte copiii - ascultarea reprezintă primul pas pentru a îi creşte sănătos şi în siguranţă; chiar şi în situaţii foarte dificile, o legătură emoţională puternică între părinte şi copil reduce riscurile la care acesta este expus; să aloce, zilnic, timp şi atenţie copilului; să stabilească reguli clare de comportament şi consecinţe rezonabile pentru încălcarea lor.

Administratorilor şi personalului angajat din cluburi, terase, baruri, ANA le recomandă să supravegheze cu atenţie, prin agenţii de securitate sau personalul desemnat, incinta; să nu permită accesul persoanelor cu substanţe psihoactive asupra lor; să sune la numărul unic de urgenţă 112 în cazul în care anumite persoane au probleme de sănătate şi să acorde măsuri de prim ajutor până la venirea echipajului de ambulanţă.

ANA derulează pe litoralul românesc o serie de proiecte şi campanii de prevenire antidrog, printre care campania "Safe Parties! - Distracţie fără droguri!", care are drept scop conştientizarea şi responsabilizarea tinerilor participanţi la evenimentele muzical-artistice, organizate în cluburi, beach-baruri şi terase, cu privire la efectele consumului de droguri şi prevenirea riscurilor asociate.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cea mai bună țară din Europa unde să te muți pentru binele copiilor tăi. Ce avantaje ai ca familie, cât de...
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
"Mentalistul" Simon Baker se iubește cu o femeie mai tânără decât fiica lui. A divorțat după 23 de ani și...
Adevarul
De la ce animale a pornit pandemia de SARS-COV 2 și unde a fost punctul zero
Newsweek
Cum a ajuns România să aibă mai multe tancuri ca Germania și UK? Originea sovietică, o problemă!
Digi FM
Dana Rogoz, poze de suflet din albumul de familie, de când fiul ei și-a cunoscut surioara: "Nu pot să îmi...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Momentul când o șopârla scapă din gura unui șarpe. Imaginile cu cele două reptile sunt virale
Film Now
Jeff Daniels, despre secretul căsniciei lui de 45 de ani: "Trebuie să știi când să-ți ții gura". Actorul din...
UTV
Angelina Jolie si fiica sa, Vivienne, si-au facut tatuaje identice dupa succesul piesei de pe Broadway, „The...