Video&Foto Trei turiști străini s-au ales cu dosar penal pentru că ar fi scrijelit pietrele de la Sarmizegetusa Regia. Cum și-au motivat gestul
Data actualizării: Data publicării:
Trei bărbați din Tadjikistan sunt cercetați pentru distrugere, după ce ar fi scrijelit diferite însemne pe trei dintre pietrele istorice din incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia. În apărarea lor, turiștii au susținut că nu știau că este interzis să gravezi pe pietre. Polițiștii au întocmit dosar penal, scrie PressAlert.ro.
Incidentul a avut loc duminică, în jurul orei 12:45. Cei trei bărbați de naționalitate tadjică, angajați ai unei firme din Deva, se aflau în vizită la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia.
La un moment dat, cineva i-a văzut că scrijeleau pietrele din Cetate și a sunat la 112.
"Poliția Municipiului Orăștie fost sesizată de către jandarmii Postului Montan Grădiște cu privire la faptul că jandarmii au depistat trei bărbați de naționalitate tadjică, bănuiți că ar fi scrijelit diferite însemne, în incinta cetății dacice Sarmizegetusa Regia. Echipa operativă care s-a deplasat la fața locului i-a identificat pe cei trei bărbați și a stabilit că aceștia (angajați ai unei societăți comerciale din Deva), în timp ce se aflau în incinta cetății dacice, au zgâriat trei pietre aflate în incinta cetății (cei trei bărbați au declarat faptul că se aflau în zonă ca și turiști și nu au știut că nu au voie să graveze pietrele respective)", anunță IPJ Hunedoara.
Pe numele celor trei bărbați polițiștii au deschis un dosar penal pentru distrugere. Ancheta va stabili și valoarea prejudiciului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
"Situl cunoscut sub denumirea de Grădiştea de Munte - Sarmizegetusa Regia (com. Orăştioara de Sus, jud. Hunedoara) face parte din complexul de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Este cea mai mare aşezare cunoscută pentru spaţiul dacic, fiind întinsă pe un deal cu o lungime de aproximativ 4,5 km. Din suprapunerea datelor arheologice şi a surselor scrise antice reiese că, începând din a doua jumătate a secolului I a. Chr., aici a fost capitala regatului dac (cel mai probabil, prima capitală a regatului înfiinţat de Burebista a fost la Costeşti – Cetăţuie, după care, în perioada amintită, acest rol i-a revenit Sarmizegetusei Regia). Cert este că, vreme de aproape un secol şi jumătate, Grădiştea de Munte – Sarmizegetusa Regia a fost principalul centru politic, religios, economic şi militar al lumii dacice", se arată pe site-ul cetății dacice Sarmizegetusa Regi.