Serviciul de Protecție și Pază (SPP) va face parte din structurile alese de NATO în cadrul ajutorului de securitate pe care Alianța Nord-Atlantică îl va oferi Qatarului cu ocazia Campionatului Mondial de fotbal 2022. SPP se va ocupa de protecția VIP și va oferi sprijin în privința amenințărilor cu dispozitive improvizate.
„România contribuie, prin intermediul Serviciului de Protecție și Pază, la ajutorul pe care NATO îl va oferi Qatarului pentru Cupa Mondială FIFA 2022. Sprijinul nostru constă în instruirea în domeniul CBRN (amenințări chimice, bacteriologice, radiologice și nucleare), contra IED (amenințări împotriva dispozitivelor explozive improvizate) și protecție VIP”, se arată într-o postare publicată pe Twitter.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Qatarul este un partener „angajat” al NATO și este implicat în acțiuni comune cu Alianța Nord-Atlantică de mai mulți ani, conform unui comunicat al Alianței.
„Ca parte a cooperării strânse dintre statul Qatar și NATO, Alianța Nord-Atlantică va oferi sprijin în ceea ce privește aspectele de securitate ale Cupei Mondiale FIFA, care se va desfășura în Qatar în perioada 21 noiembrie - 18 decembrie”, se arată în comunicatul NATO.
În cadrul acestei cooperări, România va contribui, prin intermediului SPP, la protecția VIP și instruirea în domeniul contracarării amenințărilor reprezentate de dispozitivele explozive improvizate (IED). Pregătirea împotriva amenințăriloe CBRN (chimice, biologice, radiologice și nucleare) va fi asigurată de Slovacia și de Centrul comun de excelență pentru apărare CBRN al NATO din Republica Cehă. O primă sesiune de instruire privind amenințările CBRN s-a desfășurat deja în luna mai 2021 în Slovacia, conform NATO.
Editor : M.L.