Unele orașe vor fi mult prea călduroase pentru a găzdui Olimpiada din 2050. Chiar și cele care au mai făcut acest lucru (Analiză CNN)

Data actualizării: Data publicării:
Suporter căldură tribună
La paris a fost cald în tribună, la următoarele jocuri olimpice va fi și mai cald. Foto: Profimedia

Se știe unde se vor desfășura următoarele două ediții ale Jocurilor Olimpice. Los Angeles (2028) și Brisbane (2032). După aceaste date, organizatorii vor trebui să ia în calcul din ce în ce mai mult factorii climatici. CNN vine cu o analiză și argumentează că orașe precum Atena, Roma, Barcelona sau Beijing ar putea déjà să aibă temperature mult prea ridicate pentru a emite pretenții la organizarea JO. Multe dintre capitalele lumii, care la un moment dat au găzduit  competiția, nu vor mai putea emite pretenții. 

Căldura extremă reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru sportivii de elită, cazurile de epuizare și de insolație devenind din ce în ce mai frecvente pe măsură ce poluarea cu combustibili fosili crește temperaturile și nivelul de umiditate. Spectatorii, în special cei care vin cu avionul din climatele mai reci, sunt, de asemenea, vulnerabili la căldură extremă.

Majoritatea orașelor lumii nu vor putea găzdui Jocurile în timpul verii în următoarele decenii, deoarece vor depăși pragul de siguranță al căldurii umede, potrivit unei analize CNN a datelor de la CarbonPlan, un grup non-profit axat pe științele climatice și analiză.

Stresul termic poate fi măsurat printr-o formulă complicată care reunește temperatura, umiditatea, viteza vântului, unghiul soarelui și acoperirea norilor. CarbonPlan a constatat că, până în 2050, stresul termic în aproape toate orașele din partea de est a SUA va depăși cu mult limita de 27,8 grade, dincolo de care experții recomandă anularea evenimentelor sportive.

Cu alte cuvinte, organizarea Jocurilor de vară în aceste orașe ar reprezenta un risc uriaș pentru sănătatea sportivilor.

Statele foarte umede din jurul Golfului Mexic, de la Florida până la jumătatea estică a Texasului, ar fi excluse din discuție.


Atlanta 1996, DA. Atlanta 2050, NU

Jocurile care au avut loc în 1996 în Atlanta pur și simplu nu ar fi posibile în 2050. O mare parte din estul Chinei, inclusiv Beijing și Shanghai, ar depăși cu mult limita, la fel ca Hong Kong și zone imense din Asia de Sud-Est. Sugestiile de modificare a calendarului Jocurilor Olimpice de vară, astfel încât acestea să nu coincidă cu vârful de caniculă, sunt din ce în ce mai puternice, iar acest lucru a mai fost făcut. Sydney, unde vara este caniculă, a organizat Jocurile din 2000 în septembrie și octombrie, în timpul primăverii din emisfera sudică.

Orașul brazilian Rio di Janeiro a organizat Jocurile din 2016 în august, când temperaturile de iarnă sunt în medie de aproximativ 70 de grade. Orașele din nord-vestul Europei - cum ar fi Londra, Oslo și Stockholm - ar putea deveni mai atractive pentru eveniment, în timp ce orașele mediteraneene - inclusiv Palermo din Sicilia și Sevilla din Spania - sunt în mare parte peste prag.

Orașele sud-americane situate la mare altitudine ar putea deveni, de asemenea, mai atractive pe măsură ce temperaturile globale se vor încălzi.

Ofertanți pentru Jocurile din 2036

Următoarele Jocuri de vară vor avea loc la Los Angeles, un oraș a cărui temperatură este moderată în mod plăcut de răcoarea Oceanului Pacific. Jocurile din 2032 vor avea loc la Brisbane, în statul Queensland din nordul Australiei, un oraș în care vara este atât de cald, încât evenimentul va avea loc în timpul iernii, la sfârșitul lunii iulie - ideal, având în vedere că atunci este vară pentru o mare parte a lumii. Iarna în Brisbane nu scade mult sub 50 de grade.

Conform rapoartelor, peste 10 țări și-au exprimat interesul de a găzdui Jocurile Olimpice de vară din 2036, însă numai șase și-au făcut publice sau oficiale candidaturile: India candidează pentru orașul Ahmedabad din vestul țării, iar Indonezia pentru noua sa capitală, Nusantara, aflată în curs de construcție.

Qatar propune Doha, în timp ce Turcia propune Istanbul. Polonia și Chile își propun capitalele, Varșovia și Santiago.

Aproape toate acestea vor depăși, la un moment dat, limita de stres termic, arată datele CarbonPlan. Doar Santiago se situează sub acest prag pe tot parcursul anului, inclusiv în cea mai fierbinte perioadă a verii. Ahmedabad și Doha ar depăși cu mult limita în lunile de vară, dar ar putea să o depășească în sezoanele lor mai reci."În cea mai mare parte a lumii, cea mai mare căldură a anului coincide, din păcate, cu perioada în care au loc de obicei Jocurile Olimpice de vară", a declarat pentru CNN Oriana Chegwidden, climatolog la CarbonPlan."Iar căldura ar putea prezenta într-adevăr riscuri semnificative în țările care candidează pentru Jocurile Olimpice din 2036".

Ea a spus că, dacă aceste locații au fost alese, riscurile de căldură ar putea fi reduse cu câteva măsuri simple. "De exemplu, planificatorii ar putea reduce riscurile de căldură prin începerea înainte sau după vârful verii sau prin organizarea de evenimente noaptea sau dimineața devreme, când este mai răcoare."

Ea a adăugat că țările ar putea lua în considerare să candideze pentru orașe cu climă mai răcoroasă, cum ar fi cele situate la altitudini mai mari.


Au găzduit o dată. S-ar putea să nu o mai facă

Unele dintre orașele care au găzduit deja Jocurile de vară vor depăși cu mult temperaturile de siguranță până în 2050.

Beijing, care a găzduit Jocurile Olimpice din 2008, va fi mult prea cald și umed, prognozându-se un stres termic de peste 32,2 grade.

Atena, Roma, Atlanta, Tokyo și Seul vor fi, de asemenea, prea fierbinți, la fel ca Barcelona. Orașele din emisfera sudică, Sydney și Brisbane din Australia, precum și Rio de Janeiro, se află, din punct de vedere tehnic, pe lista orașelor prea fierbinți, dar ar putea găzdui competiții în sezoanele lor mai reci. Nu este ca și cum lumea va vedea acest lucru doar la mijlocul secolului.


Exemplu de la Tokyo

Tokyo 2020 - care a avut loc în 2021, după ce pandemia a amânat Jocurile - a fost cea mai caldă competiție înregistrată vreodată, iar stresul termic a depășit cu mult pragul de siguranță, ajungând la peste 31,6 grade.

Aproximativ 1 % dintre sportivi a suferit de boli legate de căldură în Tokyo. În mod extraordinar, nicio persoană nu a fost spitalizată, în parte datorită pregătirilor Japoniei.

Pe măsură ce devenea clar că lovitura extremă va lovi capitala japoneză, un oraș dens construit cu zgârie-nori care captează căldura urbană, organizatorii au mutat maratonul și probele de mers pe jos în orașul montan Sapporo, mai răcoros. Totuși, a fost prea cald și umed, iar șase alergători și pietoni au suferit o insolație de efort, care este provocată de o activitate intensă în condiții de căldură extremă și care poate duce la insuficiență organică și deces.

Yuri Hosokawa, profesor asistent de științe sportive la Universitatea Waseda din Japonia, a condus planul de răspuns la căldură în Sapporo pentru eveniment.

"Insolația de efort, cea mai severă formă de boală de căldură, atunci când se întâmplă, trebuie să ne asigurăm că persoana este tratată imediat, în mod ideal în termen de 30 de minute de la colaps", a declarat ea pentru CNN. "Și pentru a putea face acest lucru, a trebuit să stabilim un protocol prin care aceste persoane nu sunt transportate la spital, ci sunt tratate la fața locului."

Hosokawa este unul dintre numeroșii experți care solicită comunităților sportive din întreaga lume să schimbe modul în care sunt programate sporturile, dar și să relaxeze anumite reguli. Permiterea mai multor înlocuiri într-un meci de fotbal pentru a preveni suprasolicitarea periculoasă a sportivilor este un exemplu simplu.

"Dacă am anula pur și simplu evenimentele sportive atunci când se încălzește, acest lucru ar putea lua serios o oportunitate de la toată lumea", a spus ea. "Îmi place sportul și vreau ca cultura sportivă să rămână și vreau ca și copiii mei să facă sport când vor crește. Dar dacă vrem să facem acest lucru, trebuie să ne gândim serios la modificarea regulilor și a programării."

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine a fabricat Pagerele bombă: Ancheta implică Ungaria în traseul dispozitivelor...
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Pro FM
Roxana Nemeș, în costum de baie roz, de Barbie, la piscina de acasă. Și-a creat o adevărată oază de relaxare...
Film Now
Fiul lui Christopher Reeve, orfan de ambii părinți în mai puțin de 2 ani. Cine a avut grijă de adolescentul...
Adevarul
Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta. Hidroelectrica: Porțile de Fier pot prelua viitura
Newsweek
Care șoferi iau amendă de 1.000 lei pe loc dacă nu se odihnesc suficient înainte să urce la volan ?
Digi FM
Shakira a părăsit brusc scena unui club din Miami, după ce a observat că un fan o filma sub rochie
Digi World
Descoperirea uluitoare care l-a lăsat pe un bărbat cu gura căscată. Ce a găsit în pereții unei case
Digi Animal World
Primul animal rezultat dintre un câine și o vulpe. Oamenii de știință au fost fascinați de trăsăturile...
Film Now
Eric Roberts îi cere scuze public surorii sale, Julia Roberts. Dezvăluiri tulburătoare despre viața lui...
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei