Horia Tecău este unul dintre cei mai mari jucători de dublu din istoria tenisului mondial, iar perechea Tecău – Rojer e una dintre cele mai bune din lume. Din acest punct de vedere, victoria de la US Open este minunată, dar nu e atât de suprinzătoare, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
În opinia sa, cel lmai important meci de la US Open a fost semifinala câștigată în trei seturi în fața perechii nr. 1 mondial, Henri Kontinen/John Peers (Finlanda/Australia), care erau principalii favoriţi.
Horia Tecău este un minunat jucător și om al tenisului și sportului nostru, e în primul rând un jucător serios, e primul cuvânt la care te gândești, serios în tot ce face, cu un spirit de echipă demonstrat în atâția ani și cu un joc de bază complet, știe tot în tenis, nu are zone mai puțin acoperite, a spus Cristian Tudor Popescu.
El a mărturisit că ceea ce i s-a părut deosebit în finala de vineri seară au fost momentele în care Horia Tecău și-a asumat riscul. „Poți să ai un joc de bază foarte solid, poți să fii un jucător foarte sobru, serios, dar dacă în anumite momente nu îți asumi lovitura decisivă, nu riști, nu câștigi”, a spus CTP, care a exemplificat cu două astfel de momente ale partidei, în care riscul asumat de Horia Tecău a fost determinant pentru soarta meciului.
Nu în ultimul rând, jurnalistul a ținut să sublinieze fair-play-ul extraordinar pe care Horia Tecău l-a arătat în toată viața lui în tenis - și nu numai în tenis. „A fost un spectacol minunat în seara asta, oferit de toți cei patru jucători excepționali și Horia s-a aflat acolo. Jocul de dublu a însemnat mai mult într-un anume sens decât jocul de simplu în ceea ce privește fair-play-ul și lipsa ieșirilor, lipsa unui moment de nervozitate, de reproș, pentru că atunci o echipă se prăbușește imediat. Nu-i ca la simplu. La simplu poți să arunci cu racheta, să faci tot felul gesturi, te superi pe tine însuți, sunt jucători de tenis care nu sunt în stare să conviețuiască cu ei înșiși, să facă echipă cu ei înșiși, în vreme ce Horia alcătuiește un dublu aș spune perfect, ca jucători și ca oameni, cu olandezul Jean-Julien Rojer”, a conchis Cristian Tudor Popescu.
Perechea Horia Tecău/Jean-Julien Rojer (România/Olanda), cap de serie numărul 12, a câștigat vineri seară finala probei de dublu masculin a turneului de Grand Slam US Open. Tecău și Rojer i-au învins în două seturi pe spaniolii Feliciano Lopez/Marc Lopez, favoriţi numărul 11 ai competiţiei, scor 6-4, 6-3, după o oră şi 26 de minute de joc.
Pentru Tecău și Rojer, finala de la US Open este cea mai bună performanță din 2017, an în care n-au trecut de faza optimilor de finală la niciun alt Grand Slam (eliminați în turul trei la Australian Open și Roland Garros și în turul 1 la Wimbledon).
Este al treilea titlu de Mare Şlem din cariera lui Horia Tecău. Românul a mai câştigat, tot alături de Jean-Julien Rojer, titlul la Wimbledon, în 2015, după trei finale consecutive pierdute alături de suedezul Robert Lindstedt. Cei doi mai au în palmares un Turneu al Campionilor, câştigat tot în 2015, după o finală cu Florin Mergea şi Rohan Bopanna.
Tecău a mai câştigat titlul la Australian Open, la dublu mixt, în 2012, cu Bethanie Mattek-Sands (SUA). Tecău joacă vineri şi în semifinale la dublu mixt, alături de CoCo Vandeweghe, contra principaliilor favoriţi, elveţianca Martina Hingis şi britanicul Jamie Murray.
Tecău este al doilea român care obţine trofeul la dublu la US Open, după Ilie Năstase, care s-a impus în proba de dublu în 1975, alături de Jimmy Connors. Năstase a câştigat turneul şi la simplu, în 1972.
Citiți și: Tecău și Vandeweghe au ratat calificarea în finala probei de dublu mixt la US Open