Studiu: Cât de periculoase sunt loviturile la cap suferite de sportivii amatori 

Data publicării:
rugby lovitura cap
Sursă foto: Profimedia

Sportul are un efect benefic asupra creierului, iar riscul ca sportivii amatori care se lovesc la cap în timpul meciurilor să se confrunte cu declin cognitiv pe termen lung este redus, sunt concluziile unui studiu citat de The Guardian. În schimb, cercetătorii subliniază că rezultatele studiului nu se aplică în cazul sportului profesionist.

Studiul, cel mai amplu de acest gen, a fost realizat pe 15.000 de participanți cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani, iar în cadrul lui a fost analizat istoricul contuziilor suferite de aceștia.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au practicat diverse sporturi și au avut episoade în care au suferit lovituri la cap au stat mai bine la capitolul performanței cognitive față de cei care au transmis că nu au suferit contuzii. 

De asemenea, din studiu mai reiese că leziunile cerebrale provocate de loviturile la cap se resimt mai puțin dacă au fost produse în timpul practicării sporturilor, mai arată autorii. 

„Acest studiu arată că practicarea sportului poate aduce beneficii pe termen lung ce cântăresc mai greu decât efectele negative ale contuziilor, iar acest lucru ar putea avea implicații serioase pentru deciziile politice din sfera participării la sporturile de contact”, a explicat profesoara Vanessa Raymont, de la Universitatea Oxford, unul dintre autorii studiului.

Studiul a comparat modul în care reacționează persoane care au suferit una, două, trei sau mai multe, sau nicio contuzie în timpul practicării sportului față de persoane care au suferit același număr de contuzii în alte contexte, cum ar fi accidentele de mașină.

Gupul de persoane care au suferit contuziile în timp ce practicau sport are rezultate mai bune în ceea ce privește capacitatea memoriei, mai menționează autorii.

În schimb, cercetătorii subliniază că rezultatele studiului nu se aplică în cazul sportului profesionist, având în vedere că loviturile la cap în acest context sunt „mult mai frecvente și severe”. 

„În comparație cu sportul de elită, cel de comunitate este mai sigur, iar contuziile și riscul de daune pe termen lung asupra sistemului nervos sunt depășite de efectele benefice asupra sănătății fizice, mentale și sociale”, a comentat și John Fairclough, profesor la Progressive Rugby.

În schimb, cercetătorii mai subliniază faptul că „există semne serioase de întrebare” asupra participării copiilor în sporturile de contact și că trebuie făcute mai multe studii pentru a stabili riscul asupra dezvoltării creierului minorilor.

Editor : M.G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cu cât ar putea să scadă salariul net al românilor în 2025. Exemplu de calcul pentru un venit brut de 8.000...
Digi FM
Eleva din Suceava admisă la Harvard a povestit pe TikTok cum a reușit performanța. Povestea ei i-a...
Pro FM
Phil Collins, dezvăluiri despre starea de sănătate, la doi ani de când a încetat să mai cânte la tobe: „A...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
Adevarul
Angajații la stat care primesc 15% la salariu. „Mărirea începe cu data adoptării în Consiliul Local”
Newsweek
Bucura Oprescu rămâne ministru. În ce lună cresc pensiile? Ce se întâmplă cu Mica Recalculare?
Digi FM
Vladimir Putin explică motivul pentru care a invadat Ucraina: „Când este liniște, vrei un pic de acțiune”
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Tim Robbins, de nerecunoscut la cea mai recentă apariție în public. Cu părul alb și cu barbă, actorul e...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...