Jocurile Olimpice de iarnă 2022 încep vineri la Beijing în condiții nemaiîntâlnite în istoria competiției

Data publicării:
un fotograf sta singur in tribune la jocurile olimpice de iarna 2022
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în condiții excepționale din cauza pandemiei și a boicotului internațional Foto: Profimedia Images

Jocurile Olimpice de iarnă din 2022 încep oficial vineri la Beijing, cu ceremonia de deschidere care are loc de la ora 14:00, ora României (20:00, ora locală). Este cea de-a 24-a ediție a Jocurilor de iarnă și se desfășoară în condiții speciale, nemaiîntâlnite în istoria competiției, din cauza pandemiei, dar și a contextului politic. 

Citiți și: GALERIE FOTO. „Nu stați împreună și nu vă fotografiați cu rușii!” - sfatul ministrului ucrainean pentru sportivii care participă la JO de iarnă 2022

Aproape 3.000 de sportivi din 91 de națiuni vor concura pentru a câștiga una dintre cele 109 medalii de aur puse în joc în șapte discipline. România este reprezentată de o delegație de 22 de sportivi. Coincidență amuzantă, numărul 22 pare a fi laitmotivul participării României la Jocurile Olimpice de Iarnă. În anul de grație 2022, 22 de sportivi sunt prezenți pentru a 22-a oară în istorie, la startul jocurilor de iarnă de la Beijing.

Deși competițiile au început încă de miercuri, cu înfruntările din curling dublu mixt, ceremonia de deschidere de vineri va marca debutul oficial al celei de-a 24-a ediții a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Beijingul devine astfel primul oraș care găzduiește atât o ediție de vară a Jocurilor – Beijing 2008, cât și a uneia de iarnă - Beijing 2022.

Citiți și: GALERIE FOTO Jackie Chan a dus flacăra olimpică a JO 2022 pe Marele Zid Chinezesc

„Lumea își îndreaptă privirile spre China, iar China este pregătită. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a oferi lumii niște jocuri rezonabile, sigure și splendide”, a declarat joi președintele chinez Xi Jinping, citat de Mediafax.

Suntem, însă, în fața unei ediții controversate a Jocurilor Olimpice, marcată de proteste și boicoturi diplomatice din cauza încălcării drepturilor omului de către China, în timp ce pandemia Covid-19 continuă să-și pună amprenta cu măsuri foarte stricte de control.

Însă, așa cum ne-au obișnuit chinezii, care tocmai au trecut în Anul Nou Lunar, spectacolul de deschidere și de închidere a Jocurilor Olimpice va fi  probabil unul grandios, marcat de multă culoare, lumină și sincronizare.

Competițiile se desfășoară în trei locuri din China

Întrecerile sportive vor avea loc în trei mari zone - Beijing, Yanqing și Zhangjiakou și se vor disputa atât în baze sportive deja existente sau construite de la zero, special pentru competițiile olimpice de iarnă, cât și în locuri unde au avut loc competițiile din cadrul JO 2008.

Beijingul va găzdui evenimentele indoor - curling, patinaj de viteză, patinaj artistic și hochei pe gheață - precum și cele big air și ceremoniile de deschidere și de închidere.

Yanqing, situat la 75 km de Beijing, găzduiește sporturile de alunecare - bob, skeleton și sanie - și schi alpin, în timp ce munții din Zhangjiakou, la 180 km de capitala chineză, găzduiesc probele de schi freestyle și snowboarding, sărituri cu schiurile, biatlon și schi fond.

Multe dintre locațiile din Beijing de la Jocurile din 2008 au fost refolosite, inclusiv „Cubul de apă” pentru înot, care a fost renovat pentru a deveni gazda curlingului, și stadionul „Cuibul de pasăre”, care va găzdui ceremoniile de deschidere și de închidere.

Mascota JO-2022

Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume.

China Olympics 2022 Preparations
Bing Dwen Dwen, mascota Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, și Shuey Rhon Rhon, mascota Jocurilor Paralimpice de iarnă 2022 Foto: Profimedia Images

„Bing” înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. „Dwen Dwen” înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat aminteşte de ideograma care înseamnă „iarnă”.

La rândul său, logo-ul Jocurilor Paralimpice aminteşte mult și de ideograma care înseamnă „zbor”, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii cu numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang.

Sloganul oficial al JO, „Împreună pentru un viitor comun”, a fost ales din 79 de propuneri, transmite Xinhua. Potrivit organizatorilor, „împreună” arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun. „Pentru un viitor comun” întruchipează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. „Este interpretarea chineză a noului moto olimpic 'Mai rapid, mai înalt, mai puternic - Împreună' (Citius, Altius, Fortius - Communis)'”, susţin organizatorii.

Medaliile care le vor fi înmânate sportivilor pe podium la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 se inspiră din vechi pandantive chinezeşti de jad, conform comitetului de organizare şi Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), citate de AFP.

Medaliile de aur, de argint şi de bronz, numite „Tong Xin” („Împreună suntem unul”), sunt alcătuite din cele cinci inele olimpice gravate în centru pe partea din faţă a medaliilor. Medaliile de la Jocurile Paralimpice împărtăşesc acelaşi concept. Medaliile prezintă Beijingul ca fiind primul „Dual Olympic City”, care găzduieşte atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi pe cele de iarnă.

Îngrijorări privind zăpada artificială

În toate locurile de desfășurare va fi folosită zăpadă artificială, deși în Zhangjiakou a căzut zăpadă naturală în săptămâna dinaintea Jocurilor.

Se estimează că numai în Yanqing s-au folosit 222,8 milioane de litri de apă pentru a produce zăpadă artificială.

Dar acest lucru nu reprezintă neapărat o preocupare pentru sportivi, mai ales pentru cei din zonele în care această practică este frecventă. Chiar și sportivii obișnuiți cu zăpada naturală s-au declarat mulțumiți de calitatea suprafețelor de concurs.

Semne de întrebare au fost ridicate însă în ceea ce privește impactul ecologic al zăpezii produse, însă organizatorii s-au străduit să combată aceste griji, susținând că au folosit o tehnologie de producere a zăpezii cu impact minim asupra mediului.

De altfel, zăpada artificială a fost folosită la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, începând din 1980, de la Lake Placid (SUA), cu excepția celei de la Lillehammer (Norvegia), din 1994.

Cine sunt favoriții la medalii

Statele Unite au trimis la Beijing o echipă de 224 de sportivi, ceea ce o face cea mai mare echipă de la Jocuri, în timp ce 17 națiuni au trimis doar un singur atlet, inclusiv India și Ecuador.

Norvegia, care a ocupat primul loc în clasamentul pe medalii, în urmă cu patru ani la Pyeongchang, este din nou așteptată să domine probele de schi fond și va spera, de asemenea, la un succes la schi alpin prin Aleksander Aamodt Kilde, care este favorit în super-G. De asemenea, el este cotat ca principal competitor pentru elvețianul Beat Feuz în coborârea masculină, în timp ce prietena americană a norvegianului, Mikaela Shiffrin, mai are nevoie de încă o medalie de aur pentru a stabili un record pentru cele mai multe victorii olimpice obținute de un schior alpinist american. Ea are o șansă bună, deoarece își propune să concureze în toate cele cinci probe individuale feminine.

Veteranul snowboarder american Shaun White se întoarce pentru a cincea ediție a Jocurilor, în timp ce patinatoarea de viteză germană Claudia Pechstein, în vârstă de 49 de ani, va participa la a opta ediție.

La polul opus, rusoaica Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, este marea favorită pentru aur la patinaj artistic feminin.

Valieva este unul dintre cei 212 sportivi care concurează sub steagul Comitetului Olimpic Rus (ROC, a treia țară ca număr de sportivi prezenți), Rusia fiind încă sub incidența sancțiunilor ce îi interzic participarea ca țară în competițiile olimpice, din cauza scandalurilor de dopaj.

La patinaj artistic, japonezul Hanyu Yuzuru va încerca să devină prima persoană care reușește un cvadruplu axel în competiție, în încercarea de a obține al treilea titlu masculin consecutiv, în ceea ce se anunță a fi un duel palpitant cu americanul Nathan Chen.

China își va propune să facă o figură bună la Jocurile pe care le găzduiește, iar schiorul de schi freestyle Eileen Gu va fi liderul speranțelor în trei probe, pentru o țară a cărei cea mai bună performanță la Jocurile Olimpice de iarnă este de 11 medalii, la Vancouver 2010.

Două țări își fac debutul la Jocurile Olimpice de iarnă - Haiti și Arabia Saudită - ambele la schi alpin.

A doua țară, ca număr total de sportivi prezenți în lot este Canada, cu 212 reprezentanți, în timp ce China e pe 4, cu 174, și Elveția pe 5, cu 167.

Beijing 2022 – al doilea eveniment olimpic afectat de pandemie

Beijing 2022 este a doua ediție a Jocurilor Olimpice care va avea loc în timpul pandemiei Covid-19 și, la fel ca la Tokyo, vara trecută, nu vor fi prezenți în tribune spectatori cu bilet, prieteni sau rude.

Toți participanții la Jocurile Olimpice, de la sportivi la voluntari și la mass-media, sunt supuși zilnic unor teste PCR și sunt cantonați într-un sistem strict în circuit închis, în care mișcarea este limitată pe întreaga durată a Jocurilor Olimpice.

Măștile de față sunt obligatorii în orice moment, cu excepția competiției și a antrenamentelor, precum și atunci când mănâncă și beau sau când sunt singuri în încăperi.

Boicot internațional

Dar Covidul nu este singura problemă ce afectează aceste Jocuri. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a fost aspru criticat pentru că a acordat Jocurile Olimpice Chinei, din cauza presupuselor abuzuri ale acestei țări în ceea ce privește drepturile omului.

Grupurile pentru drepturile omului afirmă că guvernul chinez a eliminat treptat libertățile religioase și de altă natură ale musulmanilor uiguri - un grup minoritar care trăiește în special în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei.

China s-a confruntat cu acuzații privind utilizarea muncii forțate a uigurilor, operarea unui program de supraveghere în masă, reținerea a mii de persoane în lagăre de internare, efectuarea de sterilizări forțate și distrugerea intenționată a patrimoniului uigurilor din regiunea Xinjiang.

China a negat în mod constant acuzațiile de încălcare a drepturilor omului în Xinjiang, insistând că lagărele nu sunt de detenție, ci „centre de educație și formare profesională” sau centre de pregătire pentru eradicarea extremismului islamist și a separatismului.

Ca urmare, multe țări au declarat un boicot diplomatic al Jocurilor.

Președintele CIO, Thomas Bach, a apărat în repetate rânduri decizia de a acorda Jocurile Olimpice de iarnă Beijingului și a declarat joi că în cei doi ani care au precedat Jocurile a văzut la orizont „norii negri ai politizării crescânde a sportului”.

Statele Unite au fost printre primele națiuni care au declarat că vor organiza un boicot diplomatic al Beijing 2022, invocând preocupările legate de situația drepturilor omului din China. Națiuni precum Australia, Belgia, Marea Britanie, Canada, Danemarca, Estonia, Lituania și Noua Zeelandă au ales, de asemenea, să nu trimită oficiali guvernamentali la Jocuri.

Sportivii din aceste națiuni vor concura totuși în continuare la Beijing 2022.

Liderii mondiali care vor merge la Beijing

Boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de la Beijing de către statele care consideră că în China nu sunt respectate drepturilor omului, dar și îngrijorările legate de coronavirus au redus numărul liderilor mondiali și al demnitarilor străini care vor participa la Jocuri.

Printre țările ai căror președinți sau înalți diplomați se așteaptă a fi prezenți la festivitatea de deschidere se numără în special cele din fostul bloc sovietic, state din America de Sud, dar și din Orientul Mijlociu, Africa sau sudul Asiei.

Statele europene ai căror conducători și-au anunțat prezența sunt Polonia, Serbia și Principatul Monaco și, evident Rusia. Italia va fi și ea reprezentată la nivel guvernamental.

Vor fi prezenți, de asemenea, și reprezentanți ale unor organizații mondiale precum ONU și OMS.

Iată o listă a numelor care sunt așteptate să fie prezente, dar și cea a țărilor care au anunțat boicotarea.

  • Președintele Rusiei, Vladimir Putin
  • Prințul moștenitor Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud din Arabia Saudită
  • Președintele Abdel Fattah Al-Sisi al Egiptului
  • Președintele Andrzej Duda al Poloniei
  • Președintele Aleksandar Vučić al Serbiei
  • Prim-ministrul Imran Khan din Pakistan
  • Emir Șeicul Tamim bin Hamad Al Thani din Qatar
  • Președintele Kasîm-Jomart Tokaev al Kazahstanului
  • Președintele Sadîr Japarov al Kârgâzstanului
  • Președintele Emomali Rahmon din Tadjikistan
  • Președintele Gurbanguli Berdimuhamedov din Turkmenistan
  • Președintele Șavkat Mirzîioev din Uzbekistan
  • Prințul moștenitor Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan de Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite
  • Marele Duce de Luxemburg, Prințul Albert al II-lea de Monaco
  • Președintele Alberto Fernández al Argentinei
  • Președintele Guillermo Lasso Mendoza din Ecuador
  • Prim-ministrul L. Oyun-Erdene din Mongolia
  • Prim-ministrul James Marape din Papua Noua Guinee
  • Regele Norodom Sihamoni al Cambodgiei
  • Președintele Halimah Yacob din Singapore
  • Prințesa Maha Chakri Sirindhorn a Thailandei
  • Președintele Adunării Naționale Park Byeong-Seug din Republica Coreea

- Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres

- Președintele Abdulla Shahid al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite

- Directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus al Organizației Mondiale a Sănătății

- Daren Tang, director general al Organizației Mondiale a Proprietății de Informații

- Președintele Marcos Troyjo al Noii Bănci de Dezvoltare, Marcos Troyjo

- Secretarul general Zhang Ming al Organizației de Cooperare de la Shanghai

- Subsecretarul prim-ministru Valentina Vezzali din Italia

Team România. Cine sunt sportivii care ne reprezintă

Team România este alcătuită la această a 24-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă Beijing 2022 din 22 de sportivi, care concurează la 7 discipline sportive din întrecerea olimpică.

Comitetul Executiv al COSR a decisca cei doi sportivi care vor purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor de la Beijing să fie Raluca Strămăturaru (sanie, 36 ani) și Paul Pepene (schi fond, 33 ani).

Săritorul cu schiurile Sorin Mitrofan a devenit al 22-lea membru al Team Romania, după ce Comitetul Olimpic și Sportiv Român a primit încă un loc cotă la această disciplină. Astfel, el se alătură colegilor lui – Daniela Haralambie, Andrei Feldorean și Daniel Cacina – în competiția de la Zhangjiakou.

Delegația ar fi putut avea chiar 23 de sportivi, dar în urma unei controverse, Federația Română de Schi-Biatlon a refuzat un loc cotă, realocat României, la schi alpin, motiv pentru care Comitetul Executiv al COSR a decis suspendarea finanțării federației, până la clarificarea situației.

Caz de COVID în delegația română

Testat înaintea plecării spre China și declarat negativ, antrenorul lotului olimpic de sanie, Ioan Apostol, a fost testat zilnic în satul olimpic de la Yanqing alături de întreaga Echipă Olimpică Team Romania. Testul din 1 februarie a fost confirmat pozitiv pe 2 februarie, iar antrenorul român s-a supus izolării conform regulamentelor Comitetului de Organizare al JO Beijing 2022.

La 17 ianuarie, pe fondul creşterii infectărilor în China şi al primului caz detectat de varianta Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie.

Numărul de teste Covid-19 care vor fi efectuate în bula închisă rezervată participanţilor la JO se ridică la 63.548, începând din 31 ianuarie, inclusiv 3.103 de teste realizate în rândul sportivilor.

Personalul medical prezent la siturile competiţiilor de la Beijing ajunge la 1.140 persoane, alături de 74 de ambulanţe, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Sporturile unde concurează românii

BIATLONUL românesc va fi reprezentat de Natalia Ushkina (individual, sprint, urmărire - feminin), George Colțea ( sprint, individual, urmărire – masculin) și de antrenorii Vasile Gheorghe și Cristian Moșoiu, precum și de kinetoterapeutul Czont Attila.

Performanțele României la biatlon

• Eva Tofalvi este sportiva cu cele mai multe participări olimpice la disciplinele de iarnă, 6 ediții: Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006, Vancouver 2010, Sochi 2014 și Pyeongchang 2018.

• Sportivii români au fost de 6 ori în Top 10 la Jocurile Olimpice și de 5 ori au terminat în primii 15.

• Gheorghe Vilmoș deține cel mai bun loc ocupat vreodată de un biatlonist român la Jocuri: locul 5, JO Innsbruck 1964

• Cele mai bune performanțe olimpice ale fetelor sunt cele două locuri 10 la ștafetă obținute la edițiile din Albertville 1992 și Vancouver 2010.

• Eva Tofalvi deține cea mai bună clasare pentru România în probele individuale, locul 11 la proba individuală de 15 km, la Nagano 1998 și Vancouver 2010.

Bobul, cea mai performantă disciplină pentru România

BOBUL este disciplina în care Team Romania pornește cu șanse mari pentru a obține performanțe notabile, cei care le pot obține fiind Andreea Grecu (monobob, bob 2 feminin), Katharina Wick (bob 2 feminin), Mihai Tentea ( bob 2 masculin, bob 4 masculin), Ciprian Daroczi (bob 2 masculin), Raul Dobre (bob 4 masculin), Cristian Radu (bob 4 persoane).

Ei sunt însoțiți de antrenorii Paul Neagu (feminin), Iulian Păcioianu (masculin) și servicemen-ul Mihai Păcioianu.

Bobul este cea mai performantă disciplină sportivă de iarnă din România. Singura care a adus o medalie pentru Team Romania, bronz la Grenoble 1968, prin Ion Panțuru - Nicolae Neagoe. Tot de la bob vin și primele două titluri olimpice de tineret, câștigate în 2020, la Lausanne, de către Georgeta Popescu și Andrei Nica, la monobob.

Andreea Grecu are cele mai multe prezențe la JO pentru sportivele din Team Romania: Sochi 2014, Pyeongchang 2018 și Beijing 2022.

Bobul românesc este reprezentat la Beijing și de alte nume, care nu se află în delegația Team România. Seniorul Dragoș Panaitescu, pilot olimpic, e responsabilul Federației Internaționale pentru echipamente, Dorin Grigore e pilot deschizător de pârtie al organizatorilor și face echipaj cu Emil Peptea, Nicolae Istrate e antrenor la Franța, iar Dănuț Moldovan e sportiv în bobul de 4 persoane al Austriei, relatează Mediafax.

Mihaela Hogaș, o tânără speranță

PATINAJUL VITEZĂ are în Team Romania un nume relativ nou, de care se leagă mari speranțe de viitor. Mihaela Hogaș (23 de ani) este singura reprezentantă în această probă. Sub îndrumarea antrenorului Bogdan Stănescu, ea va lua startul în probele de 500 și 1.000 metri.

Istoria olimpică a patinajului viteză din România a atins vârful performanței la două ediții de Jocuri, Albertville 1992 și Lillehammer 1994. Ea se leagă de numele Mihaelaei Dascălu, cea mai bună sportivă română în această disciplină. Generația sa, și a Ceraselei Hordobețiu, domină topul rezultatelor olimpice deținând primele 11 performanțe ale tricolorilor.

Raluca Strămăturaru, purtător de drapel și chiar o posibilă medaliată

SANIA românească dă la această ediție unul din purtătorii de drapel, pe Raluca Strămăturaru, (feminin, ștafetă), ai cărei colegi sunt Valentin Crețu (masculin, ștafetă), Marian Gîtlan și Darius Șerban (dublu masculin, ștafetă), pregătiți de antrenorii Eugen Radu și Ioan Apostol.

Sania se află pe locul 3 la performanțe, între disciplinele de iarnă din țara noastră, după bob și biatlon. Sportivii Team Romania au debutat în competițiile olimpice la ediția de la Lake Placid, din 1980. Rezultatele cele mai bune au fost obținute după 1990.

• Ioan Apostol este sportivul cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice, 4 ediții: Lake Placid 1980, Sarajevo 1984, Albertville 1992, Lillehammer 1994. La Beijing 2022 recordul său va fi egalat de către Raluca Strămăturaru și Valentin Crețu, aceștia însă care vor întregistra 4 ediții consecutive de Jocuri. Cu 3 ediții îi urmează în clasament Liviu Cepoi.

• Sportivii români au reușit de 4 ori să termine în Top 10 la Jocurile Olimpice și de 5 ori în primii 15.

• Cel mai bun loc ocupat de o sportivă din România la această disciplină, Raluca Strămăturaru- locul 7 la Pyeongchang 2018.

• În proba pe echipe la ștafetă, introdusă în program la Sochi 2014, România a bifat locul 10 la Pyeongchang 2018.

Patru Icari moderni vor zbura de pe trambulinele din China

SĂRITURILE CU SCHIURILE îi au drept reprezentanți în Team Romania pe Daniela Haralambie (NH feminin), Andrei Feldorean (NH, LH - masculin), Daniel Cacina (NH, LH - masculin) și peultimul sosit, Sorin Mitrofan (NH, LH – masculin). Ei sunt antrenați de Florin Spulber și îl au ca servicemen pe Adrian Comănescu.

• Daniela Haralambie va deveni la Beijing 2022 singura reprezentantă a săritorilor cu schiurile din România care participă la două ediții olimpice consecutive. Ea deține și cel mai bun rezultat la această disciplină, locul 25.

• Cel mai bun rezultat al tricolorilor în competiția masculină a fost reușit de Humbert Clompe, locul 41 la Garmisch 1936.

Schiul alpin, proba regină a sporturilor hibernale

SCHIUL ALPIN, proba regină a competițiilor hibernale, îi are în componența Team Romania pe Maria Constantin (slalom, slalom uriaș - feminin) și Alexandru Ștefănescu (slalom, slalom uriaș masculin), pregătiți de antrenorii Andrei Szilagyi și Alexandru Barbu.

• Dan Cristea este sportivul român cu cele mai multe participări la Jocurile Olimpice, 3 ediții: Grenoble 1968, Sapporo 1972, Innsbruck 1976.
• Cel mai bun loc ocupat de un schiori din România, locul 20 la slalom, Virgil Brenci, la Sapporo 1972.

• Mihaela Fera este sportiva cu cele mai multe participări la Jocuri, 3 ediții: Calgary 1988, Albertville 1992, Lillehammer 1994. Ea deține și cel mai bun loc ocupat de o schioare din România, la egalitate cu Brenci, locul 20, la combinata alpină, la Lillehammer 1994

• Sportivii din România au avut două clasări în primii 20 la Jocuri și de 5 ori au terminat în primii 25.

Paul Pepene, purtător de drapel și a patra oară prezent la Jocuri

SCHIUL FOND are la rândul său trei componenți în Team Romania: Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber - feminin), Paul Pepene și Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe - masculin), antrenați de Daniel Borca și asistați de servicemen-ul Tanko Elemer.

• Timea Sara-Lorincz va deveni la Beijing 2022 sportiva din România cu cele mai multe prezențe în competițiile olimpice de fond, 3 ediții: Soci 2014, Pyeongchang 2018 și Beijing 2022.

• Paul Pepene va egala la Beijing 2022 recordul participărilor românești la competițiile olimpice de schi fond, deținut de Zsolt Antal, cu 4 ediții consecutive.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Din ce a fost făcută singura casă care a rămas intactă în incendiile din Los Angeles. Totul a ars în jurul ei
Digi FM
Cine stă în spatele protestelor și de ce Călin Georgescu fuge de oameni?
Pro FM
Ce i s-a întâmplat Oanei Radu la o nuntă la care a cântat: "Niciodată oamenii nu s-au purtat așa. Mireasa se...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
România, țara asistaților social. Aproape 15.000 de beneficiari de ajutoare sociale au refuzat anul trecut să...
Newsweek
Guvernul anunță data când pensiile vor fi indexate în 2025. Ce bani iau pensionarii în plus? SURSE
Digi FM
Fiica lui Gisèle Pélicot crede că tatăl ei a drogat-o și pe ea, din dorința de a o abuza: „E un monstru care...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei în care să-ți bei cafeaua. Așa vei profita de toate beneficiile ei
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Noul film al lui Gerard Butler, lider în box office-ul american. "Moana 2", la un pas de 1 miliard de dolari...
UTV
Mario Fresh confirma relatia cu Nadd Hu! Cei doi se afla intr-o vacanta exotica in Bali