JO 2024: Explozie de bucurie pe rețelele sociale din China după victoria echipei de înot. Domnia de zeci de ani a SUA s-a terminat

Data actualizării: Data publicării:
china aur inot jocurile olimpice de la paris
Luni, mulți utilizatori chinezi de rețele sociale l-au aplaudat pe Pan Zhanle pentru că a sfidat presiunea și a dovedit că acuzatorii săi se înșeală. Colaj foto: Înotătorii chinezi pe podium la JO Paris 2024. Surse foto: Profimedia Images

Internetul din China a explodat de bucurie și mândrie luni, după ce înotătorii țării au pus capăt domniei de zeci de ani a Statelor Unite la proba masculină de stafetă înot 4x100 m mixt, la Jocurile Olimpice Paris 2024, luând aurul cu o victorie spectaculoasă pentru o echipă chineză care a fost pusă sub lupă în urma controverselor privind dopajul.

Pan Zhanle, care a stabilit recordul mondial la 100 m liber săptămâna trecută, a propulsat China de pe poziţia a treia în ultima etapă de duminică, depăşindu-şi rivalii americani şi francezi într-o inversare de locuri uluitoare, conform CNN.

Pan a terminat în 45,92 secunde, mai repede decât cele 46,40 secunde cu patru zile mai devreme în finala de 100 m.

Echipa SUA a terminat cu 0,55 secunde în spatele echipei chineze, nereușind să ia aurul în acest eveniment pentru prima dată de când SUA au boicotat Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980 și și-au încheiat seria neînvinsă care se întindea până la debutul mixt masculin la Jocurile din 1960.

Acesta este cel de-al doilea aur al Chinei la înot la Jocurile Olimpice de la Paris, după victoria și recordul lui Pan de miercurea trecută. Dar, în afara Chinei, succesul înotătorilor a fost comentat intens, inclusiv de unii dintre colegii lor din lumea înotului de performanță.

Acuzații de dopaj

Echipa de înot chineză a fost supusă unei presiuni imense în urma dezvăluirilor conform cărora aproape jumătate din grupul trimis de Beijing la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2021 a fost testat pozitiv cu câteva luni în urmă pentru o substanță interzisă care crește performanța.

Înotătorii au fost autorizați de Agenția Anti-Doping din China cu puțin timp înainte de Jocurile de la Tokyo, după ce a decis că testele pozitive pentru un medicament interzis pentru inimă au fost rezultatul contaminării, probabil de la restaurantul unui hotel. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a acceptat evaluarea fără apel.

Acuzațiile, raportate pentru prima dată de New York Times și de postul public german ARD în aprilie, au stârnit reacții în lumea înotului, unde dopajul poate duce la interdicții de ani de zile pentru sportivii care încalcă regulile.

Îngrijorarea s-a adâncit abia săptămâna trecută, după ce WADA a recunoscut un caz separat din 2022 în care doi înotători chinezi au fost testați pozitiv pentru urme de steroizi anabolizanți interziși. Aceștia au fost suspendați provizoriu, dar ulterior s-a revenit asupra deciziei de către oficialii chinezi – din nou invocând contaminarea legată de alimente, a spus WADA.

Victoria la înot a dominat discuțiile pe rețeaua socială chineză Weibo

În China, mulți utilizatori de rețele sociale au văzut victoria istorică a echipei chineze de înot în ștafetă ca o reabilitare răsunătoare.

Victoria a dominat luni discuțiile de pe rețelele sociale chineze, creând mai multe subiecte de top pe Weibo. Hashtag-ul „Inversarea uluitoare a lui Pan Zhanle” a strâns peste 500 de milioane de vizualizări, la fel ca un alt hashtag despre medalia de aur la ștafetă.

Pan, care a împlinit 20 de ani duminică, a numit medalia de aur a echipei cadou de ziua lui.

Mi-am îndeplinit promisiunea pe care mi-am făcut-o acum un an, sărbătorind cea de-a 20-a aniversare cu o medalie de aur pentru echipe”, a scris el într-o postare virală pe Weibo, unde înotatorul a devenit o celebritate peste noapte, cu 1,6 milioane de urmăritori.

O nouă călătorie a început, iar obiectivele au fost stabilite în liniște. Sper să pot aduce o contribuție și mai mare echipei. Echipa chineză de înot este întotdeauna cea mai bună!

Pan și-a câștigat fanii și pentru încrederea și sinceritatea sa.

Într-un interviu la piscină cu postul de stat CCTV, imediat după eveniment, unii dintre colegii lui Pan au spus că nu sunt mulțumiți de propria lor performanță în etapele anterioare ale ștafetei. Pan și-a aplaudat și și-a lăudat colegii de echipă: „Cursa s-a încheiat, iar campionatul este al nostru. Nu ar trebui să fim noi cei nemulțumiți; ar trebui să fie ceilalți. Am câștigat corect.”

În China, unde echipa de înot a fost de multă vreme o sursă de glorie olimpică, acuzațiile de dopaj au adus indignare și acuzații de tratament inechitabil – în special din cauza controlului cu care sa confruntat echipa în această vară.

Aproape o duzină de înotători chinezi care au fost testați pozitiv în urmă cu trei ani concurează la Jocurile Olimpice de la Paris, inclusiv doi din cvartetul care a câștigat aurul în ștafetă duminică.

Pan, dublu medaliat cu aur, nu a fost testat pozitiv în 2021, dar s-a confruntat cu întrebări cu privire la performanța sa stelară la Paris.

După ce Pan a doborât recordul mondial la 100 m liber săptămâna trecută, Brett Hawke, un fost înotător și antrenor olimpic australian, a postat pe Instagram că „nu este uman posibil să învingi așa” și că felul în care a înotat „nu a fost real”, „nu în bazinul acela, pe terenul acela.”

Dar în China, mass-media de stat și utilizatorii de internet s-au adunat în apărarea lui Pan. Luni, mulți utilizatori chinezi de rețele sociale l-au aplaudat pe Pan pentru că a sfidat presiunea și a dovedit că acuzatorii săi se înșeală.

Dacă doborârea recordului prima dată nu i-a convins pe străini, această inversare uluitoare cu siguranță a făcut-o. (Pan) Este atât de impresionant și dominant!” a spus un internaut care a primit 2.300 de aprobări la comentariul său.

Puterea noastră vorbește de la sine. Am câștigat aurul cinstit și corect”, a spus altul.

Dar îndoielile persistă.

După competiția de duminică, triplul medaliat cu aur olimpic britanic Adam Peaty a cerut teste antidoping mai stricte, în condițiile în care echipa britanică a terminat pe locul patru în cursă.

„Cred că trebuie să avem încredere în sistem, dar nu avem”, a spus el, potrivit Reuters. „Cred că trebuie să fie mai strict.”

Unul dintre citatele mele preferate, văzute în ultima vreme, este că nu are rost să câștigi dacă nu învingi corect”, a spus Peaty. „Și cred că știi acel adevăr în inima ta. Chiar dacă atingi performanța, știi că înșeli, nu câștigi corect”.

Așa că, din punctul meu de vedere, dacă ai mizat pe asta și ai fost contaminat de două ori, consider, ca persoană onorabilă, că ar trebui să nu faci sport”, a mai spus înotătorul britanic.

Clasamentul finalei ştafetei masculine de 4x100 m mixt:

1. China (Jiayu Xu, Haiyang Qin, Jiajun Sun şi Zhanle Pan) 3:27.46

2. SUA (Ryan Murphy, Nic Fink, Caeleb Dressel, Hunter Armstrong) 3:28.01

3. Franţa (Yohann Ndoye-Brouard, Leon Marchand, Maxime Grousset, Florent Manaudou) 3:28.38

4. Marea Britanie (Oliver Morgan, Adam Peaty, Duncan Scott, Matthew Richards) 3:29.60

5. Canada (Blake Tierney, Finlay Knox, Ilya Kharun, Josh Liendo) 3:31.27

6. Australia (Isaac Cooper, Joshua Yong, Matthew Temple, Kyle Chalmers) 3:31.86

7. Germania (Ole Braunschweig, Melvin Imoudu, Luca Armbruster, Josha Salchow) 3:32.46

8. Olanda (Kai van Westering, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje, Stan Pijnenburg) 3:32.52

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu