Galerie Foto Meciul România - Finlanda din Liga Națiunilor. Naționala obține acasă, in extremis, prima victorie

Data actualizării: Data publicării:
portarul florin nita retine mingea si este felicitat de un coechipier
Portarul Florin Niță a apărat inspirat în partida România-Finlanda din Liga Națiunilor Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a învins Finlanda, sâmbătă seară, pe stadionul Giuleşti, cu scorul de 1-0 (1-0), în etapa a treia a Grupei 3 din Divizia B a Ligii Naţiunilor, un succes care vine după două înfrângeri în primele etape ale competiției.

Aceasta este prima victorie din mandatul selecţionerului Edward Iordănescu, după un egal şi trei eşecuri. A fost, de asemenea, primul meci al naţionalei pe noul stadion Giuleşti. 

În următorul meci, programat tot pe Giuleşti, România va întâlni, marţi, 14 iunie, selecţionata Muntenegrului.

România a deschis scorul în minutul 30, prin Nicușor Bancu, dar partida nu începuse sub auspicii bune. Înainte ca Bancu să marcheze primul gol al României în actuala grupă, cu capul, din centrarea lui George Puşcaş, acesta din urmă ratase un penalty acordat României în minutul 16. Pușcaș a șutat slab, pe centrul porţii, astfel că portarul Jesse Joronen a apărat.

România - joc destul de bun, Finlanda - posesie net superioară și ocazii uriașe ratate

România a făcut un joc destul de bun pe Giulești, a ratat ocazii mari de gol, având două bare şi un penalty ratat, însă Finlanda a avut o posesie net superioară (60%-40%, potrivit site-ului UEFA) şi a irosit câteva ocazii uriaşe de a înscrie, relatează Agerpres.

Tricolorii au ratat în primul minut al meciului, prin Puşcaş, care a tras pe lângă poartă din careu, după o eroare a lui Kamara.

Oaspeţii au replicat imediat, dar Niţă a prins mingea trimisă cu capul de Vaisanen (4), în urma unui corner.

Jucătorii antrenaţi de Edi Iordănescu au avut o perioadă bună de joc, însă şutul lui Sorescu (10) nu i-a pus probleme portarului finlandez. Cicâldău a trimis mingea în transversală cu capul (14), după centrarea lui Raţiu, iar la scurt timp după aceea, Olaru a fost faultat în careu de Uronen. Puşcaş a executat slab penalty-ul (16), iar portarul Joronen a apărat și după aceea a respins şi şutul lui Marius Marin.

Golul s-a marcat în minutul 30, după o fază frumoasă de atac, pornită din propria jumătate: Bancu l-a lansat pe Puşcaş pe contraatac, atacantul a centrat în faţa porţii, de unde acelaşi Bancu a marcat cu o lovitură de cap.

Florin Niță a apărat incredibil

Finlanda a preluat controlul jocului, dar Niţă a fost la post la şutul lui Lod din marginea careului (34), iar Kamara a tras pe lângă ţintă (38). Prima repriză s-a încheiat cu un şut imprecis al lui Puşcaş (44).

Primul sfert de oră al parţii secunde a fost unul destul de delicat pentru tricolori, însă Pohjanpalo (47) a şutat peste după ce Burcă a ratat intervenţia. Florin Niţă a respins incredibil (51) mingea trimisă de Pohjanpalo din câţiva metri, într-o situaţie suspectă de ofsaid. Lod şi-a încercat din nou şutul de la distanţă (61), însă fără succes.

Puşcaş a mai ratat o situaţie bună (62), şutul său din poziţie favorabilă fiind respins de Joronen. Atacantul naţionalei nu a avut şansă nici în min. 76, la centrarea ideală a lui Raţiu, trimiţând peste poartă cu capul.

Finalul a fost unul pe contre, ambele formaţii irosind şanse de a marca. În min. 82, Creţu l-a scăpat pe Kamara, care a centrat pentru Lod, iar acesta a reluat peste poartă din poziţie ideală. Mihăilă a scăpat pe contraatac şi a tras la colţul scurt (84), dar Joronen a respins cu genunchiul. Pohjanpalo (87) a avut o nouă ratare incredibilă din 6 metri. Bancu a avut şansa de a tranşa soarta partidei, dar şutul său din unghi a izbit transversala (89).

Oaspeţii au forţat egalarea, însă Schueller (90+1), cu un şut de la 16 metri, a trimis puţin peste transversală, iar Kaellman a reluat cu capul pe lângă (90+3).

Materiale pirotehnice găsite asupra suporterilor la intrarea pe stadion. Doi români s-au ales cu dosar penal

În minutul 24, jocul a fost întrerupt pentru circa două minute din cauza unor torţe aruncate pe teren de suporteri.

Înainte de începerea meciului, Jandarmeria Capitalei anunțase că la intrarea pe stadion s-au descoperit materiale pirotehnice asupra unor suporteri, iar pentru doi fani români s-au întocmit actele necesare începerii cercetărilor penale.

„Pe timpul accesului în arena sportivă, asupra unor spectatori au fost depistate materiale pirotehnice interzise de prevederile Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare. În acest sens, materialele au fost ridicate în vederea confiscării şi au fost întocmite actele necesare începerii cercetărilor asupra a doi bărbaţi, cu vârstele între 25 şi 30 de ani, cu cetăţenie română”, a precizat Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.

Suporterii au aruncat cu torțe în teren Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Suporterii au aruncat cu torțe în teren Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Din rațiuni de siguranță publică, Jandarmeria Capitalei face controale preventive asupra persoanelor, dar și a autovehiculelor, cu scopul de a evita introducerea în arena sportivă a materialelor interzise.

România - Finlanda, echipele de start

Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Edward Iordănescu, a efectuat cinci schimbări faţă de partida cu Bosnia pentru meciul România - Finlanda contând pentru Grupa a 3-a a Ligii B din Liga Naţiunilor.

Iordănescu a renunţat la Cristian Manea, Adrian Rus, Mario Camora, Răzvan Marin şi Alexandru Maxim, titularizându-i pe Raţiu, Bancu, Olaru, Sorescu şi Octavian Popescu.

Selecţionerul a schimbat pentru a treia oară la rând şi sistemul de joc, de la 4-3-3 cu Muntenegru (0-2), la 5-3-1-1 cu Bosnia (0-1), la 4-2-3-1 cu Finlanda, potrivit site-ului UEFA.

Echipele de start:

România: 1. Florin Niţă - 2. Andrei Raţiu, 6. Vlad Chiricheş (căpitan), 15. Andrei Burcă, 11. Nicuşor Bancu - 20. Darius Olaru, 14. Marius Marin - 7. Octavian Popescu, 8. Alexandru Cicâldău, 22. Deian Sorescu - 9. George Puşcaş, . Selecţioner: Edward Iordănescu.
Rezerve: 12. Horaţiu Moldovan, 16. Marian Aioani - 3. Mario Camora, 4. Sergiu Hanca, 5. Alexandru Creţu, 10. Alexandru Maxim, 13. Valentin Mihăilă, 17. Adrian Rus, 18. Răzvan Marin, 19. Florin Tănase, 21. Marius Ştefănescu, 23. Alexandru Mitriţă.

Finlanda: 12. Jesse Joronen - 17. Nikolai Alho, 2. Leo Vaisanen, 4. Robert Ivanov, 3. Daniel O'Shaughnessy, 18. Jere Uronen - 8. Robin Lod, 6. Glen Kamara, 11. Ramusl Schueller (căpitan) - 10. Teemu Pukki, 20. Joel Pohjanpalo. Selecţioner: Markku Kanerva.
Rezerve: 1. Lukas Hradecky, 23. Carlhohan Eriksson - 5. Miro Tenho, 7. Robert Taylor, 9. Benjamin Kaellman, 13. Lingman, 14. Onni Valakari, 15. Sauli Vaisanen, 16. Urho Nissila, 19. Richard Jensen, 21. Mikael Soisalo, 22. Ilmari Niskanen.

Arbitru: Harald Lechner; 

Arbitri asistenţi: Maximilian Kolbitsch, Andreas Staudinger; al patrulea oficial: Josef Spurny (toţi din Austria)

Arbitru video: Christian Dingert; arbitru asistent video: Riem Hussein (ambii din Germania)

După două etape, România ocupa ultimul loc în clasamentul Grupei 3 din Divizia B a Ligii Naţiunilor, neavând niciun punct (scor 0-2 cu Muntenegru şi 0-1 cu Bosnia). Primele două poziţii sunt ocupate de Bosnia şi Finlanda, cu câte patru puncte, în timp ce pe trei este Muntenegru, cu trei puncte.

Declarații după România - Finlanda: 1-0

Edi Iordănescu: Eu cred necondiționat în această generație

Antrenorul echipei naţionale de fotbal a României, Edward Iordănescu, a declarat la finalul partidei cu Finlanda din Liga Naţiunilor, scor 1-0, că este o seară pe care o aştepta şi o căuta, fiind prima victorie sa în postura de selecţioner.

„O seară bună pentru noi, o seară pe care o aşteptam şi o căutam şi pe care am găsit-o. Pentru mine cu siguranţă sunt importante cele trei puncte. Este importantă victoria din toate punctele de vedere, pentru că aveam nevoie de ea, dar mai important este că această echipă demonstrează că are caracter, că are valoare şi că are viitor. Nu a fost uşor pentru noi, ne-am reunit în condiţii foarte dificile, cu multe probleme, dar echipa a arătat progrese de la joc la joc. Echipa s-a adunat şi a strâns nu numai trei puncte în clasament, dar a arătat şi mult fotbal. Repriza întâi a fost una deosebită, cu efort, travaliu, calitate. Cred că dacă intram cu 2-0 sau 3-0 la pauză închideam meciul din prima repriză. În repriza a doua am pierdut din energie, am pierdut din putere, din capacitatea de a fi intenşi, dar lucrurile au fost în mare sub control. Totuşi, am arătat că ştim să şi suferim dacă este nevoie. Dar una peste alta a fost o seară deosebită”, a afirmat Iordănescu în conferinţa de presă de după partida din Giuleşti.

Selecţionerul a precizat că le-a transmis jucătorilor înainte de meci că are încredere în actuala generaţie de "tricolori", acesta fiind unul dintre motivele pentru care a acceptat postul.

„Eu am spus că şi criticile sunt bune atunci când sunt constructive, când sunt prezentate cu bun simţ. Când există jigniri nu mă descalific eu, se descalifică ceilalţi. Eu cred că avem toţi datoria să susţinem echipa naţională a României. Le-am spus băieţilor că eu cred necondiţionat în această generaţie, de-aia am venit aici, de-aia am acceptat această provocare, cu bucurie şi cu mândrie, dar ei trebuie să demonstreze că există viitor şi valoarea pe care eu am văzut-o la ei. E o seară bună, rămân trei puncte, rămâne o seară din care putem să ne inspirăm şi în jurul căreia putem să construim”, a completat Iordănescu.

Iordănescu: Am avut mulţi jucători care au cerut schimbări, nu mai puteau

Tehnicianul a precizat că provocarea cea mai mare până la meciul cu Muntenegru va fi să recupereze cât mai mulţi jucători după oboseala acumulată în primele trei partide din Liga Naţiunilor.

„Peste două zile avem din nou o provocare majoră. Provocarea majoră va fi să ne recuperăm. Se simte oboseala, nu e uşor, recunosc, va fi cea mai mare provocare zilele următoare să vedem cum putem să eliminăm din oboseală, după care vom vedea. Eu nu am timpul pe care mi l-aş dori, dar încerc să mă obişnuiesc şi cu acest lucru. Îmi doresc ca la meciul cu Muntenegru să repetăm multe lucruri bune din seara asta şi dacă se va întâmpla asta, şi pe fondul jocului bun din Bosnia, deplasarea în Muntenegru putem să o plasăm ca pe o seară neagră, ca pe un accident al echipei naţionale. Rămân la părerea că nu există o favorită clară în grupă. Noi trebuie să ne vedem de parcursul nostru, să ne bucurăm de această seară, să încercăm să ne inspirăm din ea, să construim în jurul ei, dar trebuie să fim foarte conştienţi că ne aşteaptă din nou un joc foarte greu, în condiţii foarte grele de oboseală majoră. Am avut mulţi jucători care au cerut schimbări, nu mai puteau, e normal, pentru că sunt multe jocuri în puţine zile şi în acelaşi timp este final de sezon. Şi e foarte greu să te capacitezi, să găseşti energia, mintea să nu meargă şi în altă direcţie”, a arătat Iordănescu.

Doi jucători cu aceleași simptome, în același timp, înainte de meci: hemoragie nazală

El le-a mulţumit spectatorilor de pe Stadionul Giuleşti pentru felul în care au susţinut echipa naţională de fotbal a României: „Vreau să mulţumesc publicului care a fost extraordinar. Publicul a arătat că iubeşte cu adevărat echipa naţională şi mulţumesc în numele echipei publicului, la fel cum mulţumesc tuturor celor care au avut încredere în această echipă”.

Întrebat cum i se pare acum clasamentul, după victoria obţinută în partida cu Finlanda, Iordănescu a spus: „Mai dulce decât înainte de meci”.

Iordănescu a povestit că la începutul partidei cu Finlanda a avut parte de un moment neplăcut cu Deian Sorescu, jucător căruia a început să-i curgă sânge din nas, în timpul intonării imnului. Concomitent, aceleaşi simptome le-a avut şi Andrei Raţiu: „Jucători finlandezii se uitau la noi cu stupoare”, a spus Edi Iordănescu.

Lui Deian Sorescu i-a curs sânge din nas după o ciocnire, la încălzire, cu Andrei Rațiu, iar în momentul intonării imnului primea îngrijiri. Fundașul dreapta s-a confruntat cu probleme similare, dar a fost prezent la imn, însă cu un șervețel într-o nară, potrivit digisport.ro.

Startul partidei a fost întârziat cinci minute, iar Deian Sorescu a reușit să intre încă de la prima fază a meciului, precizează Digi Sport. 

Nicușor Bancu: Dacă pierdeam și în această seară, dezamăgeam pe toată lumea

Fotbalistul Nicuşor Bancu, autorul golului victoriei echipei naţionale a României în partida cu Finlanda din Liga Naţiunilor (scor 1-0), a declarat, sâmbătă seara, că dacă el şi colegii săi pierdeau şi de data aceasta ar fi dezamăgit toată ţara.

„Noi am încercat foarte mult şi în meciurile trecute, dar poate că nici adversarii nu ne-au lăsat să ne facem jocul. Dacă pierdeam şi în această seară dezamăgeam pe toată lumea, toată România. Trebuia să câştigăm pentru că era ultima noastră şansă să sperăm la locurile din faţă. Nu am scăpat de presiune... şi dacă aveam 9 puncte tot era presiune, dar suntem obişnuiţi cu această presiune. Am meritat şi criticile din partea oamenilor de fotbal, pentru că e normal când dezamăgeşti în două meciuri să vină criticile, le acceptăm”, a afirmat jucătorul Universităţii Craiova.

Bancu a menţionat că e primul său gol marcat cu capul, el recunoscând că în momentul loviturii a închis ochii.

„E un meci foarte important pentru mine, mai ales că veneam după gestul stupid pe care l-am făcut. Mă bucur că cei de aici au avut încredere în mine şi că m-au selecţionat şi sper să continuăm pe aceeaşi linie şi să câştigăm şi cu cei din Muntenegru. Este pentru prima dată când marchez cu capul. După ce i-am dat pasa lui Puşcaş, ştiam că el este singur acolo, apoi a fost o centrare perfectă din partea lui, am avut şi puţin noroc că adversarul meu a alunecat şi după aceea am închis ochii şi am dat. Da, am închis ochii, a fost un moment rapid. Nu mai ştiu exact ce s-a întâmplat, dar apoi am văzut mingea că a intrat în plasă şi a fost ceva fantastic”, a explicat Nicuşor Bancu, citat de Agerpres.

Alte rezultate înregistrate sâmbătă în Liga Națiunilor

Muntenegru a încheiat la egalitate cu Bosnia, 1-1, în grupa României. Bosniacii au deschis scorul prin rezerva Luka Menalo (62), dar gazdele au egalat prin Adam Marusic (77). România rămâne pe ultimul loc după victoria cu Finlanda (1-0) şi va juca marţi cu Muntenegru la Bucureşti.

Anglia şi Italia au terminat la egalitate, 0-0, sâmbătă, la Wolverhampton, în eşalonul de elită al Ligii Naţiunilor la fotbal, într-o reeditare a finalei EURO 2020, câştigată de Squadra Azzurra la loviturile de departajare. Echipa antrenată de Roberto Mancini a fost mai aproape de victorie, dar portarul Aaron Ramsdale a fost providenţial în prima repriză la ocaziile lui Tonali şi Pessina.

Anglia rămâne fără victorie şi pe ultimul loc în grupă.

În alt meci, Germania a fost ţinută în şah la Budapesta de ambiţioasa formaţie a Ungariei, 1-1. Ambele goluri s-au marcat în primele zece minute, gazdele deschizând scorul prin Zsolt Nagy (6), după care Jonas Hofmann a egalat la scurt timp (9).

Pentru echipa antrenată de Hansi Flick este al treilea egal consecutiv în grupă, în care Ungaria se află pe locul secund.

Tot în Liga A, meciurile din Grupa a 4-a s-au încheiat de asemenea nedecis.

Olanda a fost condusă acasă de Polonia cu 2-0, a revenit şi a egalat, 2-2, dar a ratat şansa victoriei în final, Memphis Depay irosind un penalty în min. 90+1.

Nedecis s-a încheiat şi meciul dintre Ţara Galilor şi Belgia, 1-1, galezii reuşind egalarea pe final, prin Brennan Johnson (89).

Clasament

*loc/ echipa/ M /V/ E/ Î/ GM-GP/ P

Liga A

Grupa a 3-a:

1 Italia 3 1 2 0 3-2 5
2 Ungaria 3 1 1 1 3-3 4
3 Germania 3 0 3 0 3-3 3
4 Anglia 3 0 2 1 1-2 2

Grupa a 4-a:

1 Olanda 3 2 1 0 8-4 7
2 Belgia 3 1 1 1 8-6 4
3 Polonia 3 1 1 1 5-9 4
4 Ţara Galilor 3 0 1 2 3-5 1

Liga B

Grupa 1:

1 Ucraina 2 2 0 0 4-0 6
2 Irlanda 3 1 0 2 3-2 3
3 Scoţia 2 1 0 1 2-3 3
4 Armenia 3 1 0 2 1-5 3

Grupa 3:

1 Bosnia-Herţegovina 3 1 2 0 3-2 5
2 Finlanda 3 1 1 1 3-2 4
3 Muntenegru 3 1 1 1 3-3 4
4 România 3 1 0 2 1-3 3

Liga C

Grupa 1:

1 Turcia 3 2 0 0 12-0 9
2 Luxemburg 3 2 0 1 3-2 6
3 Feroe 3 1 0 2 2-6 3
4 Lituania 3 0 0 3 1-10 0


*Legendă: M - meciuri, V - victorii, E - egaluri, Î - înfrângeri, GM - goluri marcate, GP - goluri primite, P - puncte

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri