Gică Popescu despre cărţile scrise în închisoare: Cine a plagiat să plătească

Data publicării:
figisport popescu

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a declarat că nu avea cine să-i scrie cărţile de fotbal pe care le-a elaborat în închisoare şi a precizat că dacă sunt dovezi că anumite persoane au primit reduceri ale pedepselor cu ajutorul unor cărţi plagiate atunci acestea trebuie să plătească.

popescu

Popescu a vorbit la Digi Sport despre cele patru cărţi pe care le-a scris în închisoare, în urma cărora a primit o reducere a pedepsei cu 120 de zile, scrie News.ro.

„A fost ceva ilegal ce am făcut? Când ajungi acolo şi eşti într-o situaţie cum am trecut noi, primul lucru pe care îl faci este să te gândeşti cum să ajungi mai repede acasă la terminarea pedepsei. Şi atunci începi să întrebi cum se poate face acest lucru. Erau două posibilităţi, să munceşti şi să faci anumite lucrări ştiinţifice. Pentru a face aceste lucrări ştiinţifice erau anumiţi paşi de urmat, pe care fiecare dintre cei care au scris i-au urmat. Nu ştiu de ce s-a făcut atât atam tam legat de toţi cei care au scris aceste lucrări. S-a luat în considerare că au fost oameni care au studiat, au învăţat, au făcut facultăţi, au făcut şcoli şi având această posibilitate au scris cărţi în penitenciar. Atât timp cât s-au urmat paşii legali, nu văd ce ce atâtea problemă”, a declarat Popescu.

Când i s-a precizat că problema o reprezintă faptul că unele cărţi scrise în închisoare sunt plagiate, fostul fotbalist a răspuns: „Ok, cine a plagiat şi a scris să plătească! Cine a făcut lucrări care nu sunt ale lor să plătească! Cine putea să-mi scrie mie cărţi legate de fotbal? Eram într-o perioadă în care mă pregătisem şase luni pentru federaţie. Erau multe idei pe care le aveam în programul de campanie, pe care le-am dezvoltat şi era foarte uşor să scriu o carte. Puteai să scrii de 20 de pagini, de 30 de pagini, în lege nu scria că o carte trebuie să aibă cinci pagini sau 500. Cine decide dacă este o lucrare ştiinţifică sau nu? De ce nu s-au făcut comisii care să decidă dacă respectivele lucrări au fost ştiinţifice? Nu se spunea că eu, care am scris o lucrare ştiinţifică despre fotbal, trebuia, înainte de a se acorda cele 30 de zilecâştig, să trec printr-o comisie de specialitate, cum era normal. Trebuia să mă fi prezentat în faţa unei comisii formate din trei oameni care au cunoştinşe de fotbal şi să decidă dacă această lucrare ştiinţifică este folositoare domeniului pentru care am scris-o, dacă aduce ceva nou în respectivul domeniu. Dar legea nu era făcută de aşa natură. Înainte să facă legea cum trebuie, să spună lucrurile clare şi dacă nu respecţi să plăteşti. După cunoştinţele mele, toţi cei care au scris lucrări ştiinţifice au respectat paşii ce trebuia urmaţi. Legea nu a stabilit foarte bine paşii, dar nu era vina celor care au scris aceste lucrări ştiinţifice”.

El a fost la DNA, în 14 septembrie, fiind citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

La 4 martie 2014, Gheorghe Popescu a fost condamnat definitiv la trei ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, în dosarul transferurilor de jucători.

Popescu a beneficiat de reducerea pedepsei şi pentru că a scris patru cărţi în penitenciar: „Fotbal pentru viitori fotbalişti profesionişti”, „Personalitatea sportivului, condiţie obligatorie pentru succesul în sport”, „Consideraţii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel şcolar” şi „Abordări teoretice şi practico-metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de copii şi juniori din perspectivă interdisciplinară”.

Popescu a fost eliberat condiţionat în 4 noiembrie 2015, după ce a executat un an şi opt luni din pedeapsă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...