Cine este obligat să depună Declarația SAF-T în 2025. Se schimbă regulile pentru firmele mici din România
Te-ar putea interesa și:
Începând de la 1 ianuarie 2025 și contribuabilii mici sunt obligați să transmită fișierul standard de control fiscal prin depunerea Declarației informative SAF-T D sau D 406.
Structura SAF-T conține peste 390 de elemente fiscale și contabile obligatorii, care ar trebui raportate de către contribuabilii din România.
Fișierul standard de control fiscal SAF-T (Standard Audit File for Tax) reprezintă o metodă de trimitere electronică standardizată a informațiilor financiar contabile de la firme către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
Mai exact, contribuabilii trimit un fișier XML (document) care conține detalii despre operațiunile contabile ale firmei, cum ar fi facturile emise și primite, dar și detalii despre plăți, încasări, stocuri ori alte informații financiare relevante.
Odată cu această raportare, ANAF are acces și poate analiza, automat și detaliat, activitatea economică a firmelor, reducând, astfel, necesitatea verificărilor fizice și a unei interacțiuni direct între instituție și plătitor, dar și descoperirea unor nereguli, dacă este cazul.
Pentru plătitorii care nu sunt încadrați până la data de 31 decembrie 2021 în categoria marilor ori mijlociilor contribuabili, denumiți, generic, contribuabili mici, și care și-au păstrat această încadrare și după data de 1 ianuarie 2022, este obligatorie depunerea Declarației informative D406 (SAF-T) începând de la 1 ianuarie 2025.
De asemenea, contribuabilii nerezidenți care sunt înregistrați doar în scop de TVA în România au obligația să depună Declarația SAF-T tot de la 1 ianuarie 2025.
Plătitorii mici, care au obligația depunerii Declarației informative D 406 începând cu data de 01 ianuarie 2025, vor beneficia de o perioadă de grație, astfel:
Pentru firmele încadrate la categoria de contribuabili mijlocii, obligația de depunere a Declarației informative D406 a început de la data de 1 ianuarie 2023.
Pentru firmele care sunt încadrate în categoria contribuabililor mari, care au făcut parte din această categorie și în anul 2021, obligația de depunere a Declarației SAF-T a început de la 1 ianuarie 2022.
Indiferent de categoria de contribuabili din care fac parte, au obligația de a depune Declarația SAF-T și următoarele categorii de firme/contribuabili:
Declarația SAF-T conține informații financiare și contabile specifice precum:
Pentru a facilita depunerea declaraţiei D406, ANAF a republicat următoarele documente: validator, fişierul XSD şi schema xls ce conţine numeroase elemente de ghidaj/asistenţă pentru depunerea acestei declaraţii.
Dacă Declarația SAF-T a fost trimisă cu informații greșite ori lipsă, se poate face o declarație rectificativă, care va conține atât informațiile din declarația inițială, dar corecte, cât și cele noi.
Citește și: Ce este Declarația Unică și ce schimbări a propus ANAF în 2025 pentru contribuabili
Raportarea SAF-T se poate face:
Declarațiile informative D406 pentru “Stocuri” se depun în termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii.
Contribuabilii care nu au obligația raportării SAF-T în 2025 sunt:
Editor : C.S.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.