Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a exclus posibilitatea de a solicita vaccinarea cu prioritate împotriva Covid-19 a fotbaliştilor profesionişti, pentru a facilita desfăşurarea competiţiilor, imitând astfel poziţia adoptată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pe această temă, informează AFP, citată de Agerpres.
„Prioritatea, în ceea ce priveşte vaccinurile, este desigur ca persoanele cu risc şi îngrijitorii să fie vaccinaţi mai întâi”, a declarat conducătorul forului fotbalistic mondial, invitat la briefing-ul de presă săptămânal al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Venind în sprijinul campaniei OMS pentru acces echitabil la imunizare, Infantino a subliniat că jucătorii de fotbal „nu sunt un public prioritar”, chiar dacă pandemia ameninţă calendarele sportive.
„Este posibil să recomandăm vaccinarea la un moment dat, dar toate acestea se vor face desigur în ordinea distribuţiei vaccinurilor”, a insistat preşedintele FIFA.
În timp ce majoritatea meciurilor se desfăşoară în prezent cu tribunele goale, Infantino este optimist în privinţa faptului că următoarea Cupă Mondială, programată în Qatar, se va juca „pe stadioane pline”, în noiembrie şi decembrie 2022.
„Până atunci, Covid-19 trebuie să fie eradicat. Însă dacă nu vom reuşi asta, cred că vom avea o problemă mult mai gravă decât Cupa Mondială”, a adăugat el.
Dezbaterea legată de o posibilă „prioritizare” a sportivilor a luat amploare în ultimele săptămâni
Dezbaterea legată de o posibilă „prioritizare” a sportivilor a luat amploare în ultimele săptămâni, pe măsură ce au crescut dubiile cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, programate între 23 iulie şi 8 august 2021, precum şi cu privire la Campionatul European de fotbal, care urmează să se desfăşoare tot în această vară, în lunile iunie şi iulie.
Însă CIO a refuzat să solicite acces prioritar la vaccin pentru participanţii la JO, ceea ce ar fi ridicat atât probleme practice, cât şi etice, în condiţiile în care campania de vaccinare începe într-un ritm foarte inegal, în funcţie de ţară.
Cu toate acestea, organismul olimpic încurajează sportivii „să fie vaccinaţi în ţara lor de reşedinţă, în conformitate cu liniile directoare naţionale”, după ce dozele vor fi „disponibile pentru un public mai larg”.
Uniunea europeană de fotbal (UEFA), care s-a angajat să organizeze EURO 2020 în 12 ţări diferite, o misiune extrem de dificilă în actualele condiţii, în care traficul internaţional este restricţionat din cauza pandemiei, a amânat până în luna aprilie momentul în care va anunţa măsurile sale sanitare şi nu a evocat încă problema vaccinurilor.
Editor : Liviu Cojan