„E o durere care nu va putea fi ștearsă”. Fanii chinezi, revoltați după înfrângerea umilitoare cu marea rivală Japonia, 0-7

Data actualizării: Data publicării:
Fanii chinezi în tribune, la meciul China - Japonia 0-7
Fanii chinezi au reacționat extrem de dur după înfrângerea umilitoare cu Japonia, 0-7 / Sursă: Profimedia

Echipa națională de fotbal a Chinei a suferit o înfrângere umilitoare, 0-7, cu marea rivală Japonia, joi seară, iar rezultatul a dus la reacții extrem de dure ale fanilor, în mediul online.

Jucătorii din ligile de top europene au condus Japonia spre victorie, cu Wataru Endo de la Liverpool și Kaoru Mitoma de la Brighton marcând amândoi în meciul istoric de pe Saitama Stadium, din Tokyo, în calificările asiatice pentru runda finală a Cupei Mondiale din 2026. Takumi Minamino de la Monaco a marcat și el de două ori.

„Este umilitor”, a scris un fan al Chinei pe platforma de socializare Weibo, unde înfrângerea a devenit o temă trending, adunând peste 460 de milioane de vizualizări până vineri dimineață.

Faptul că înfrângerea a venit din mâinile Japoniei contribuie la supărarea fanilor chinezi. Rivalitățile sportive dintre cele două țări au la bază adesea răni ale relației lor istorice, tensionate de, printre alte puncte dureroase, ocupația brutală a Chinei de către Japonia în prima jumătate a secolului al XX-lea și disputele actuale privind suveranitatea Insulelor Senkaku, pe care China le numește Diaoyus, informează CNN.

„Aceasta este cea mai rușinoasă zi pentru fotbalul chinez”, a scris un alt fan pe Weibo după înfrângere, numind-o „o zi care va durea întotdeauna fanii chinezi” și „o durere care nu poate fi niciodată ștersă”.

Un alt fan furios a cerut să fie demisă echipa, scriind: „Este fără speranță... Ar trebui abandonată!”

În ultimul deceniu, oficialii fotbalului din China, precum și liderul țării, Xi Jinping, și-au exprimat ambițiile de a pătrunde în eșaloanele superioare ale sportului, iar liga internă a țării a devenit un magnet pentru jucători de renume. Dar în ultimii ani, Superliga Chineză și-a pierdut strălucirea, parțial din cauza unei încetiniri economice dar și a răspunsului extrem de strict al guvernului la criza Covid, în timp ce echipa națională a avut dificultăți. La începutul acestui an, echipa a fost eliminată în faza grupelor Cupei Asiei din Qatar, fără a marca niciun gol în trei meciuri.

Un alt factor agravant este un scandal major de corupție. În martie, tribunalele chineze au condamnat la închisoare unii dintre cei mai proeminenți oficiali de fotbal ai țării, ca parte a unei acțiuni de combatere a corupției. Printre cei prinși în anchetă s-au numărat fostul șef al Federației de fotbal Chen Xuyuan și Li Tie, fost jucător al Everton în Premier League și fost antrenor principal al Chinei.

Considerat un pionier pentru că a fost unul dintre primii chinezi care au jucat în ligile engleze în anii '90, fostul internațional Fan Zhiyi a spus că înfrângerea era previzibilă, dar nu cu acest scor. „Este greu pentru fani să accepte că am pierdut așa. Cupa Mondială este departe”, a scris pe Weibo selecționerul echipei naționale de fotbal a Chinei, croatul Branko Ivanković.

Editor : B. G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A primit doar un avertisment pentru viteză de la polițistul care a oprit-o și i-a schimbat viața...
Digi FM
Cum arată ceasul de 3 milioane de dolari purtat de Salman Khan. 714 diamante împodobesc accesoriul realizat...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Femeia care a afirmat prima că imigranții din SUA mănâncă animale de companie recunoaște că sunt informații...
Newsweek
Atacatorul care a vrut să-l ucidă pe Trump a dat un interviu în Newsweek România. Ce spunea în 2022?
Digi FM
ÎPS Teodosie, despre cum trebuie să se roage femeile acasă: “Cu capul acoperit, în fustă. Să nu se roage în...
Digi World
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...