Cum e să joci pentru cea mai slabă echipă națională de fotbal din lume. De când s-a înființat, a câștigat doar două meciuri

Data actualizării: Data publicării:
Marcello Mularoni
Marcello Mularoni, într-un meci împotriva Ungariei. Foto: Profimedia

Să pierzi cu 2-1 în fața Danemarcei și cu 2-1 în fața Finlandei sau să faci egal 1-1 cu Letonia. Pentru aproape orice echipă de fotbal, sunt momente dificile pe care suporterii încearcă din răsputeri să le uite și probabil un semn că echipa caută un nou antrenor. Dar pentru echipa cu cea mai slabă cotație din lume, acestea sunt unele dintre cele mai bune rezultate, relatează CNN.

Aceasta pentru că San Marino pierde – și pierde foarte mult. De la primul meci al țării, pe 28 martie 1986, echipa națională a pierdut 200 de meciuri, a făcut de 10 ori egal și a câștigat doar două partide.

Cea mai înaltă poziție pe care „La Serenissima” a avut-o vreodată în clasamentul mondial FIFA a fost numărul 118 mondial, în septembrie 1993. De atunci a tot coborât. Ultima dată când echipa nu s-a aflat pe ultimul loc în clasament a fost acum mai bine de trei ani, când, timp de 35 de zile, a fost pe locul 209 în loc de obișnuitul 210. Este, statistic, cea mai slabă echipă națională de fotbal din lume.

„Încerci să faci tot ce poți, oriunde poți, dar dacă echipa adversă are o zi bună, face orice vrea cu tine”, a spus fundașul Dante Rossi pentru CNN Sport.

San Marino, un microstat din Italia, are 33.600 de locuitori, cât un orășel. Este cunoscut pentru priveliștile sale frumoase, pentru prăjiturile tradiționale și pentru că este cea mai veche republică din lume care a supraviețuit până în prezent. Dar fotbalul nu e printre atuurile sale.

Marcello Mularoni este unul dintre cei mai importanți jucători din San Marino. A jucat în 45 de meciuri ale echipei naționale, inclusiv împotriva Angliei și Italiei.

Dar în viața de zi cu zi, Mularoni este consultant de afaceri.

Mijlocașul este semi-profesionist, ca aproape toți colegii săi de la națională. Echipa din San Marino este formată din funcționari, antrenori personali, studenți, un designer grafic și un singur fotbalist profesionist cu normă întreagă – Nicola Nanni, care joacă fotbal de club pentru Torres în Serie C, a treia ligă din Italia.

„Este ciudat. În timpul zilei, te concentrezi pe munca ta și apoi trebuie să treci la antrenament”, a povestit Mularoni.

„Chiar dacă ești obosit, tot trebuie să te antrenezi. O facem din pasiune. Dar este și o mare oportunitate de a înfrunta jucători precum (Jude) Bellingham – idolii noștri pe care îi vedem la televizor – ca și cum ar fi oameni normali sau prieteni. Este amuzant, dar trebuie să muncim. Jucăm multe meciuri pe parcursul anului, ceea ce înseamnă că uneori lipsim de la muncă”, povestește el.

Potrivit lui Rossi, această viață dublă este unul dintre motivele pentru care San Marino nu reușește rezultate mai bune.

„Avem mulți oameni în echipă care lucrează sau învață. Asta necesită mult timp și cu siguranță multă concentrare”, a explicat el.

Totuși, recunoaște Rossi, nu este ușor să pierzi atât de des și atât de grav. Între 2006 și 2023, San Marino a deținut un record nedorit: a suferit cea mai mare înfrângere din istoria calificărilor la Campionatul European - 13-0 cu Germania.

„Acel meci a fost cel mai dificil, la nivel personal și ca grup, pe care l-am avut. A fost dureros. Am suferit după acel meci, să vă spun adevărul. Am suferit mult. Dar, se întâmplă. Ăsta e fotbalul. Suntem San Marino, trebuie întotdeauna să suferim”, spune Rossi.

Atât de dese sunt înfrângerile grele, încât Rossi a învățat să vadă aspectele pozitive oriunde poate.

„În 2021, am jucat pe Wembley împotriva Angliei și am pierdut cu 5-0”, a spus el.

„5-0 este evident un scor mare, dar pentru noi, pe Wembley, a fost aproape bun. Poate nu chiar bun, dar cu siguranță acceptabil”, spune el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri