Cine se luptă pentru organizarea ediției centenare a Cupei Mondiale 2030 și ce legătură au cu asta Zelenski, Messi și prințul MBS

Data actualizării: Data publicării:
salman messi si zelenski colaj
Colaj foto: Profimedia Images

După o ediție măcinată de controversa desemnării Qatarului ca țară gazdă, Cupa Mondială se mută peste patru ani pe continentul american. Statele Unite, Canada și Mexic vor organiza ediția din 2026. Însă, pentru organizarea ediției centenar din 2030 lupta abia a început. 

Mai multe națiuni și-au exprimat deja interesul pentru a fi țări gazdă în 2030, urmând ca o decizie finală să fie luată de FIFA în 2024, cu șase ani înainte de eveniment. Procesul de depunere a candidaturilor a fost lansat oficial în al doilea trimestru al anului 2022, iar FIFA a precizat că țările gazdă vor fi desemnate la cel de-al 74-lea Congres FIFA din 2024.

În prezent, există o singură ofertă confirmată din partea Spaniei, Portugaliei și Ucrainei, dar este de așteptat ca două propuneri rivale să fie anunțate în viitorul apropiat.

Una dintre acestea este o inițiativă comună sud-americană între Argentina, Uruguay, Paraguay și Chile - în timp ce cealaltă este o ofertă care cuprinde Arabia Saudită, Egipt și Grecia.

Folosirea mai multor țări se datorează faptului că Cupa Mondială va deveni un turneu cu 48 de echipe de la următoarea ediție din 2026, care va fi organizată de SUA, Canada și Mexic.

Ucraina, cooptată de Spania și Portugalia. „Suntem convinși că până în 2030 vom avea pace în Europa”

La începutul lunii octombrie, Ucraina s-a alăturat Spaniei și Portugaliei în încercarea lor de a găzdui Cupa Mondială FIFA 2030. Anunțul a fost făcut într-o declarație comună ale celor două federații de fotbal din Spania și Portugalia, care au numit candidatura „un act de solidaritate europeană”.

Șefii celor două federații au spus că decizia, anunțată la o conferință de presă la sediul elvețian al UEFA, a avut sprijinul deplin al organismului de conducere al fotbalului european și, de asemenea, al guvernelor Spania, Portugalia și Ucraina.

„Oferta noastră nu mai este o ofertă iberică, este o ofertă europeană”, a spus Luis Rubiales, președintele RFEF. Acesta a precizat că detaliile integrării Ucrainei în oferta spaniolo-portugheză vor fi stabilite în următoarele luni.

„Suntem convinși că până în 2030 vom avea pace în Europa și că Ucraina va putea găzdui (turneul) în cel mai bun mod posibil”, a declarat președintele FPF Fernando Soares Gomes da Silva.

Ukraine: Destruction in Chernihiv after Russian occupation
Stadion din Ucraina, distrus de bombardamentele rusești. Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat după anunț că oferta comună de a găzdui Cupa Mondială din 2030 cu Spania și Portugalia este „mai mult decât un simbol al credinței în victoria noastră comună”.

„Ucraina va rezista, va învinge și va fi reconstruită datorită solidarității partenerilor săi”, a spus Zelenski.

Messi, între banii din Arabia Saudită și pomovarea candidaturii propriei țări

Candidatura din partea națiunilor sud-americane a fost dezvăluită pentru prima dată în 2017, când, înaintea unui meci dintre Argentina și Uruguay, Messi și fostul său coechipier de la Barcelona, ​​Luis Suarez, au pozat împreună înaintea începerii.

Suarez a purtat un tricou cu numărul 20, în timp ce Messi a apărut cu un tricou cu numărul 30 - într-o demonstrație de solidaritate între națiuni în ceea ce privește candidatura lor la Cupa Mondială.

Montevideo Qualification match for the Russia World Cup Uruguay v Argentina
Messi și Suarez, ambsadaori pentru organizarea Cupei Mondiale din 2030. Foto: Profimedia Images

Cei doi, care sunt unii dintre cei mai emblematici fotbaliști sud-americani ai tuturor timpurilor, vor juca un rol major în această potențială ofertă.

Coordonatorul eforturilor Americii de Sud de a găzdui turneul peste opt ani, Fernando Marin, a declarat pentru The Athletic: „O ofertă sud-americană pentru 2030 este foarte puternică”.

„Regiunea este un generator de talente pentru întreaga lume. În plus, la 100 de ani de la prima Cupă Mondială din Uruguay în 1930, ar fi o locație potrivită”, a declarat Marin.

În plus, în 2018, Marin a vorbit despre rolul pe care îl va juca unul dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii. Acesta a declarat pentru AFP că „Messi ni se va alătura în această inițiativă, iar Suarez cu siguranță. I-am spus lui (Messi) despre obiectivele noastre și el crede că este fezabil. A arătat o mare dorință de a ne ajuta”.

Cu toate acestea, întrebările au apărut în mai 2022, când Messi a semnat un contract de 25 de milioane de lire sterline pe an pentru a promova Arabia Saudită.

Acest acord a fost centrat în principal pe promovarea turismului, dar obiectivul național al țării este legat de „Viziunea 2030”.

Viziunea 2030 este descrisă de guvernul saudit drept „un plan unic de reformă economică și socială transformatoare care se deschide către lume”.

Se pare că o parte majoră a acestei viziuni este strâns legată de găzduirea Cupei Mondiale din 2030 (în colaborare cu Grecia și Egipt).

Implicarea Arabiei Saudite în sport a crescut treptat în ultimii ani. Acest lucru s-a observat odată cu preluarea de către fondul suveran al statului a clubului Newcastle, împreună cu găzduirea curselor de Formula 1 și a confruntărilor de box la categoria grea din regat.

Prințul moștenitor Mohammed bin Salman a fost, de asemenea, fotografiat stând alături de președintele FIFA, Gianni Infantino, la meciul de deschidere al Cupei Mondiale dintre Qatar și Ecuador, duminică, în timp ce cei doi au fost văzuți vorbind la summitul G20 de săptămâna trecută de la Bali - stârnind speranțe în rândul saudiților că ar putea să aibă succes în candidatura lor la Cupa Mondială 2030.

Qatar v Ecuador: FIFA World Cup 2022
Controversatul prinț saudit Mohammed bin Salman, alături de președintele FIFA Gianni Infantino. Foto: Profimedia Images

Messi a fost promovat pentru prima dată ca ambasador al turismului pentru regat când a vizitat Jeddah în mai 2022.

Candidatele câștigătoare pentru a fi țări gazdă ale Campionatului Mondial din 2030 vor fi desemnate la cel de-al 74-lea Congres FIFA din 2024.

Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar este considerat cel mai controversat mega-eveniment sportiv din ultimele decenii, iar subiectele care au stârnit indignare internațională au fost legate mai ales de cele câteva mii de muncitori care au murit pe șantierele stadioanelor, dar și de modul în care țara a obținut aprobarea de a organiza turneul. Inclusiv Netflix a produs o mini-serie documentar intitulată „FIFA: Fotbal, bani și putere”, care dezvăluie corupția de la cel mai înalt nivel al fotbalului mondial.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Îmbrăcată într-o fustă cât o palmă, Ștefania i-a stârnit la comentarii pe fanii ei: "Ce vă dezbrăcați, frate...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...