CSM Bucureşti vrea să investească într-o echipă de fotbal, după ce a cunoscut un succes uriaş prin intermediul handbalului, unde „tigroaicele” sunt câştigătoarele en-titre din Liga Campionilor. Conducerea studiază posibilitatea înfiinţării unui club nou, dar şi varianta preluării Sportului sau Rapidului, scrie digisport.ro.
Primăria din Capitală are de gând să investească sume impresionante în fotbal, astfel încât în viitorul apropiat echipa finanţată de buget să domine „sportul rege”.
Informaţia a fost oferită de Alin Petrache, directorul general al CSM Bucureşti, care studiază în acest moment mai multe posibilităţi.
Să iei o echipă de la zero nu pare un business de succes în fotbal, în condiţiile în care microbiştii au deja în mare parte afinităţi pentru o echipă sau alta. Ca atare, investiţiile nu s-ar justifica, astfel că Petrache se gândeşte să preia Rapidul, club aflat în faliment, dar care se bucură de un important capital de imagine. Cert este că noua echipă de fotbal va purta numele clubului păstorit de primăria Capitalei - CSM București, iar echipa va evolua pe Arena Națională, stadion aflat în administrația aceleiași instituții.
„În cel mai scurt timp vreau să devenim cel mai important club din Capitală, iar în 3-4 ani chiar din România. Deja am inclus şase ramuri noi în proiect, yahting, caiac, fotbal, polo feminin şi masculin și scrimă. Când vorbim de o ramură, vorbim de copii, juniori şi seniori. Eu am cerut dublarea bugetului, care anul acesta a fost de 10 milioane de euro.
CSM Bucureşti va avea echipă de fotbal, cu grupe de copiii şi juniori, dar şi cu echipă de seniori. Deocamdată aşteptăm aprobarea primarului şi a celor din Consiliul Local. Când se va da unde verde, vom vedea ce soluţie alegem. Nu e aşa greu de făcut acest proiect.
Sunt două cluburi în Bucureşti cu o mare tradiţie care se zbat în mediocritate, Sportul Studenţesc şi Rapid. Sunt cluburi de tradiţie, cu palmares frumos, iar în cazul Rapidului, şi cu o galerie fantastică. Aceste cluburi au şi grupe de copii şi juniori, care funcţionează aşa cum pot. Putem prelua una dintre ele pentru a o ridica la nivelul la care ar trebui să fie. Fotbalul este un sport care mănâncă bani mulţi dacă nu e manageriat corespunzător”, a spus Petrache pentru Adevărul.
Ambiţiile lui Petrache sunt totuşi prea mari pentru proiectul care poate să fie un succes doar pe termen lung. Echipa, independent că se va numi Rapid, Sportul sau CSM va fi nevoită să plece la drum din liga a 5-a, astfel că doar în aproximativ un deceniu ar putea deveni cu adevărat o forţă.
Implicarea primăriei la un club de fotbal nu reprezintă un lucru ieşit din comun, în continuare câteva echipe din Liga 1 fiind finanţate prin intermediul bugetului de stat. La nivel înalt, însă, nu mai există multe echipe de top care să se bucure de sprijinul primăriilor. PSG a fost probabil cel mai celebru caz, la începutul anilor '90 primăria pompând puternic în echipă, care trecea printr-o perioadă financiară grea.
- 10,5 milioane de euro a fost bugetul alocat de primărie pentru CSM, în 2016. Din această sumă, aproximativ 2,4 milioane au fost direcţionate doar către echipa de handbal.