Atleții Ucrainei care nu vor mai avea niciodată șansa să participe la Jocurile Olimpice, pentru că au fost uciși de Rusia

Data actualizării: Data publicării:
atleti ucraineni ucisi in razboi colaj
Ucraina a pierdut aproape 500 de atleți și antrenori în răboiul declanșat de Rusia în 2022. Sursă colaj foto: Facebook, X

Aproape 500 de atleți și antrenori ucraineni și-au pierdut viața de la începutul invaziei ruse în Ucraina, potrivit unui bilanț al Ministerului Tineretului și Sportului de la Kiev. 13 dintre sportivii de performanță au fost campioni europeni și mondiali. Ei nu-și vor mai putea reprezenta niciodată țara la Jocurile Olimpice sau la orice altă competiție sportivă. Publicația Kyiv Independent trece în revistă câțiva dintre atleții uciși de războiul declanșat de Rusia: tineri care și-au abandonat cariera sportivă ori s-au întors din străinătate pentru a-și apăra țara pe front sau care au murit, ca atâtea alte mii de civili, în bombardamentele ruse asupra orașelor și satelor ucrainene.

„Fiecare atlet ucis de Rusia este o tragedie pentru întreaga familie sportivă (ucraineană)”, a declarat Matvii Bidnîi, ministrul ucrainean interimar al tineretului și sportului, în cadrul unei conferințe de presă organizate înaintea Jocurilor Olimpice.

„Aceste crime nu vizează doar sportul nostru, ci este și încercarea unui agresor de a ne ataca identitatea națională”, a adăugat el, potrivit Kyiv Independent.

Unii sportivi ucraineni - titrați și tineri promițători -, precum și antrenori au fost uciși de loviturile aeriene rusești sau au fost împușcați de armata rusă în teritoriile ocupate.

Alții au murit pe câmpul de luptă, după ce au renunțat la echipamentul sportiv pentru uniforma militară, pentru a-și apăra țara.

Niciunul dintre ei nu va mai putea să reprezinte Ucraina la nivel internațional sau să antreneze o nouă generație de sportivi.

Doar cei care au suferit răni grave vor avea șansa să reprezinte Ucraina la viitoarele jocuri paralimpice.

Potrivit Comitetului Internațional Olimpic (CIO), 15 sportivi ruși și 17 bieloruși vor participa la Jocurile Olimpice de la Paris. Aceștia vor concura în calitate de „sportivi individuali neutri” doar în discipline individuale și nu vor avea voie să folosească niciun simbol național legat de țările lor.

Ambele state au obținut cote de reprezentare mult mai mari pentru a concura la Paris, însă Comitetul Olimpic Internațional nu a permis participarea a zeci de sportivi, deoarece aceștia erau afiliați forțelor militare și de securitate ale Rusiei și Belarusului sau au susținut invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, mai scrie Kyiv Independent.

Printre sportivii ucraineni uciși de războiul Rusiei împotriva Ucrainei se numără 13 campioni europeni și mondiali.

Cel puțin 50 de sportivi au fost uciși în acte care echivalează cu crime de război comise de trupele ruse în timpul ocupării teritoriilor ucrainene, a mai precizat Ministerul ucrainean al Sportului.

Fedir Yepifanov

fedir 2 copy
Spadasinul Fedir Yepifanov și-a pierdut viața pe front. Foto: Facebook

Scrimerul Fedir Yepifanov s-a alăturat forțelor armate ucrainene când a împlinit 18 ani, vârsta legală pentru a servi în armată în Ucraina.

Scrimer promițător, Yepifanov - multiplu medaliat și câștigător al competițiilor naționale - și-a început serviciul militar din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina.

În 2022, el a suferit o rană prin împușcare, dar ulterior a revenit pe front. În decembrie 2023, Fedir a fost ucis de o dronă rusească în satul Verbove din regiunea Zaporojie. Mai avea o lună și împlinea 20 de ani.

„Fedir avea toată viața înainte dacă nu ar fi fost invadatorii ruși care au început războiul”, a scris pe Facebook colegul său de scrimă, Yaroslav Zlii.

Volodimir Androșciuk

Volodymyr-Androshchuk copy
Volodimir Androșciuk urma să participe al Jocurile Olimpice de la Paris. Foto: X

Decatlonistul Volodimir Androșciuk a fost membru al echipei naționale ucrainene de atletism și campion al Ucrainei în grupa de vârstă U20. La aceeași grupă de vârstă, el a ocupat locul 6 la Campionatele Europene din 2020.

Androșciuk se pregătea să concureze pentru Ucraina la Jocurile Olimpice de la Paris, dar când a izbucnit războiul la scară largă, el și-a abandonat cariera sportivă și a semnat un contract cu armata. A servit într-un grup de asalt.

În vârstă de 22 de ani, a fost ucis pe 25 ianuarie 2023, în luptele din apropierea satului Yampolivka, în regiunea Donețk.

„Și-a dat tânăra viață de dragul unui alt vis al său - să vadă Ucraina ca un stat european necucerit, liber, independent, cu o viață decentă pentru poporul său care suferă de mult timp”, a scris comunitatea natală a lui Androșciuk în memoria lui.

Maxim Galinicev

Maksym-Galinichevm-1 copy
Maxim Galincev a renunțat la box pentru a se înrola în armată. Foto: X

Maxim Galinicev a refuzat să participe la Campionatul European de Box din 2022 și s-a alăturat trupelor de asalt aeropurtate ucrainene. El a fost rănit de două ori, dar de fiecare s-a întors pe front. A fost ucis la vârsta de 22 de ani, pe 10 martie 2023, în timpul operațiunilor de luptă din regiunea Lugansk.

Ca boxer, Maxim a câștigat argintul la Jocurile Olimpice de Tineret din 2018, categoria 56 kg. În 2017, a devenit campion european de tineret, iar în 2021 a câștigat o medalie de argint la Campionatul European de Box U22.

„În primul rând, am fost motivat (să-mi continui cariera sportivă) de dorința de a oferi un viitor copiilor mei, de a-mi face familia mândră de mine”, a declarat Galinicev într-un interviu acordat Federației Ucrainene de Box cu câteva luni înainte de izbucnirea războiului.

„În ciuda vârstei mele fragede, am deja propria mea familie. Am o fetiță, Vasilisa, care va împlini doi ani în februarie (2022)”.

Oleksandr Pielieșenko

Oleksandr-Pielieshenko copy
Oleksandr Pieliesșnko a concurat pentru Ucraine la Olimpiada de la Rio, 2016. Foto: X

Halterofilul Oleksandr Pielieșenko s-a alăturat forțelor armate ucrainene în 2022. Invazia pe scară largă a Rusiei a fost a doua sa experiență directă a războiului, deoarece în 2014 a fost nevoit să își părăsească regiunea natală Lugansk din cauza primei invazii rusești din acel an, care a ocupat părți din estul regiunii Donbas și Peninsula Crimeea din Ucraina.

Deși a servit în armată, Pielieșenko, dublu campion european și finalist la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016, a sperat să revină la cariera sa sportivă, a scris proiectul Angels of Sport, un requiem pentru sportivii ucraineni căzuți la datorie.

Dar această dorință a rămas neîmplinită.

Halterofilul a fost ucis pe 5 mai 2024, în timpul luptelor din estul Ucrainei.

Alina Perehudova

alina copy
Alina Perehudova trebuia să intre în cantonament pe 25 februarie 2022. Pe 24 februarie a început războiul. Foto: X

Mai mulți atleți ucraineni au murit în timpul asediului rusesc din 2022 asupra orașului port Mariupol de la Marea Azov, care a fost ocupat și distrus aproape complet de trupele ruse în mai 2022. Printre acești sportivi s-a numărat și Alina Perehudova, în vârstă de 14 ani.

Halterofila Perehudova a devenit campioană a Ucrainei la categoria de vârstă U17 când avea doar 13 ani. În ciuda vârstei sale fragede, atleta era deja pe lista candidaților pentru echipa națională.

Un cantonament la care participa Perehunova trebuia să înceapă pe 25 februarie 2022. DaPe 24 a început războiul.

Antrenorul halterofilei, Ihgor Obuhov, a declarat pentru publicația ucraineană Obozrevatel că a întâlnit-o pe Alina în stația de autobuz, în drum spre rudele ei din Mariupol, la începutul invaziei pe scară largă. La 28 februarie 2022, Perehudova a încetat să îl mai contacteze.

Mai târziu, Obukhov a aflat de la o rudă a halterofilei că aceasta fusese ucisă.

„Ea și mama ei, Natalia, au ieșit afară și au fost lovite de fragmente de obuze. Amândouă au murit la fața locului. Kostia, fratele Alinei, a fugit după ele și a fost ucis de un lunetist. Acolo (în Mariupol) a rămas doar o bunică. Nu cunoaștem soarta ei”, a declarat Obukhov.

Ivan Bidniak

ivan copy
Ivan Bidniak s-a întors din străinătate pentru a-și apăra țara. Foto: X

Ivan Bidniak, în vârstă de 36 de ani, a fost membru al echipei naționale de tir a Ucrainei.

La cea de-a 50-a ediție a Campionatelor Mondiale de Tir, el a ocupat locul al șaptelea și a fost primul care a câștigat un loc de cotă olimpică pentru Ucraina, pentru a concura la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. La un an după Jocurile Olimpice, Bidniak a câștigat o medalie de argint și una de bronz la Campionatele Europene.

Imediat ce a început invazia Rusiei, Bidniak s-a întors din străinătate, unde lucrase, și s-a oferit voluntar pentru front.

A servit în regiunea Herson și a fost împușcat mortal de militarii ruși, potrivit departamentului Comitetului Național Olimpic al Ucrainei din Lviv Oblast.

Stanislav Hulenkov

Stanislav-Hulenkov copy
Stanislav Hulenkov a refuzat să meargă la o competișie, pentru a nu-și părăsi camarazii. Foto:X

Judoka Stanislav Hulenkov, medaliat la Cupa Europeană de Juniori și câștigător al competițiilor naționale de cadeți și tineret, a intrat în rândurile polițiștilor de frontieră ucraineni în 2021.

Hulenkov, originar din Luțk, un oraș ucrainean din apropierea graniței cu Polonia, spera să îmbine cariera sportivă cu serviciul.

În aprilie 2023, Hulenkov a dispărut în apropierea satului Novokalynove din regiunea Donețk. Rămășițele judoka în vârstă de 22 de ani au fost identificate abia 10 luni mai târziu.

Vadim Cernov, un prieten apropiat de judo al lui Hulenkov, a declarat pentru Reuters că a încercat să îl convingă să solicite o permisie din armată pentru a participa la Cupa Ucrainei, care a avut loc la începutul lunii mai 2023. Hulenkov a refuzat și a dispărut cu câteva săptămâni înainte de turneu.

„Mi-a spus: «Nu-mi pot părăsi camarazii»”, a declarat Chernov.

În memoria prietenului său, Cernov poartă o insignă cu numele lui Hulenkov la competițiile de judo.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Când intră pensiile pe card în luna decembrie 2024. Anunț important pentru pensionarii care primesc pensia de...
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după documentarul lansat de Recorder: „Îmi dau seama că suporterul numărul 1 al lui...
Pro FM
Anca Țurcașiu, val de reacții pe rețelele sociale după ce s-a fotografiat alături de iubit: „Până la urmă...
Film Now
Următorul James Bond „va oferi ceva diferit”. Actorul ales va trebui să aibă în vedere un contract pentru cel...
Adevarul
Nouă obligație fiscală pentru firmele mici de la 1 ianuarie. Cât de mult costă soft-urile
Newsweek
Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu
Când vor primi banii pensionarii, după recalcularea pensiilor. Anunțul ministrei Muncii Simona Bucura Oprescu
Digi Animal World
Un bărbat a încercat să scoată ilegal din Peru 320 de tarantule și 110 chilopodele. Unde le-au găsit...
Film Now
Michelle Yeoh, dezvăluiri sfâșietoare: „Cea mai mare tristețe a vieții mele este că nu am putut avea copii...
UTV
Angelina Jolie, aparitie rara alaturi de fiul ei si al lui Brad Pitt