Sportul se revoluţionează la Constanţa. Kaiac Polo este noua senzaţie a litoralului, iar pionierii acestui sport atipic, vor să popularizeze cât mai mult jocul, pornit în anii '70 în Italia. Practicanţii spun că este un sport extrem de captivant şi de competitiv.
În bazinul salvamarilor din Constanţa, kaiac polo este noul sport rege. Toate elementele celor două discipline se îmbină perfect în noul sport spectaculos, care se practică pe lacuri, în bazine sau chiar pe mare.
„Acest sport a fost inventat în 1970. După 40 şi o grămadă de ani, aproape 50 de ani, a venit şi în România”, spune Gabriel Bălan, preşedinte Rechinii Constanţa.
La Constanţa a apărut oficial şi prima echipă de kaiac polo: Rechinii Constanţa.
„Primii trei ani de antrenament sunt foarte importanţi, pentru că acolo se clădeşte baza. Sunt campionate europene pe ţări, pe club”, spune Sorin Vrâncianu, antrenor kaiac polo.
Noul sport e luat în calcul să devină disciplină olimpică şi este promovat de Federaţia Română de Kaiac Canoe. Ambasador este Marian Băban, care a reprezentat România la două ediţii ale Jocurilor Olimpice.
„Sunt mai multe sporturi combinate. Îmi place foarte mult şi e o ambiţie a mea să implementez acest sport în România”, spune Marian Băban, fost canoist.
„Este un sport creativ, de echipă, cu o solicitare foarte, foarte mare”, spune Gabriel Culea, şeful serviciului salvamar din Mamaia.
Kaiac Polo nu este un sport tocmai ieftin. Echipamentul complet pentru un singur jucător costă 3500 de euro.
Kaiacele folosite în acest sport sunt speciale. Au doar 3 metri lungime, sunt foarte uşoare, iar pentru protecţie sunt folosite margini din cauciuc.