În 2009, când a câştigat competiţia pentru organizarea Jocurilor Olimpice, Brazilia a afirmat că poluarea aerului la Rio de Janeiro este în limitele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Nu era adevărat atunci şi nu este nici acum.
Potrivit unui studiu citat de Reuters, Rio depăşeşte normele la poluarea cu particule, provocată de traficul infernal din metropola cu 12 milioane de locuitori.
„(Reporter: Aerul din Rio de Janeiro îndeplineşte standardele olimpice?) Nu, nu le îndeplineşte. Calitatea aerului este sub standardele stipulate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Este mai bună decât în unele oraşe din Asia şi Africa, dar nu la fel de bună ca în oraşele din Europa”, spune Paulo Saldiva, specialist în anatomie patologică.
O altă problemă este canalizarea deficitară şi poluarea apei, care face ca bolile gastrointestinale să fie foarte răspândite în zona metropolitană.
„Autorităţile braziliene au instalat ţevi de canalizare noi şi plase pentru colectarea gunoiului. Un elicopter survolează apa în fiecare dimineaţă la ora 6, pentru a identifica eventualele gunoaie care plutesc. Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a dat aprobarea şi testează apa în fiecare zi în opt locuri diferite”, afirmă Kitty Chiller, şefa delegaţiei olimpice australiene.
În satul olimpic, primii sportivi sosiţi au găsit băi nefuncţionale şi cabluri electrice expuse. Două incendii au fost semnalate deja acolo în ultimele zile, iar sâmbătă, principala rampă din Marina da Gloria, unde au loc probele de navigaţie, s-a prăbuşit
Linia de metrou olimpică, dintre centrul oraşului şi satul olimpic, a fost inaugurată abia sâmbătă.