Galerie Foto JO 2024. David Popovici, medalie de aur la 200 m liber, după 20 de ani de la ultimul titlu olimpic pentru România

Data actualizării: Data publicării:
popovici in bazin
David Popovici. Foto: Profimedia

David Popovici a câștigat, luni seara, medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba de 200 m liber, cu timpul de 1:44:72, după o cursă cu un final dramatic, terminând la doar două sutimi de locul doi.

Vedeți în galeria de mai jos imagini emoționante cu trăirile lui David înainte de proba de 200 m liber, lupta din timpul cursei și bucuria de după victorie.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Popovici a încheiat cursa într-un minut, 44 de secunde şi 72 de sutimi. El a fost urmat de britanicul Matthew Richardson (1:44:74) şi de americanul Luke Hobson (1:44:79).

Este primul titlu olimpic din cariera lui Popovici, care va împlini 20 de ani la 15 septembrie.

Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei.

Popovici a fost cel mai rapid atât în serii (1 min 45 sec 65/100), cât şi în semifinale (1 min 44 sec 53/100).

Sportivul român, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marţi (12:15), când vor avea loc şi semifinalele (21:30).

Ultima medalie olimpică a înotului românesc datează din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate.

David Popovici a adus a 91-a medalie de aur pentru România în istoria Jocurilor Olimpice.


Știrea inițială:

David Popovici luptă în această seară pentru aurul olimpic, la La Defense Arena, din Paris. Finala probei de 200 metri liber este programată de la ora 21.40. Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, s-a calificat în finala probei de 200 m liber din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, cu cel mai bun timp din semifinale, 1 min 44 sec 53/100.

În finala de la 200 m liber, David Popovici se va lupta cu britanicul Duncan Scott, americanul Luke Hobson, germanul Lukas Martens, australianul Maximillian Giuliani, lituanianul Danas Rapsys, britanicul Matthew Richards şi japonezul Katsuhiro Matsumoto.

El va lua startul în finală pe culoarul 4 și e marele favorit la medalia de aur.

Popovici a fost al patrulea în finala la 200 m liber în urmă cu 3 ani, la JO de la Tokyo.

În acest an se împlinesc 20 de ani de la ultimele medalii cucerite de înotul românesc la Jocurile Olimpice, prin Camelia Potec (aur la 200 m liber) şi Răzvan Ionuţ Florea (bronz la 200 m spate), ambele la JO 2004, de la Atena.

David Popovici după calificarea în finala la 200 m: Atmosfera mă şi copleşeşte, mă şi emoţionează, mă impulsionează

David Popovici a declarat, după ce s-a calificat la Jocurile Olimpice în finala probei de 200 m liber din cadrul competiţiei de înot, că acesta era obiectivul său duminică şi că atmosfera din arenă îl copleşeşte, dar îl şi motivează.

„Sunt foarte mulţumit pentru că singurul obiectiv pe care îl aveam de îndeplinit astăzi era să mă calific pentru următoarea etapă. M-am calificat în finală şi primul, deşi nu a fost uşor.  Publicul e incredibil, am mai fost la Jocurile Olimpice, dar în pandemie nu era public şi mă bucur că acum văd şi eu ce înseamnă publicul de la Jocurile Olimpice. Înotul a umplut un stadion, pentru că nu e o sală aici, e un stadion. Atmosfera mă şi copleşeşte, mă şi emoţionează, mă impulsionează, înotând aici simţi că trăieşti. E o frică, dar frica asta te face să simţi că trăieşti cu adevărat!”, a spus Popovici, potrivit COSR.

Camelia Potec: Popovici e capabil să ia aurul la 200 m, dar într-o finală se poate întâmpla orice

Preşedinta Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec, a afirmat, luni, la Casa României din Paris, că David Popovici este capabil să câştige medalia de aur la 200 de m liber, însă a îndemnat la echilibru, având în vedere că în finală se întrec cei mai buni opt înotători ai lumii, potrivit Agerpres.

„Am văzut foarte multă lume care a spus că gata, avem medalia de aur. Nu este chiar aşa, trebuie să-l lăsăm pe David să se concentreze, pentru că la urma urmei sunt cei mai buni opt sportivi ai lumii calificaţi în această finală de 200 m liber. Bineînţeles, David s-a calificat de pe prima poziţie, dar într-o finală se poate întâmpla orice. Sperăm ca această zi să ne aducă bucuria aşteptată de noi toţi şi să întrerupem lunga perioadă de timp fără medalie pentru înotul românesc. Ultima a fost câştigată la Atena, aurul câştigat de mine şi bronzul câştigat de Răzvan Florea. Au trecut 20 de ani de atunci. Bineînţeles că David este capabil să câştige această medalie de aur, dar noi trebuie doar să fim lângă el, să-l încurajăm. Avem încredere în el”, a afirmat Potec.

Americanii îl văd mare favorit pe David Popovici în finala de la 200 m liber: „E pregătit pentru aur! Întrebarea este cât de rapid poate fi”

John Lohn, editorul-șef al publicației de specialitate Swimming World Magazine, scrie că, după evoluțiile din serii și semifinale, David Popovici este pregătit să cucerească aurul la Paris, scrie Digi Sport.

"La Paris, starul român pare pregătit să cucerească aurul. Acum, Popovici este pe punctul de a deveni campion olimpic, statut care părea că îi este destinat încă din 2021. Întrebarea e cât de rapid poate fi. Cel mai bun rezultat al său e 1:42:97.", se arată în materialul publicat de specialiștii de la Swimming World Magazine.

David a uimit mapamondul

Prezent pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, David Popovici a mers la Paris cu gândul la podiumul olimpic, după locul 4 pe care s-a clasat la Tokyo 2020, la 200 m liber.

În 2022, David a uimit mapamondul după ce a devenit cel de-al patrulea cel mai rapid înotător al lumii, al doilea înotător din lume care a câştigat probele de 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a unui Campionat Mondial, cel mai tânăr campion mondial din istoria nataţiei şi primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori.

El este dublu campion mondial şi cvadruplu campion european.

Portret

David Popovici a început înotul în bazinul din incinta Complexului Național Sportiv Lia Manoliu din București, la  recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale. După inițierea cu antrenorii Bogdan Stroe și Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea,  sub îndrumarea căreia și-a perfectionat tehnica, se arată pe site-ul COSR.

La 10 ani, a cucerit primul său titlu national la înot, performanță care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanță. Începutul colaborarii cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record national la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber.

În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campinatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul mondial la 100 m liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber. La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii - 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint argint în proba de ștafetă 4 X 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.

Prin performanțele de la Roma, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial.

Alături de Robert Glință, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.

Anul 2022 a fost de vis pentru David Popovici. La 17 ani și 9 luni, când era încă junior, a uimit mapamondul la Campionatele Mondiale de seniori de la Budapesta unde a devenit al doilea înotător din lume care a câștigat probele de 100 și 200 m liber la aceeași ediție a CM. Primul a fost Jim Montgomery, în urmă cu 49 de ani, la Belgrad.

De asemenea, deși junior, la cea dintâi prezență a sa la Campionatele Mondiale de seniori, a devenit primul înotător român care a cucerit aurul mondial la seniori și cel mai tânăr campion mondial din istoria natației. Timpul înregistrat în finala de la 200 m liber, al patrulea din istoria înotului mondial, a reprezentat un nou record al lumii de juniori. După ce s-a impus și în finala de la 100 m liber, a devenit primul înotător român din toate timpurile dublu campion mondial.

Pentru performanța sa, David Popovici a fost decorat de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, iar antrenorul său Adrian Rădulescu cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Cavaler.

Seria rezultatelor sale de excepție a continuat la Campionatele Europene de seniori de la Roma unde nu numai că a reeditat performanța de la Mondiale, cucerind titlurile continentale atât la 100 cât și 200 m liber, dar timpul înregistrat în finala de la 100 m liber (46,86 s) a reprezentat noul record mondial și european la seniori și juniori, noul record al competiției și al 4-lea cel mai bun timp din istorie la această probă. Mai mult, la 17 ani și aproape 10 luni, a devenit cel mai tânăr sportiv din lume care a coborât sub 47 de secunde la 100 m liber.

Din 20 iunie până pe 5 septembrie 2022, în mai puțin de trei luni, a cucerit 13 MEDALII – dintre care 4 AUR la seniori, la patru dintre cele mai importante competiții de înot din lume – Mondialele de seniori de la Budapesta (iunie), Europenele de juniori de la Otopeni (iulie), Europenele de seniori de la Roma (august), Mondialele de juniori de la Lima (august- septembrie).

Medaliile de la juniori din 2022:

CE juniori Otopeni – 4 AUR, 1 ARGINT:

 AUR – 50, 100, 200 m liber și ştafetă 4x100 m liber masculin

ARGINT - ştafetă mixtă 4x100 m liber

CM juniori Lima – 3 AUR, 1 ARGINT

AUR - 100, 200 m liber și ştafetă 4x100 m liber masculin

ARGINT - ștafetă mixtă 4x100 m liber

A fost considerat copilul minune al natației mondiale, iar presa din România și de pe întreg mapamondul a vuit supranumindu-l „Noua Torpilă”, „Rechinul”, „Fenomenul”, „Exraterestrul din bazin”, etc.

Cu două săptămâni înainte de majorat, după ce a cucerit aurul la 100 m liber, ultimul său titlu ca junior, David Popovici a declarat în cadrul unui interviu: „Ceea ce mă motivează cu adevărat, în permanență, zi și noapte, când nu vreau să mă trezesc devreme pentru antrenament sau când apa e rece în bazin e, pur și simplu, obsesia mea. Obsesia mea de a fi cel mai bun, cel mai rapid”.

David este student la Facultatea de Psihologie din Bucureşti, dar şi-a întrerupt anul de studiu pentru a se pregăti pentru Jocurile Olimpice.

Idolii săi în nataţie sunt Michael Phelps şi Ian Thorpe.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu