Prototipurile de pantofi sunt create cu ajutorul unui software special şi scoase la imprimante 3D. Procesul este simplu. Modelul 3D din calculator este trimis imprimantei care aşază particule de plastic, nailon în straturi foarte subţiri pentru a crea pantoful. În doar câteva ore, exemplarul este gata. Nike a trecut prin etapele de dezvoltare 12 prototipuri de pantofi sport, scrie Financial Times. Iar concurenţii de la Adidas au reuşit să reducă timpul de evaluare a unui model de la şase săptămâni la una-două zile.
Înainte de apariţia imprimantelor 3D, prototipurile Adidas erau făcute de mână, de o echipă formată din 12 tehnicieni. Acum, însă, este nevoie doar de o imprimantă 3D şi de doi specialişti pentru a le produce.
Deocamdată, Adidas şi Nike nu au plan vânzarea de pantofi sport fabricaţi de imprimantele 3D. Şi asta pentru că imprimantele lucrează destul de încet. Fabricarea unei tălpi ia până la două ore. Dar marii producători de imprimante 3D cred că, mai devreme sau mai târziu, se va ajunge şi la producţia în masă de astfel de obiecte.
Pentru Nike şi Adidas, miza este inovaţia. Cei doi producători se întrec în crearea de noi modele şi îmbunătăţirea celor vechi.
Folosită iniţial în industrie, pentru fabricarea de componente, tehnologia imprimării 3D este acum accesibilă şi uzului casnic. Există intenţii de a introduce această tehnologie în medicină, pentru crearea de organe. NASA finanţează un program de cercetare care are ca scop producţia de alimente cu ajutorul imprimantelor tridimensionale.