Cândva, Qatarul era una dintre cele mai sărace ţări din Orientul Mijlociu. Însă, resursele uriaşe de petrol au îmbogăţit această ţară, care se transformă încetul cu încetul într-un nou Dubai. Căci, la fel ca Dubai, Qatar vrea să câştige cât mai mult din turism. Renovarea hotelurilor şi amenajarea de obiective turistice vor înghiţi aproape o treime din cele 140 de miliarde de dolari pe care Qatarul le va cheltui pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2022.
Restul de două treimi din cheltuielile totale vor ajunge în infrastructura de transport şi în construcţia de noi stadioane. Iar stadioanele s-ar putea să le dea organizatorilor mari bătăi de cap, mai ales că nu este clar în ce perioadă a anului 2022 va avea loc turneul final. Sunt şanse mari ca meciurile să se dispute iarna, când în Qatar vremea este mai răcoroasă. Însă, dacă FIFA va decide ca meciurile să se joace vara, când clima este infernală în emirat, organizatorii qatarezi vor trebui să găsească o soluţie prin care fotbaliştii şi spectatorii să fie ţinuţi la umbră.
În momentul în care şi-au depus candidatura pentru organizarea campionatului mondial, oficialii din Qatar au spus că vor construi stadioane dotate cu sisteme uriaşe de aer condiţionat alimentate cu energie solară.
Aşadar, provocările sunt mari şi tocmai de aceea Qatarul se apucă devreme de lucrări. Unele şantiere deja au fost deschise şi, cu toate că mai sunt opt ani până la turneul final, organizatorii vor ca lucrările să fie gata în cel mult cinci ani.
Vor fi create în această perioadă peste 200.000 de locuri de muncă într-o ţară în care şomajul este practic inexistent. Aproape toţi cei care vor lucra pe şantierele campionatului mondial vor fi imigranţi. Iar imigranţii nu au fost trataţi niciodată prea bine în Qatar.