Cât costă să fii tenismen de performanță

Data publicării:
tenis medalii

Marius Copil a început tenisul la şapte ani. A devenit jucător profesionist în 2008 şi este acum unul dintre cei mai buni jucători de tenis din România. N-ar fi reuşit însă fără susţinerea financiară a familiei, care a investit până acum în cariera jucătorului câteva sute de mii de euro.

Dacă ne gândim la partea materială... nu putem estima o sumă. Când investeşti într-un copil nu te gândeşti la cât va costa”, spune Radu Copil, fratele mai mare al lui Marius.

„Eu deja de anul ăsta pot să zic că am început să fiu pe plus. Am avut nişte rezultate la nişte turnee mai mari şi alea m-au ajutat să strâng şi eu nişte bani”, mărturisește Marius Copil.

Însă până să ajungă să câştige bani din tenis, un tânăr trebuie să se pregătească cel puţin 10 ani. Iar în România sunt foarte puţini părinţi care îşi permită asemenea cheltuieli, dacă nu găsesc un sponsor. În final, totul se vede în numărul mic de jucători profesionişti pe care îi are ţara noastră.

„În zece ani sunt mulţi bani. Zeci de mii, poate bine peste 100 de mii de euro investiţi. Ai de plătit rachete, ai de plătit racordaje, ai de plătit deplasări, antrenor, ai mingi, ai teren, ai... sunt foarte multe cheltueli”, spune Andrei Mlendea, antrenorul lui Marius Copil.

De doi ani încoace, Anela Freer predă gratis, în Arad, lecţii de tenis. Deşi şi-a propus să pregătească în jur de 150 de copii pe an, deocamdată la cursuri vin cam 30, pentru că prea puţini părinţi îşi lasă copiii să facă sport.

E nevoie de mulţi bani ca să ajungi campion? „De mulţi bani, de multă muncă şi dacă ai şi noroc şi de câte un sponsor sau de părinţi bogaţi cum are Marius şi nu are problema asta... şi aşa mai are probleme. Darmite dacă nu ar avea susţinerea părinţilor”, spune Anela Freer.

Chiar dacă nu avem prea mulţi jucători de tenis profesionişti, nu lipsesc totuşi performanţele. România are acum cinci sportive clasate în primele cele mai bune 100 jucătoare de tenis ale lumii. La masculin, doar Victor Hănescu se află deocamdată în primii 100 de jucători.

Performanța cere sacrificii

Performanţa cere sacrificii chiar şi de la copii. Aşa că Matei, un băiat de 10 ani din Bucureşti, sare din pat la ora 7.00 în fiecare sâmbătă dimineaţa ca să plece la antrenament. Îşi face bagajul rapid. Racheta de tenis, echipamentul sportiv şi talismanul de care nu se desparte, un suvenir de la Roland Garros. Se grăbeşte la unul dintre cele cinci antrenamente săptămânale.

La fel ca cei aproape 10.000 de copii care joacă tenis la 300 de cluburi din România, Matei Jianu vrea să fie cel mai bun. Participă la concursuri de trei ani şi are cu ce să se laude. La al doilea turneu al său, a luat locul al treilea, la simplu, la Brașov.

Până să ajungă la medalii, copiii trebuie să muncească, iar părinţii să plătească. Nu racheta de tenis şi echipamentul sunt cele mai costisitoare, deşi un set profesionist costă 3.000 de lei. Se adaugă onorariul unui antrenor bun, care poate să ceară şi 6.000 de lei pe lună.

„Începe să devină scump. Un antrenor care trebuie să se ocupe de treaba asta și să se ocupe exclusiv numai de el”, spune antrenorul Daiana Samungi.

Participarea la turnee mari, cantonamentele şi plata antrenorilor la nivel internaţional pot costa peste 200 de mii de euro. Banii vin în majoritatea cazurilor de la părinţi sau de sponsori cu dare de mână.

 „Intervin deplasări la turnee în țară și străinătate foarte costisitoare. Antrenamente, antrenamente fizice. Mai intervin și accidentări, la care trebuie să faci recuperari”, arată Dan Jianu, părinte.

Spre deosebire de România, alte ţări din Europa sprijină copiii să facă tenis de performanţă. În Cehia, de exemplu, federaţia de profil pune gratuit terenurile de antrenament la dispoziţia potenţialilor campioni şi ajută financiar elevii care se dovedesc talentaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”