Sindicatul Europol acuză şefii poliţiei din Constanţa că impun normă de amenzi pentru agenţii din subordine, iar cei care nu o respectă sunt mustraţi, afirmaţii infirmate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean, informează Agerpres.
Într-un comunicat, sindicatul a dat exemplul unui agent constănțean care ar fi fost mustrat pentru că avea o medie de 18 sancțiuni pe lună, față de media de 28,9.
"Poliţistul din stradă este chemat singur în faţa şefului de birou ordine publică şi a adjunctului şefului de secţie, care evident este un «împuternicit», i se prezintă nişte cifre din care rezultă că e «nasol». I se reproşează că nu a produs suficiente amenzi sau că nu a avut suficiente intervenţii, inducându-i-se în mod direct că trebuie să «vâneze» mai mulţi cetăţeni, după care i se pune în faţă un proces-verbal unde semnează că a luat la cunoştinţă, şi că data viitoare se lasă cu sancţiune", se arată în comunicatul Sindicatului Poliţiştilor Europeni.
"Următoarea critică, este de-a dreptul halucinantă și se referă la faptul că agentul în cauză a intervenit doar la 4 cazuri sesizate direct prin dispeceratul unității, în comparație cu colegii lui care au intervenit la 8,63 sesizări. Atenție, pentru ca toți cei care citesc aceste rânduri să înțeleagă despre ce este vorba, cei doi ofițeri îi reproșează agentului că pe durata serviciului său, nu au sunat mai mulți cetățeni la dispeceratul secției să sesizeze diverse", se mai arată în comunicatul Europol.
Sindicatul a anunţat că a sesizat deja conducerea Poliției Române "cu privire la aceste anomalii manageriale" şi i-a încurajat pe polițiști să anunţe dacă "există presiunea unei norme" în activităţile lor.
IPJ Constanţa a negat, într-un comunicat, că ar exista o normă de amenzi, afirmând că discuţia la care se face referire în acuzaţiile Europol a avut loc în cadrul unei evaluări.
"La data de 17 februarie a.c., conducerea Secţiei 2 Poliţie Constanţa a procedat la evaluarea lunară a agenţilor de poliţie din cadrul Formaţiunii de Ordine Publică, potrivit normelor în vigoare. Agenţii de poliţie au fost evaluaţi prin prisma indicatorilor de performanţă stabiliţi, printre care se numără cunoaşterea situaţiei operative, infracţiuni şi contravenţii constatate. Astfel, s-a constatat că indicatorii de performanţă a 3 dintre agenţii din cadrul Formaţiunii Ordine Publică au înregistrat scăderi, comparativ cu perioada precedentă, în condiţiile în care Secţia 2 Poliţie din cadrul Poliţiei Municipiului Constanţa are una dintre cele mai grele situaţii operative. În urma evaluării lunare întocmite de conducerea Secţiei 2 Poliţie, s-a întocmit un proces-verbal, prin care celor 3 agenţi de poliţie li s-au adus la cunoştinţă rezultatele evaluării", a transmis IPJ Constanţa.
Editor : D.R.