Sentință definitivă în cazul Bisericii "Izvorul Tămăduirii" din Constanța, cunoscută și ca "biserica de pe trotuar". Prin decizia judecătorilor de joi, lăcașul religios construit fără autorizație poate fi demolat în orice moment, anunță ReplicaOnline.ro.
Magistrații din cadrul Tribunalui Constanta au decis, joi, respingerea apelurilor formulate împotriva sentinței Judecătoriei Constanța, prin care se hotăra desființarea bisericii Izvorul Tămăduirii.
”Tribunalul Constanţa Secţia I Civilă Dosar nr. 14901/212/2022 Decide 06 iulie 2023 Respinge, ca nefondate, apelurile declarate împotriva sentinţei civile nr. 585/25.01.2023 şi împotriva încheierii din 03.11.2022, pronunţate de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 14901/212/2022. Obligă apelanta reclamantă Parohia "Izvorul Tămăduirii" Constanţa şi apelanta pârâtă Arhiepiscopia Tomisului, în mod egal, la plata către intimatul Primarul Municipiului Constanţa a sumei de 1300 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu avocaţial. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 06.07.2023.” potrivit minutei judecătorești.
Biserica "Izvorul Tămăduirii" din Constanța a fost ridicată în urmă cu mai bine de 10 ani. Fără autorizație, fără ca terenul ocupat să fie transmis în proprietate de către municipalitate şi, totodată, fără ca normele PSI de siguranță să fie respectate, scrie presa locală.
De-a lungul ultimilor doi ani, primarul Constanței, Vergil Chițac, i-a cerut în repetate rânduri Arhiepiscopului Teodosie să demoleze "biserica de pe trotuar", construită ilegal. Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, soarta lăcașului religios a ajuns pe masa instanței. La sfârșitul anului 2021, judecătorii au decis că biserica trebuie desființată în 3 luni, iar data de 14 martie 2022 era termenul limită.
În iunie 2022, ÎPS Teodosie i-a transmis primarului Constanței, Vergil Chițac, o scrisoare deschisă prin care îl ruga să nu demoleze lăcașul de cult:
"Socotiți domnia voastră, domnule primar, (...) dacă se cuvine să demolăm noi un Sfânt Altar, unde s-au săvârșit mii de Sfinte Liturghii, unde s-au întemeiat mii de familii prin Taina Cununiei, unde au fost botezați mii de copii, în sfârșit, unde s-au mântuit mii de suflete prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos", spunea ÎPS Teodosie în scrisoarea deschisă.
Câteva zile mai târziu, ÎPS Teodosie îndemna credincioşii şi preoţii să stea zi şi noapte în biserică, pentru ca aceasta să nu poată fi dată jos.
"Cum să mutăm un loc sfinţit de 20 de ani şi cum să lăsăm pe Dumnezeu batjocorit? Nu voi accepta, mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta", spunea ÎPS Teodosie.
În scandal a intervenit atunci și Biserica Ortodoxă Română. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a catalogat demolarea bisericii drept un "un act tulburător şi neavenit".
Pe 16 iunie 2022, Parohia "Izvorul Tămăduirii" din Constanţa a obţinut în instanţă suspendarea deciziei de demolare a bisericii construite pe un trotuar, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite.
Prin sentința definitivă, dată pe 6 iulie 2023 de Tribunalul Constanța, "biserica de pe trotuar" poate fi demolată în orice moment.
Editor : Izabela Zaharia