NYT: Impactul real al ştirilor proaste asupra lui Trump şi Clinton
Data actualizării: Data publicării:
Apariția unui sondaj în care Donald Trump are 1% avans în cursa pentru Casa Albă, pe fondul redeschiderii anchetei privind corespondența electronică a democratei Hillary Clinton, este departe de a indica o victorie sigură a republicanului la alegerile prezidențiale de săptămâna viitoare. Potrivit unei analize New York Times, știrile negative despre cei doi candidați au influențat, de fiecare dată, scorul lor în sondaje, dar nu decisiv.
În cazul lui Hillary Clinton, de exemplu, știrile despre ea au urcat-o sau au coborât-o în sondaje cu 2%-8%. Când știrile i-au fost favorabile, democrata s-a apropiat de 45%, iar Donald Trump a scăzut sub 40%.
Când Donald Trump a avut parte de știri pozitive și rivala sa de știri negative, republicanul a ajuns la aproximativ 40%, iar Hillary Clinton a scăzut sub 45%.
Aceste oscilații în sondaje sunt mai ample decât la alegerile prezidențiale precedente. „Asta se întâmplă, probabil, pentru că sunt foarte mulți alegători nemulțumiți de ambii candidați. Cei mai mulți vor vota însă, în cele din urmă, cu unul dintre ei. Dar atunci când sunt întrebați de operatorii angajați de firmele care fac sondaje, preferă să spună că sunt „indeciși”, în loc să admită că îi vor da votul candidatului preferat”, explică jurnaliștii de la New York Times.
Cele mai spectaculoase mișcări în sondaje s-au produs când cursa pentru Casa Albă s-a apropiat de extreme, când unul dintre candidații a atins pragul minim sau maxim. Știrea despre ancheta FBI a venit într-un moment în care Trump era în ascensiune, dar nu aproape de pragul maxim, ceea înseamnă că veștile proaste vor genera o pagubă moderată în sondaje pentru Hillary Clinton, în marja precizată anterior – 2%-8%, spun jurnaliștii americani.
Situația se va clarifica, cu siguranță, în următoarele zile. După sondajul în care Donald Trump avea un avantaj de 1%, au apărut alte patru. Hillary Clinton conduce în trei dintre acestea, iar într-un altul, cei doi candidați se află la egalitate.
„Oricât de strânse ar fi alegerile, preferințele de vot cu o săptămână înaintea scrutinului nu reflectă în mod necesar rezultatul final. Mitt Romney conducea cu un punct în fața lui Obama în rezultatele unor anchete similare din 2012, de exemplu”, avertizează comunicatul emis de Langer Research Associates, compania care a realizat sondajul în care Donald Trump avea 46%, iar Hillary Clinton – 45%.
Asta nu înseamnă însă că Donald Trump nu are șanse să câștige prezidențialele. Asta se poate întâmpla în cazul în care gradul de entuziasm în legătură cu unul dintre candidați se va corela cu disponibilitatea de merge la vot. Astfel, am putea fi martorii a ceea ce analiștii politici și presa americană numesc „furtuna perfectă”: americanii care în mod normal ar vota cu Hillary Clinton nu trec peste dezamagirea produsă de știrile negative despre preferata lor și nu se prezintă la urne, electoratul republican decide, în cele din urmă, să voteze cu candidatul partidului, iar hispanicii ies în număr mic la vot.
Totuși un lucru e clar: cei mai mulți dintre alegătorii care ar prefera să nu voteze nici cu niciunul dintre candidați cred că Donald Trump nu este potrivit pentru funcția de președinte al SUA.