Succes uriaș pentru SpaceX: Falcon Heavy, la primul zbor comercial reușit. Racheta ar putea zbura în curând spre Lună

Data publicării:
falcon heavy
Foto: captură YouTube

Compania spaţială americană SpaceX a realizat joi prima lansare comercială a rachetei sale Falcon Heavy, care face parte din clasa lansatoarelor grele, plasând pe orbită un satelit aparţinând unui operator saudit şi recuperând pentru prima oară cele trei propulsoare revenite pe Terra, potrivit Agerpres, care citează AFP.

Falcon Heavy se află în drum spre ''spaţiu'', a spus, la puţin timp de la decolare, un reprezentant Space X care a comentat transmisiunea în direct pe internet. ''Traiectoria pare să fie cea bună''.

Racheta Falcon Heavy, care s-a desprins de la baza de lansare Cap Canaveral (Florida), la ora locală 18:36 (22:36 GMT), a plasat, aşa cum era prevăzut, satelitul Arabsat-6A, care cântăreşte şase tone, pe o orbită geostaţionară, la 36.000 kilometri de Terra. Această operaţiune a fost realizată la circa 34 de minute după decolare.

"Reuşita instalării Arabsat-6A pe orbita geostaţionară a fost confirmată - sfârşitul primei misiuni comerciale a Falcon Heavy", a scris la scurt timp SpaceX pe Twitter.

Obiectivul companiei era, în egală măsură, şi acela de a recupera cele trei propulsoare ale rachetei. Misiune îndeplinită: două dintre acestea au revenit la sol la circa 8 minute după decolare, iar al treilea, pe o platformă plutitoare din Oceanul Atlantic, care poartă denumirea ''Of course I still love you'', la aproximativ 10 minute după lansare.

''Propulsoarele Falcon au aterizat'', a scris pe Twitter Elon Musk, directorul SpaceX, publicând o fotografie drept dovadă. În limba engleză, ''Falcon'' semnifică ''şoim''.

SpaceX deţine două rachete operaţionale: Falcon 9, care efectuează cea mai mare parte a lansărilor şi domină piaţa americană (21 de lansări în 2018), şi Falcon Heavy, care, aşa cum indică şi numele său, a fost creată pentru a transporta în spaţiu încărcături mult mai grele şi pe orbite mai îndepărtate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În februarie 2018, o rachetă Falcon Heavy a realizat cu succes primul său zbor non-comercial, când a trimis în spaţiu o maşină Tesla roşie decapotabilă. Compania constructoare de maşini aparţine, de asemenea, lui Elon Musk.

La lansarea de anul trecut, recuperarea lansatorului pe platforma plutitoare a eşuat.

Lansarea de joi a reprezentat aşadar recuperarea pentru prima dată a celor trei propulsoare, care ar urma să fie utilizate, cel puţin parţial, în cadrul următoarei misiuni, a precizat o comentatoare a lansării.

Compania SpaceX recuperează în mod frecvent prima treaptă a rachetelor sale în scopul reutilizării acesteia pentru a reduce în mod substanţial costurile lansărilor. Falcon Heavy este alcătuită din echivalentul a trei rachete Falcon 9, alipite pentru a tripla forţa vehiculului în momentul lansării.

După primul zbor reuşit din 2018, armata americană şi companii private au semnat contracte pentru lansări cu ajutorul rachetei Falcon Heavy, iar NASA a evocat posibilitatea de a îi încredinţa misiuni pentru programul său care vizează revenirea astronauţilor americani pe Lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri