Pericolul ascuns în feeria apelor-neon de pe plajele Mumbaiului

Data publicării:
bioluminiscente

Încălzirea globală ar cauza strălucirea în întuneric a valurilor de pe mai multe plaje din Mumbai, susține o echipă de cercetători indieni și americani.

Concluzia a fost formulată într-un studiu – derulat pe durata unui an – al Centrului Național Indian de Informații Oceanice (CNIIO) și Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Statele Unite, informează Washington Post.

Potrivit oamenilor de știință, încălzirea globală pare a alimenta creșterea biolumniscenței planctonului marin, a viețuitoarelor unicelulare cunoscute sub denumirea de Noctiluca scintillans, care sunt dăunătoare populației de pești.

Peștii au început să moară într-un număr alarmant în ultimii ani în nordul Mării Arabiei.

„Apa mai puțin densă urcă la suprafață din cauza încălzirii oceanelor, alimentând aceste fluorescențe intense. Acum, costa de vest, Golful Persic și Oman sunt, în mare măsură, afectate, dar dacă bioluminiscențele vor continua să crească, efectele vor fi unele drastice de-a lungul coastei indiene”, a declarat S.C. Shenoi, directorul CNIIO.

Alte studii leagă prezența acestor arii spectaculoase de bioluminiscență de culoare albastră-neon de deșeurile de îngrășăminte deversate pe coasta de vest a Indiei.

„Din nefericire, aceste petice frumoase nu indică altceva decât zone aflate în declin”, se menționează în ultimul studiu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri