O structură misterioasă în formă de „L” a fost găsită lângă Marea Piramidă din Giza, iar arheologii nu au aflat încă despre ce e vorba

Data actualizării: Data publicării:
piramide
Arheologii au identificat o misterioasă structură subterană în forma literei „L” lângă piramidele din Giza. FOTO: Profimedia Images

Egiptul ascunde multe secrete ale trecutului său antic, iar ultimul dintre ele este cel descoperit de arheologi în necropola de vest din Giza. Arheologii au identificat o misterioasă structură subterană în forma literei „L” și nu știu încă despre ce este vorba. 

Structura de forma literei „L” pare să fi fost umplută cu nisip după ce a fost construită, scrie Insider.  

Necropola de vest din Giza conţine morminte ale membrilor familiilor regale şi ale dregătorilor de rang înalt, conform studiului.

Multe dintre aceste morminte au la suprafaţă pietre rectangulare sau structuri construite din cărămizi de lut uscate la soare, cu acoperişuri plate, cunoscute drept „mastabas”.

În mijlocul necropolei există o zonă în care nu au fost găsite structuri supraterane. Pentru a căuta eventuale vestigii în această zonă, echipa de arheologi a folosit o tehnologie denumită tomografie cu rezistivitate electrică (ERT), prin care curenţi electrici sunt descărcaţi în sol şi este măsurată rezistenţa pentru a detecta vestigii.

De asemenea, arheologii au folosit un radar de penetrare a solului (GPR), care funcţionează trimiţând unde radar în sol, cartografiind eventualele structuri subterane. Prin aceste mijloace echipa a identificat o anomalie la aproximativ doi metri adâncime. Această anomalie pare să fie o structură de forma literei „L” ce măsoară cel puţin 10 metri lungime.

Din analiza datelor, structura de forma literei „L” pare să fi fost umplută cu nisip după ce a fost construită, conform studiului. Structura mai adâncă este „o anomalie foarte rezistivă”, conform datelor, ceea ce înseamnă că ar putea fi constituită dintr-un amestec de nisip şi pietriş sau poate că este „un gol de aer", conform echipei de arheologi.

Săpăturile pentru a determina ce este această structură sunt în prezent în desfăşurare, conform coordonatorului acestui studiu, profesorul Motoyuki Sato de la Universitatea Tohoku din Japonia. Sato a precizat într-un e-mail pentru Live Science că este încrezător că această structură nu este un fenomen natural pentru că „forma sa este prea exactă”. Peter Der Manuelian, profesor de egiptologie la Universitatea Harvard, care nu a participat la studiu, a remarcat pentru Live Science că această descoperire a fost făcută „într-o zonă interesantă care nu a fost explorată din cauza absenţei superstructurilor supraterane”.

La Giza există „capele” pentru ofrande în forma literei „L”, dar acestea sunt la suprafaţă. „Nu sunt sigur încă ce reprezintă această anomalie, dar cu siguranţă că merită explorată”, a adăugat el.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Economia Rusiei începe să șchiopăteze după un sprint surprinzător, în ciuda sancțiunilor internaționale
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywod. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Al Pacino și-a ajutat iubita cu 54 de ani mai tânără să sufle în lumânările de pe tort. Imagini inedite de la...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Eric Roberts, despre momentul în care sora lui a devenit superstar: "În ochii publicului nu exista loc și...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...