Galerie Foto O fosilă de dinozaur a fost vândută la licitație cu 6 milioane de dolari. Cumpărătorul are ocazia să-i pună și un nume
Data actualizării: Data publicării:
Scheletul antic al unui gorgozaur a fost scos la licitație pentru prima dată și s-a vândut cu peste 6 milioane de dolari. Cumpărătorul care a achiziționat fosila și care a rămas deocamdată necunoscut are acum și oportunitatea neobișnuită să îi dea un nume, relatează CNN.
În vârstă de aproximativ 77 de milioane de ani, gorgozaurul este rudă cu Tyrannosaurus rex (T-rex), dar era mai rapid și avea o mușcătură mai puternică, potrivit casei de licitații Sotheby's.
Fosila a fost descoperită în 2018 pe un teren privat dins statul american Montana și are 79 de elemente osoase, potrivit Sotheby's. Toate celelalte schelete cunoscute de gorgozaur se află în colecțiile unor muzee, ceea ce face ca acesta să fie singurul exemplar de acest gen oferit unui cumpărător privat – ceea ce îi îngrijorează pe unii oameni de știință.
„În cariera mea, am avut privilegiul să vând multe obiecte excepționale și unice, dar puține au capacitatea de a inspira atâta uimire și de a aprinde imaginația la fel ca acest incredibil schelet de gorgozaur”, a spus Cassandra Hatton, șefa pentru știință și cultură populară a casei de licitații.
Numele dinozaurului vine din greacă, iar traducerea aproximativă este „șopârlă fioroasă”.
„În calitate de vânător șef al timpurilor sale - se crede că vânau în grupuri de câte patru, gorgozaurul era o forță dominantă și un prădător deosebit”, potrivit Sotheby's.
Gorgozaurul este a doua fosilă de dinozaur vândută la licitație. În 1997, Sotheby’s a vândut o fosilă de T. rex poreclită Sue, una dintre cele mai mari și mai complete fosile de dinozaur găsite vreodată, muzeului Field din Chicago pentru 8,36 milioane de dolari. Exemplarul a fost numit după colecționarul Sue Hendrickson, care a făcut descoperirea semnificativă. Excavată din Dakota de Sud, Sue a fost cea mai valoroasă fosilă vândută vreodată la licitație la acea vreme.
Licitația lui Sue a fost, de asemenea, controversată și o dovadă a unei noi provocări pentru gestionarea resurselor fosile. John W. Hoganson, paleontolog emerit al North Dakota Geological Survey, a scris în despre potențialul impact asupra progresului științific al „piaței internaționale înfloritoare a fosilelor și a colectării și vânzării de fosile de către profitori”.
Exista teama că Sue va ajunge într-o colecție privată și astfel nu va mai putea fi disponibilă pentru studiul științific.
Vânzarea scheletelor de dinozauri inflamează cu regularitate licitaţiile organizate de marile case, spre marea nemulţumire a paleontologilor, care spun că astfel de tranzacţii reduc şansele acestor schelete de a fi expuse în muzee şi de a fi puse la dispoziţia cercetărilor ştiinţifice.
În luna mai, tot la New York, dar la sediul casei Christie's, un schelet de Denonychus antirrhopus, care a inspirat realizarea imaginilor cu dinozaurii Velociraptor din filmul „Jurassic Park”, regizat de Steven Spielberg în 1993, a fost cumpărat cu 12,4 milioane de dolari de un colecţionar din Asia, potrivit Agerpres.
Acel preţ de vânzare, ce a depăşit de peste două ori estimările iniţiale, a făcut ca scheletul în cauză să ocupe locul al doilea în topul celor mai scumpe schelete de dinozaur vândute vreodată la licitaţie.