Milioane de utilizatori de Internet pot deveni victimele unei noi metode de hacking, care infectează computerele cu viruși ascunși în subtitrările filmelor și videoclipurilor online.
Compania de cibersecuritate Check Point a descoperit că diverse fișiere de subtitrări pentru filme și emisiuni TV ar putea fi manipulate pentru a le perimite hackerilor să obțină un control total asupra oricărui tip de dispozitiv, prin vulnerabilitățile existente pe platformele de streaming utilizate la scară largă, inclusiv VLC, Popcorn-Time și Kodi, informează Newsweek.
„Lanțul de aprovizionare al subtitrărilor este complex, cu peste 25 de formate diferite aflate în uzul zilnic, toate din ele cu caracteristici și capabilități unice”, spune Omri Hersovici, șeful departamentului de cercetare din cadrul Check Point.
Subtitrăile infestate pot fi livrate automat către milioane de dispozitive, păcălind software-ul de securitate și oferindu-i atacatorului acces deplin la datele pe care le dorește, subliniază Hersovici.
Firma de cibersecuritate estimează că există aproximativ 200 de milioane de playere video și streamere care folosesc în prezent sofware-uri vulnerabile.
Cum se produce atacul cibernetic? Când playerele media extrag de pe Internet subtitrările, care sunt stocate în depozite digitale create de hackeri.
Check Point a prezentat concluziile investigațiilor efectuate companiilor de playere media, care au lansat deja câteva versiuni noi dotate cu măsuri de protecție împotriva acestor viruși. „Pentru a se proteja și pentru a reduce la minim riscul de atac, utilizatorii ar trebui să își actualizeze playerele la cele mai recente versiuni”, mai spune Omri Hersovici.