Oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze viabilitatea conceptului, însă avertizează că va mai dura până când tehnologia va putea fi folosită pe scară largă.
Ideea de pornire este simplă: apa oceanelor abundă în carbon şi hidrogen, exact componentele de bază din combustibilii fosili.
Prin extragerea dioxidului de carbon şi hidrogenului din apă, cercetătorii din cadrul forţelor navale americane au reuşit să producă kerosen de sinteză în urma unui proces de electroliză şi lichefiere.
Kerosenul de laborator are proprietăţi atât de apropiate de ale celui convenţional, încât noul combustibil poate fi folosit în toate tipurile de motoare mai vechi - vapoarele şi aparatele de zbor nu trebuie regândite pentru a folosi carburantul. În plus, navele armatei nu vor mai avea nevoie de alimentare. Implicaţiile sunt promiţătoare în plan strategic, însă scopul final este eliminarea dependenţei de petrol.
Regulile economiei actuale mai au de aşteptat ceva timp până să fie zguduite. Echipa se aşteaptă ca invenţia să intre în uz în zece ani.
Cercetătorii deja au folosit combustibililul creat din apa de mare pentru a ridica în aer o machetă de avion. În prezent, producţia noului tip de kerosen nu se efectuează decât în cantităţi mici, în laborator, şi echipa încă lucrează la îmbunătăţirea procesului. Armata Americana investeşte sume fabuloase în cercetare, iar implementarea tehnologiei ar putea schimba total regulile în acest joc.
Noul carburant nu va fi mai ieftin, cel puţin pentru faza de început - preţul unui litru de kerosen de sinteză este estimat la maxim 1 - 2 dolari. Este preţul cu tot cu taxe al carburanţilor din resurse fosile. Însă marele avantaj ar fi că resursele devin practic nelimitate şi se schimbă total centrele de putere ale lumii, care nu vor mai ţine cont de resursele deţinute.