„Viitorul umanității este în pericol”. „Semnele vitale” ale Pământului arată că ne îndreptăm spre colaps

Data actualizării: Data publicării:
A factory spews smoke into the air as the sun sets over a cracked, dry landscape.
Concentrațiile de CO2 și metan din atmosferă sunt la niveluri record. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Multe dintre „semnele vitale” ale Pământului au atins extreme record, indicând faptul că „viitorul umanității este în pericol”. Din ce în ce mai mulți oameni de știință susțin că ne îndreptăm spre colapsul societății, informează The Guardian, care citează un raport conform căruia planeta a intrat într-o „nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”.

Raportul, care a evaluat 35 de semne vitale în 2023, a constatat că 25 au fost înregistrate mai rău decât oricând, inclusiv nivelurile de dioxid de carbon și populația umană. Acest lucru indică o „nouă fază critică și imprevizibilă a crizei climatice”, se spune.

Potrivit raportului, temperatura suprafeței Pământului și oceanelor a atins un maxim istoric, cauzată de arderea record de combustibili fosili. Populația umană crește cu o rată de aproximativ 200.000 de oameni pe zi, iar numărul de bovine și ovine cu 170.000 pe zi, toate adăugându-se la emisiile record de gaze cu efect de seră.

Oamenii de știință au identificat 28 de bucle de feedback, inclusiv creșterea emisiilor de la topirea permafrostului, care ar putea duce la prăbușirea calotei glaciare masive din Groenlanda.

Încălzirea globală provoacă fenomene meteorologice extreme din ce în ce mai mortale în întreaga lume, au spus ei, inclusiv uraganele din SUA și valuri de căldură de 50°C în India, cu miliarde de oameni expuși acum la căldură extremă.

Oamenii de știință spun că scopul lor este „de a oferi perspective clare, bazate pe dovezi, care să inspire răspunsuri informate și îndrăznețe de la cetățeni către cercetători și lideri mondiali – vrem doar să acționăm cu sinceritate și să spunem așa cum este”. O acțiune decisivă și rapidă este imperativă pentru a limita suferința umană, au spus ei, inclusiv reducerea arderii combustibililor fosili și a emisiilor de metan, reducerea consumului excesiv și a risipei de către cei bogați și încurajarea trecerii la alimente pe bază de plante.

Ne aflăm deja în mijlocul schimbărilor climatice abrupte, care pun în pericol viața pe Pământ ca ceva ce oamenii nu au văzut vreodată”, a spus profesorul William Ripple, de la Universitatea de Stat din Oregon (OSU), care a condus grupul de cercetători. „Depășirea ecologică – a lua mai mult decât poate oferi Pământul în siguranță – a împins planeta în condiții climatice mai amenințătoare decât orice din istorie, chiar până la rudele noastre preistorice”.

Schimbările climatice au strămutat deja milioane de oameni, cu potențialul de a strămuta sute de milioane sau chiar miliarde. Acest lucru ar duce probabil la o instabilitate geopolitică mai mare, posibil chiar la un colaps parțial al societății”, mai spune acesta.

Evaluarea, publicată în revista Bioscience, spune că concentrațiile de CO2 și metan din atmosferă sunt la niveluri record. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, de 80 de ori mai puternic decât CO2 în 20 de ani și este emis de operațiunile cu combustibili fosili, deșeuri, vite și câmpurile de orez.

Rata de creștere a emisiilor de metan s-a accelerat, ceea ce este extrem de îngrijorător”, a spus dr. Christopher Wolf.

În timp ce energia eoliană și solară au crescut cu 15% în 2023, au spus cercetătorii, cărbunele, petrolul și gazul încă domină. Ei au spus că există „rezistență puternică din partea celor care beneficiază financiar de sistemul actual bazat pe combustibili fosili”.

Raportul include rezultatele unui sondaj The Guardian efectuat în luna mai a sute de experți seniori în climă, care a constatat că doar 6% credeau că va fi respectată limita convenită la nivel internațional de 1,5C de încălzire.

Adevărul este că evitarea fiecărei zecimi de grad de încălzire este extrem de importantă”, au spus cercetătorii. „Fiecare zecime plasează 100 de milioane de oameni în plus la temperaturi medii calde fără precedent.”

Cercetătorii au spus că încălzirea globală face parte dintr-o criză mai largă care a inclus poluarea, distrugerea naturii și creșterea inegalității economice. „Schimbarea climatică este un simptom flagrant al unei probleme sistemice mai profunde: depășirea ecologică, [care] este o stare inerent instabilă care nu poate persista la infinit. Pe măsură ce riscul ca sistemul climatic al Pământului să treacă la o stare catastrofală crește, tot mai mulți oameni de știință au început să cerceteze posibilitatea colapsului societății. Chiar și în absența colapsului global, schimbările climatice ar putea provoca multe milioane de decese suplimentare până în 2050. Avem nevoie de schimbări îndrăznețe, transformatoare.

Printre politicile pe care oamenii de știință le recomandă pentru adoptare rapidă se numără reducerea treptată a populației umane prin abilitarea educației și a drepturilor fetelor și femeilor; protejarea, restaurarea sau reamenajarea ecosistemelor; și integrarea educației privind schimbările climatice în programele globale pentru a crește gradul de conștientizare și acțiune.

Evaluarea concluzionează: „Numai printr-o acțiune decisivă putem proteja lumea, putem evita suferințele umane profunde și ne putem asigura că generațiile viitoare vor moșteni planeta vie pe care o merită. Viitorul umanității este în pericol.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri