Copaci seculari, rupţi precum beţele de chibrit, 30.000 de hectare de pădure distruse şi pagube de cel puţin 18 milioane de lei. Este bilanţul provizoriu al furtunilor care au lovit Suceava şi Arad în ultimele zile. Cele mai mari pagube se înregistrează în pădurile statului.
Copaci de zeci de metri înălţime, smulşi cu totul din rădăcină de rafalele de vânt. Este peisajul dezolant din pădurile din tot judeţul Suceava, unde peste 30.000 de hectare au fost rase de pe faţa pământului. A fost prăpăd în 12 localităţi. Broșteni, Crucea, Dorna Candrenilor, Vatra Dornei, Iacobeni, Breaza,Vama, Frasin, Mălini, Râșca, Fălticeni şi Pojorâta.
„Acest versant de aici din Pojorâta a fost despădurit de o furtună care s-a abătut asupra localității săptămâna trecută, arborii au fost puși la pământ în doar câteva secunde”, relatează Andreea Petrescu, reporter Digi24.
„Suprafața totală afectată e, în fond forestier de stat, de aproximativ 23.700 de hectare”, spune Mihai Gășpărel, inspector șef Garda Forestieră Suceava.
În plus, au fost distruşi alţi 56.000 de metri cubi de pe 7.000 de hectare din păduri private. Valoarea pagubelor se ridică la 18 milioane de lei.
Într-o altă parte a ţării acelaşi dezastru.
„Arbori de peste 20 de metri înălțime au fost pur şi simplu smulşi din rădăcină şi doborâți la pământ. Crengile au fost rupte de vântul puternic şi aruncate pe traseul destinat turiştilor”, spune Mihaela Crețu, reporter Digi24.
Echipele de la Ocolul Silvic Iuliu Moldovan din Arad încă nu au contabilizat toate pagubele
„La ora asta, undeva la 500 de hectare”, spune Gelu Zdrengea, purtător de cuvânt Direcția Silvică Arad.
Turiştii sunt avertizaţi să nu se aventureze în zonele unde sunt copaci căzuţi