VIDEO. O rețea de găuri-gigant îi uimește pe geologi
Data actualizării: Data publicării:
Cea mai mare gaură are un diametru de 520 de metri, iar adâncimea sa este de mărimea turnului Eiffel sau a Empire State Building din New York. Adică 320 de metri. Astfel de găuri imense au fost descoperite de curând de geologi în China. Un fenomen natural a creat aceste peisaje fantastice de toată frumusețea.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Pământul este plin de secrete. Chiar și în anul 2016, în plină epocă digitală, este încă posibil să descoperi locuri neexplorate. Este ceea ce i s-a întâmplat unei echipe internaționale de geologi, care afirmă că a descoperit o serie de 49 de „găuri” imense în centrul Chinei, în apropierea orașului Hanzhong. De atunci, întrebarea care stă pe buzele locuitorilor din regiune este legată de originea acestor misterioase forme de relief.
Din punct de vedere științific, aceste gropi imense se numesc doline. Desemnate prin termenul „sinkhole” în engleză, dolinele sunt depresiuni circulare provocate de o prăbușire sau o alunecare de teren, care poate fi progresivă sau bruscă. Este o formă negativă de relief carstic, cu aspect de pâlnie, formată prin dizolvarea la suprafață a unor roci solubile.
Cea mai mare parte a acestor cavități se formează, prin urmare, în zonele unde apa care curge prin sol a dizolvat calcarul provocând formarea unor cavități, în care se scufundă sedimentele de la suprafață.
Un asemenea fenomen a fost observat frecvent în zonele cu precipitații puternice. Aceste condiții meteorologice sunt tipice pentru provincia Shaanxi, din nord-vestul Chinei, acolo unde au fost descoperite noile doline. Regiunea este situată într-o zonă tropicală caracterizată printr-un nivel mare de căldură și umiditate, propice acestui fenomen geologic.
Rețeaua de doline recent descoperită este înconjurată de un lanț muntos. Cele mai vechi doline s-ar putea să fi apărut acum cinci secole. Totuși, nimeni nu le văzuse în ansamblu până acum.
O biodiversitate excepțională
Rețeaua de doline descoperită de oamenii de știință se întinde pe o suprafață de 600 de kilometri pătrați, ceea ce ar constitui un record pentru planetă. Niciodată un număr atât de mare de doline n-a fost descoperit pe Terra într-un spațiu atât de restrâns.
Dar până la urmă nu cantitatea dolinelor este cea care uimește cel mai mult, ci frumusețea pe care o dezvăluie. Speologul francez Jean Poutasi a declarat pentru China Daily că niciodată nu a văzut doline atât de minunate, nicăieri pe planetă. Tapisat cu o pădure verde bogată și scăldat de numeroase cascade, situl conservă o faună și o floră excepționale, spun exploratorii.