La munte, este iarnă în toată regula. La peste 1.700 de metri altitudine a nins, s-a aşternut deja zăpadă şi temperaturile negative au devenit obişnuite. Administratorii de pârtii sunt încrezători că, de întâi decembrie, turiştii vor putea schia. Au ieşit pe şosele şi utilajele de deszăpezire.
O jumătate de metru de zăpadă s-a aşternut deja în munții Făgăraș, în zona Bâlea Lac.
Potrivit măsurătorilor realizate de meteorologii sibieni la statia Bâlea Lac, stratul de zapada format măsoară 53 de centrimetri, în această dimineată.
De altfel, ANM a emis informare meteorologică de ninsori moderate, dar de și intensificări ale vântului la munte. Este valabilă până joi, la ora 18.00.
Potrivit prognozei, vântul va continua să prezinte intensificări la munte, în special la altitudini de peste 1700m, cu rafale de peste 100 km/h.
La Bâlea a nins prima oară sezonul acesta în luna septembrie. În urmă cu o lună, Transfăgărășanul a fost închis complet circulației, pe toată perioada iernii, între Bâlea Cascadă și Piscul Negru.
De două zile ninge încontinuu în zonele montane din Bihor. Hotelierii și proprietarii de pensiuni se pregătesc pentru venirea turiștilor.
„Ar fi bine ca toți să fie echipați corespunzător pentru iarnă, bocanci de iarnă, echipament gros”, spune Mircea Petrescu, salvator montan.
În zona Vârtop o noapte de cazare, într-o cameră dublă porneşte de la 200 de lei. Turiştii au inclus micul dejun şi accesul la saună sau piscină.
La Rânca, drumarii au acţionat cu patru utilaje şi au fost împrăştiate 10 tone de material antiderapant.
La Cavnic, Maramureş, temperaturile sunt deja cu minus în faţă. Administratorii pârtiei au pornit şi tunurile de zăpadă artificială, pentru ca pârtia să poată fi folosită de 1 decembrie.
„Am reușit să facem aproximativ 15 cm de zapada artificiala, nu e mult, dar e un început”, afirmă Alexis Bourceanu , administrator partie.
„Turiștii sună din ce în ce mai des să se intereseze de starea pârtiei. Suntem ocupați în proporție de 80 la sută”, spune Anca Buda - reprezentant pensiune.
O cameră dublă cu mic dejun la un hotel de trei stele în Cavnic costă 170 de lei pe noapte.
Traseele montane de altitudine din Bucegi, cu pornire din Buşteni, au fost închise din cauza viscolului.