Un grup de scafandri susține că este posibil să fi descoperit în estul Mexicului cea mai mare peșteră subacvatică de pe planeta noastră.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Descoperirea ar putea arunca o nouă lumină asupra civilizației antice Maya, transmite The Guardian.
Operațiunile de exploare fac parte din proiectul Gran Acuifero Maya, dedicat studiului și conservării apelor subterane ale Peninsulei Yucatan.
Potrivit scafandrilor, operațiunile au scos la iveală o peșteră lungă de 346 de kilometri, descoperită după luni de zile de exploare a unui veritabil labirint de tuneluri subacvatice.
În apropierea stațiunii turistice din Tulum, explorările au revelat faptul că un sistem de peșteri cunoscut sub numele Sac Actun, care măsoară 263 de kilometri, se conectează, de fapt, cu un alt sistem de peșteri, Dos Ojos, de 83 de kilometri lungime.
Guillermo de Anda, arheolog subacvatic și coordonatorul proiectului Gran Acuifero Maya, a declarat că „uimitoarea descoperire” va aduce un aport semnificativ la studierea bogăției culturale a regiunii, în special în privința moștenirii civilizației Maya.
„Acest lucru ne permite să apreciem mult mai clar cum au apărut ritualurile, locurile de pelerinaj și, în cele din urmă, marile așezări pre-hispanice pe care le cunoaștem”, a afirmat Anda, citat de The Guardian.
Peninsula Yucatan este un paradis al relicvelor civilizației Maya.