Macheta are 1 metru şi jumătate înălţime şi a rezistat fără probleme la simularea a trei cutremure mari: de 6,7 , 6,9 şi chiar 10.
„Aceste cutremure sunt de fapt trei accelerograme, două dintre ele înregistrate, Northridge şi El Centro. Cutremure foarte spectaculoase şi foarte importante pentru Statele Unite. Cel de-al treilea cutremur la care structura a rezistat este unul generat artificial pentru testarea structurilor. Este unul cu magnitudinea de aproximativ 10 pe scara Richter”, a declarat asist. dr. ing. Ovidiu Prodan, coordonatorul proiectului.
Secretul constă în modul în care a fost concepută clădirea. „Elementele care preiau o mare parte a încărcării şi care fac diferenţa dintre o structură obişnuită, regulată, sunt aceşti stâlpi înclinaţi, nişte contra-vânturi care practic preiau eforturile foarte mari care se dezvoltă la baza clădirii în momentul seismului”, a explicat Alexandru Ţigănescu, student la Facultatea de Construcţii.
„Partea de efort este îmbinarea pieselor, lipirea lor, un lucru exact, un lucru curat”, a spus Diana Coman, studentă la Facultatea de Arhitectură.
Nu este prima dată când studenţii de la Universitatea Tehnică realizează machete rezistente la cutremure. Anul trecut echipa din România a reuşit să obţină locul I la concursul internaţional de clădiri rezistente la seisme.
Şi anul acesta vor participa la aceeaşi competiţie, de data aceasta cu o machetă care, spun ei este de două ori mai rezistentă. Competiţia internaţională va avea loc în perioada 31 martie-3 aprilie în Boston, unde vor participa 30 de echipe din toată lumea.