Vara anului 2019 a fost cea mai călduroasă din istoria înregistrărilor meteorologice realizate în emisfera nordică, au anunţat luni cercetători din cadrul Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite, potrivit DPA, citată de Agerpres.
La nivel planetar, perioada iunie-august 2019 a fost a doua cea mai călduroasă de la începutul măsurătorilor, care au debutat în urmă cu 140 de ani, fiind depăşită doar de temperaturile toride din 2016, potrivit celui mai recent raport global privind clima întocmit de NOAA.
Cele mai călduroase veri s-au înregistrat toate în ultimii cinci ani, a precizat NOAA, adăugând că primele opt luni din 2019 au ocupat locul al treilea în topul celor mai călduroase perioade similare din istoria înregistrărilor meteorologice.
August a fost a doua cea mai călduroasă lună din istoria înregistrărilor la nivel global, perioadă în care banchiza Oceanului Arctic s-a micşorat cu 30 de procente sub medie, cea mai mică grosime după recordul minim din 2012, se mai precizează în raport.
În luna august, temperatura oceanică globală a ajuns la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în istoria meteorologiei moderne.
Schimbările climatice vor fi pe agenda liderilor globali în cadrul dezbaterilor adunării generale a ONU
"În Europa, Africa şi regiunea Hawaii, în luna august, s-au înregistrat temperaturi care se situează printre primele trei cele mai călduroase luni august din istoria înregistrărilor", a precizat NOAA într-un comunicat de presă.
"În Africa, s-a înregistrat cea mai călduroasă perioadă iunie-august de la începutul înregistrărilor. America de Sud şi Europa au avut temperaturi pentru perioada iunie-august care se clasează printre primele trei cele mai călduroase perioade similare din istoria înregistrărilor".
NOAA a enumerat uraganul Dorian printre evenimentele climatice semnificative recente, precizând că a fost ''cel mai puternic uragan care a afectat Bahamas din istorie'', după ce a lovit arhipelagul pe 1 septembrie.
Raportul NOAA a fost dat publicităţii cu o săptămână înainte de summitul pentru climă organizat de ONU la New York. Schimbările climatice vor fi, de asemenea, unul dintre subiectele prioritare pe agenda liderilor globali în cadrul dezbaterilor adunării generale a ONU.
Editor web: Liviu Cojan