Ursul panda gigant nu mai este pe cale de dispariție
Data publicării:
Ursul panda gigant nu mai este o specie pe cale de dispariție. Statutul acestui mamifer a fost schimbat din „pe cale de dispariție” la „vulnerabil”, după ce s-a constatat o creștere a populației de urși panda gigant în China, relatează BBC News.
Anunțul a fost făcut de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) și a fost însoțit și de o veste tristă. Chiar dacă pe lista roșie a IUCN nu se mai află ursul panda gigant, gorila de Est, cea mai mare primată din lume, este oficial pe cale de dispariție.
Ursul panda gigant nu mai este pe cale de dispariție în special datorită eforturilor depuse de China, care consideră mamiferul un simbol național. Ultimele numărători arată că acum există 1.864 de urși panda gigant adulți, iar numărul total, care include și puii al căror număr nu se cunoaște exact, este de 2.060.
„Potrivit mai multor sondaje realizate la nivel național, declinul populației de urși panda gigant a fost oprit și numărul lor a început să crească. Acest lucru confirmă că eforturile depuse de guvernul chinez pentru protejarea acestei specii sunt eficiente”, se arată în raportul IUCN.
Însă veștile bune se opresc aici. Uniunea pentru Conservarea Naturii avertizează că această creștere a populației de urși panda gigant ar putea fi doar temporară. Schimbările climatice vor duce la dispariția unei treimi din bambusul cu care se hrănesc urșii în următorii 80 de ani. Acest lucru va duce, din nou, la scăderea populației de urși panda gigant.
Pe de altă parte, o creștere a braconajului a dus la scăderea numărului de gorile de Est și la plasarea acestei specii pe lista animalelor pe cale de dispariție. Pe Pământ mai există doar 5.000 de gorile de Est, considerate cele mai mari primate din lume.
În prezent, patru din cele șase mari primate de pe Pământ, gorila de Est, gorila de Vest, urangutanul Bornean și cel Sumatran sunt pe cale de dispariție.
Numărul gorilelor de Est a scăzut cu aproape 70% în ultimii douăzeci de ani.
„Astăzi este o zi tristă pentru că lista roșie a IUCN ne arată că ștergem de pe suprafața pământului cele mai apropiate rude ale noastre”, a spus directorul Uniunii , Inger Andersen,
Pe lista roșie a IUCN se află 82.964 de specii, atât animale cât și animale. Aproape o treime, respectiv 23.928, sunt listate ca fiind pe cale de dispariție.