O cercetare întinsă pe durata a patru decenii arată că viteza vântului în timpul uraganelor este în creştere. Oamenii de știință pun acest fenomen pe seama încălzirii globale.
Viteza maximă susţinută a vântului în timpul uraganelor a crescut cu circa 8% în fiecare deceniu în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Proceedings of the National Academy of Sciences, scrie Agerpres. Cercetătorii sunt de părere că încălzirea planetei ar putea fi cauza.
Datele culese de sateliți au fost studiate de o echipă de oameni de ştiinţă de la Centrul pentru Informaţii de Mediu al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite şi de la Institutul Cooperativ pentru Studii Meteorologice Satelitare al Universităţii Wisconsin-Madison.
„Prin intermediul modelării şi a ceea ce cunoaştem despre fizica atmosferei, studiul este în concordanţă cu ceea ce ne-am aştepta să observăm în condiţiile unei clime în încălzire, ca a noastră”, a declarat autorul principal al studiului, James Kossin, om de ştiinţă la NOAA, citat într-un comunicat de presă.
„Rezultatele noastre demonstrează că aceste furtuni au devenit mai puternice la nivel global şi regional, ceea ce este în concordanţă cu aşteptările privind modul în care uraganele răspund într-o lume care se încălzeşte”, a adăugat specialistul.
Studiul se bazează pe o cercetare din 2013 a lui Kossin, care a analizat uraganele pe o perioadă de 28 de ani. Acel studiu a demonstrat că uraganele se deplasează mai departe spre nord şi spre sud, expunând zonele costiere unui risc mai mare, şi se deplasează mai lent atunci când călătoresc pe uscat, ceea ce conduce la un risc mai mare de producere a inundaţiilor.
Această cercetare susţine estimările conform cărora încălzirea globală conduce la uragane mai puternice, a notat Kossin, care a precizat, însă, că "rezultatele noastre nu ne indică exact cât din aceste tendinţe este cauzat de activităţile umane şi cât poate fi doar o variabilitate naturală".
Editor: B.P.